ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με το βλέμμα στους Έλληνες της Αιγύπτου

Το βιβλίο του 'Αγγελου Νταλαχάνη για την κατάργηση των προνομίων στην έξοδο 1937-1962.

Πηγή: Real.gr
Με το βλέμμα στους Έλληνες της Αιγύπτου

Τι ακριβώς συνέβη στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και ο αιγυπτιακός ελληνισμός συρρικνώθηκε σε βαθμό αφανισμού; Γιατί οι Έλληνες της Αιγύπτου αναγκάστηκαν να φύγουν από τον τόπο της προκοπής τους;

Έφταιξαν ο ανερχόμενος παναραβισμός και ο Νάσερ;  Είχε ευθύνη η ίδια η ελληνική παροικία; Ή μήπως επρόκειτο, όπως κατά κανόνα συμβαίνει στην Ιστορία, για συνδρομή πολλαπλών παραγόντων;
 
Τα ερωτήματα αυτά τέθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη, όπου παρουσιάστηκε (11/1 ) το βιβλίο του 'Αγγελου Νταλαχάνη «Οι Έλληνες στην Αίγυπτο. Από την κατάργηση των προνομίων στην έξοδο 1937-1962», το οποίο κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Παρουσιάζοντας τα ερευνητικά συμπεράσματα του βιβλίου, ο Χρήστος Χατζηιωσήφ, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, παρατήρησε, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πως αποτελεί μύθο το ότι ο Νάσερ έδιωξε τους Έλληνες από την Αίγυπτο:

«Ο Νάσερ δεν καταδίωξε τους Έλληνες. Η σοσιαλιστική του, όμως, πραγματικότητα έμοιαζε με κόλαση για τους επιχειρηματίες της ελληνικής παροικίας, η οποία επιπλέον αρνιόταν να αλλάξει ρότα και να προσαρμοστεί στα καινούργια δεδομένα».

Μιλώντας από την πλευρά του για το βιβλίο, ο Κωστής Καρπόζηλος, ιστορικός, αναφέρθηκε στη μεθοδικότητα και την ποιότητα της εργασίας του 'Αγγ. Νταλαχάνη, που εστιάζει την προσοχή του όχι στη ρήξη, στην τομή ή στην καταστροφή, αλλά σε μιαν αργή ιστορική διαδικασία, σε μια διαδικασία που οδήγησε στη βαθμιαία αφαίρεση των προνομίων της ελληνικής παροικίας:

«Η ελληνική ιστορία συναντά εδώ την αιγυπτιακή και τη μεταναστευτική ιστορία.

Οι Έλληνες δεν συνιστούν σ' ένα τέτοιο πλαίσιο μια μοναδικότητα, αλλά μία περίπτωση ανάμεσα στις άλλες: ένα ψηφίο στο μωσαϊκό της αιγυπτιακής κοινωνίας, όπως διαμορφώθηκε από τον 19ο αιώνα και μετά.

Πρόκειται για έναν κοσμοπολίτη ιστορικό, που έχει απαγκιστρωθεί από την ελληνοκεντρική αντίληψη τόσο ως προς την ελληνική ιστορία όσο και ως προς την ελληνική ιστοριογραφία».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Είναι στη φύση του ανθρώπου να σκέφτεται λογικά και να ενεργεί παράλογα."

Ανατόλ Φρανς

  • 1906 - Το S-O-S υιοθετείται ως επίσημο σήμα ύπαρξης κινδύνου.

    1943 - Ο Λίβανος κερδίζει την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.

© 2002-2019 MEDIA2DAY