ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Πινγκ-πονγκ» μεταξύ Αργεντινής και κερδοσκόπων

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής κινδυνεύει με νέα επιλεκτική χρεοκοπία.

«Πινγκ-πονγκ» μεταξύ Αργεντινής και κερδοσκόπων

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε χθες ότι η Αργεντινή δεν μπορεί να αποπληρώσει τους άλλους πιστωτές της μέχρι να καταβάλει τα ποσά που οφείλει στα δύο κερδοσκοπικά κεφάλαια που κέρδισαν πρόσφατα τη μακρά δικαστική διαμάχη τους με τη χώρα.

Το Μπουένος Άιρες κατέθεσε την Πέμπτη περισσότερα από 1 δισ. δολάρια σε αμερικανική τράπεζα καθώς πλησίαζε η ημερομηνία πληρωμής των τοκομεριδίων στους πιστωτές που είχαν δεχτεί, το 2005 και το 2010, την αναδιάρθρωση του χρέους.

Χθες ωστόσο, σε νέα, έκτακτη συνεδρίασή του δικαστηρίου, ο δικαστής Τόμας Γκρίζα χαρακτήρισε "παράνομη" αυτήν την ενέργεια και διέταξε την επιστροφή του ποσού στις αρχές της Αργεντινής. Το γεγονός αυτό υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει μια νέα στάση πληρωμών εκ μέρους της χώρας.

"Οι πληρωμές αυτές είναι παράνομες και (...) δεν θα επιτραπούν από το δικαστήριο αυτό", σημείωσε ο δικαστής ο οποίος την Πέμπτη είχε αρνηθεί να δώσει στην Αργεντινή μια νέα παράταση για να πληρώσει τα κερδοσκοπικά κεφάλαια NML και Aurelius.

Σύμφωνα με τον Γκρίζα, το Μπουένος Άιρες δεν μπορεί να αποπληρώνει το αναδιαρθρωμένο χρέος του παρά μόνο εάν εξοφλήσει και τα δύο αυτά κερδοσκοπικά κεφάλαια που έχουν αρνηθεί κάθε διαπραγμάτευση με την Αργεντινή.

Θεωρητικά, το Μπουένος Άιρες θα πρέπει να καταβάλει μέχρι την Δευτέρα το ποσό του 1,33 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 832 εκατομμύρια στο NML που είχε αγοράσει τα κρατικά χρεόγραφα για λιγότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια. Οι δύο πλευρές πάντως βρίσκονται σε συζητήσεις προκειμένου να βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση.

"Βρισκόμαστε στη μέση μιας παρτίδας πινγκ-πονγκ (...). Δυστυχώς, εάν αυτή η μάχη συνεχιστεί στα δικαστήρια, η Αργεντινή κινδυνεύει με νέα επιλεκτική χρεοκοπία", σχολίασε ο συνασπισμός μη κυβερνητικών οργανώσεων Jubilee USA που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την υπόθεση αυτή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Μ’ αρέσει να βρίσκομαι κοντά στην κορυφή ενός βουνού. Είναι δύσκολο να χαθείς εκεί."

Wislawa Szymborska, Πολωνέζα ποιήτρια, Νόμπελ 1996

  • 1644 - Ο Τζον Μίλτον δημοσιεύει τα Αρεοπαγιτικά, ένα φυλλάδιο που στηλιτεύει τη λογοκρισία.
    1924 – Ο Έντγουιν Χαμπλ δημοσίευσε σε εφημερίδα αποδείξεις ότι ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας, που προηγουμένως θεωρούνταν μέρους του δικού μας Γαλαξία, είναι στην πραγματικότητα ένας άλλος γαλαξίας, ένας από τους πολλούς στο σύμπαν.
    1979 - Οι Πινκ Φλόιντ κυκλοφορούν το άλμπουμ τους The Wall που πουλάει μέσα σε δύο εβδομάδες 6 εκατομμύρια δίσκους.

© 2002-2020 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2