ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή έρευνα για τους νόμους της Πολωνίας

Προκαταρκτική έρευνα για την κατάσταση που επικρατεί στην Πολωνία αναφορικά με το κράτος δικαίου, αποφάσισε το Κολλέγιο των Επιτρόπων.

Πηγή: Real.gr
Ευρωπαϊκή έρευνα για τους νόμους της Πολωνίας

Την απόφαση να ξεκινήσει μια προκαταρκτική έρευνα για την κατάσταση που επικρατεί στην Πολωνία αναφορικά με το κράτος δικαίου, έλαβε σήμερα το Κολλέγιο των Επιτρόπων, σύμφωνα με τον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς. Όπως τόνισε ο ίδιος, στο επίκεντρο της συζήτησης στο Κολλέγιο βρέθηκε το γεγονός ότι η πολωνική κυβέρνηση δεν έκανε σεβαστές τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου, οι οποίες είναι δεσμευτικές.

Η Επιτροπή με δύο επιστολές της προς τις πολωνικές αρχές είχε ζητήσει να ενημερωθεί σχετικά με την απόφαση της πολωνικής κυβέρνησης να περιορίσει τις αρμοδιότητες του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά και την πρόσφατη μεταρρύθμιση του νόμου για τα μέσα ενημέρωσης.

«Στόχος μας δεν είναι η σύγκρουση αλλά να ξεκινήσουμε ένα διάλογο και να βοηθήσουμε στην εξεύρεση λύσεων», δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο Φ. Τίμερμανς, επισημαίνοντας ότι το κράτος δικαίου αποτελεί θεμελιώδη αξία της ΕΕ και ευθύνη της Επιτροπής η διασφάλισή του.

Τέλος, το Κολλέγιο έδωσε εντολή στον πρώτο αντιπρόεδρο να στείλει επιστολή στην πολωνική κυβέρνηση προκειμένου να ξεκινήσει ένας δομημένος διάλογος πάνω στο κράτος δικαίου και αποφάσισε να επανέλθει στο ζήτημα μέχρι τα μέσα Μαρτίου, ενώ ο Φ. Τίμερμανς δήλωσε την πρόθεσή του να μεταβεί ο ίδιος στη Βαρσοβία προκειμένου να ξεκινήσει αυτός ο διάλογος «με λογικό και ήρεμο τρόπο».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Δεν ξέρει τη δύναμή του αυτός που δεν έχει γνωρίσει δυσκολίες."

Ben Johnson, 1572-1637, Άγγλος ουμανιστής & ποιητής

  • 1773 – Ο Τζέιμς Κουκ, με τα πλοία Resolution και Adventure, γίνεται ο πρώτος καπετάνιος που διασχίζει τον Ανταρκτικό Κύκλο.
    1819 – Ο Σιμόν Μπολιβάρ εξαγγέλλει την ίδρυση της Μεγάλης Κολομβίας.
    1929 – O Ποπάι κάνει την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο.
    1946 – Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποιεί την πρώτη του συνεδρίαση.
    1991 – Αρχίζει ο Πόλεμος του Κόλπου, με αεροπορικές επιδρομές συμμαχικών και αμερικανικών αεροπλάνων κατά του Ιράκ.

© 2002-2020 MEDIA2DAY