ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υπό προϋποθέσεις η αύξηση του κατώτατου μισθού

Πολλαπλασιάζονται οι επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις.

Υπό προϋποθέσεις η αύξηση του κατώτατου μισθού

Της Αργυρώς Μαυρούλη

Την αναγκαιότητα να συνδυασθεί η επαναφορά του κατώτατου μισθού με αναπτυξιακά και άλλα μέτρα, καταδεικνύει και η μελέτη της εταιρείας People for Business σύμφωνα με την οποία, το 89% των επιχειρήσεων συνδέουν την αύξηση του κατώτατου μισθού με την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων, ώστε να υπάρξει μακροπρόθεσμη καταπολέμηση της ανεργίας.

Βέβαια, το 75% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα επηρεάσει σε βραχυπρόθεση βάση το βιοτικό επίπεδο των χαμηλόμισθων, όμως μακροπρόθεσμα, κι εφόσον εφαρμοστεί μεμονωμένα, δεν θα συμβάλλει στην αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας.

Μόλις το 4% ανέφερε ότι η αύξηση του βασικού μισθού θα συμβάλλει, ακόμη και μεμονωμένα, στην ανάπτυξη ενώ το 21% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι η μεμονωμένη αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ θα οδηγήσει σε μείωση των θέσεων εργασίας, όσο η κατάσταση στην οικονομία παραμένει ρευστή.

Το τελευταίο διάστημα πάντως, πληθαίνουν οι επιχειρήσεις που προχωρούν στην υπογραφή νέων επιχειρησιακών συμβάσεων που οδηγούν σε μειώσεις μισθών και το 2015.
 
Ήδη, όσες επιχειρησιακές συμβάσεις υπογράφηκαν εντός του Ιανουαρίου προβλέπουν μείωση μισθών με εξαίρεση μία, σύμφωνα με την οποία οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 1,5%.

Στο υπουργείο Εργασίας γίνονται συνεχώς καταγγελίες για πιέσεις σε εργαζόμενους ώστε να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών ή και μετατροπή της πλήρους απασχόλησης σε μερική ή εκ περιτροπής, ακόμη και σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, κλάδων όπως αυτός των τροφίμων, οι οποίοι υπέστησαν ηπιότερα τις επιπτώσεις της κρίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ένα λάθος που επαναλαμβάνεται περισσότερο από μία φορά είναι μια απόφαση."

Πάουλο Κοέλο

  • 1768 - Εκδίδεται για πρώτη φορά η εγκυκλοπαίδεια Britannica

    1903 - Η Κυβέρνηση Γεωργίου Θεοτόκη, αναλαμβάνει, στις 6 Δεκεμβρίου 1903 την εξουσία από την απερχόμενη Κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη

© 2002-2019 MEDIA2DAY