ΕΠΙΘΥΜΙΕΣΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Laptop, PC ή tablet; Τι πρέπει να πάρω;

Δεν είναι κάθε συσκευή για κάθε χρήση. Κι εμείς θα σε βοηθήσουμε, βάσει των αναγκών σου, να επιλέξεις την κατάλληλη.

Laptop, PC ή tablet; Τι πρέπει να πάρω;

Αν σκέφτεστε να αγοράσετε μια καινούρια συσκευή, είναι ίσως λογικό να μην είστε σίγουροι τι να διαλέξετε. Ένας σταθερός υπολογιστής προσφέρει πολλές δυνατότητες, αλλά ένα laptop πηγαίνει παντού. Κι ένα tablet, όμως, πηγαίνει παντού, άρα τι να επιλέξεις;

Εμείς ζυγίζουμε τα υπέρ και τα κατά, κι εσείς αποφασίζετε.

Πρώτα απ’ όλα, η τιμή
Στο θέμα της τιμής είναι λίγο δύσκολο να καταλήξεις με απόλυτη σιγουριά σε ένα συμπέρασμα, γι’ αυτό θα το αναλύσουμε πριν τα επιμέρους χαρακτηριστικά κάθε συσκευής. Ένας σταθερός υπολογιστής μπορεί να κοστίσει αρκετά, είναι αλήθεια, και τα laptop τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και πιο οικονομικά. Από εντελώς οικονομική άποψη, λοιπόν, το laptop συμφέρει. Αλλά ο σταθερός υπολογιστής είναι επένδυση. Ένα γνωστό (και μπακαλίστικο, αλλά πολύ αληθινό) αστείο μεταξύ γκατζετάκηδων είναι πως για να βρεις laptop που να συγκρίνεται με ένα καλό PC πρέπει να δώσεις μέχρι και τα διπλάσια λεφτά. Τα tablet, από την άλλη, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, είναι μια σταθερά οικονομική επιλογή. Συνεπώς, με αυτή τη πληροφορία στο μυαλό, η τελική απόφαση έχει να κάνει περισσότερο με το τι θέλετε εσείς να κάνετε.

Σταθερός υπολογιστής
Το καλύτερο κομμάτι με έναν σταθερό υπολογιστή είναι ότι μπορεί να αντέξει για πάρα πολλά χρόνια, και ότι δέχεται συνεχώς αναβαθμίσεις. Την ίδια στιγμή, οι τιμές για τις αναβαθμίσεις του (από μνήμη RAM μέχρι κάρτα γραφικών) είναι σαφώς πιο οικονομικές από τις αναβαθμίσεις που θα μπορούσε να δεχτεί ένας φορητός. Επιπλέον, οι σταθεροί υπολογιστές έχουν ούτως ή άλλως πιο δυνατό επεξεργαστή και κάρτα γραφικών. Τώρα, αν βάλουμε στην εξίσωση και την πιθανότητα να θέλετε να παίζετε παιχνίδια, το PC μάλλον αποτελεί μονόδρομο, καθώς τα gaming laptops όχι μόνο είναι πανάκριβα, αλλά και πάλι δύσκολα θα φτάσουν σε επιδόσεις έναν καλό σταθερό υπολογιστή.

Laptop
Εδώ μιλάμε για ζητήματα εύκολης χρήσης. Είναι, ομολογουμένως, κάπως ανήκουστο να μην έχει κάποιος φορητό υπολογιστή εν έτει 2019. Είναι, όμως, αναγκαίο; Όλα κρίνονται από το τι επιλέγετε να κάνετε με τον φορητό υπολογιστή σας. Αν τον χρησιμοποιείτε για πράγματα τόσο απλά όπως να σερφάρετε στο ίντερνετ, να επεξεργάζεστε απλά κείμενα και να πραγματοποιείτε βιντεοκλήσεις με αγαπημένα σας πρόσωπα (χωρίς να σας ενδιαφέρει και τόσο τα αγαπημένα σας πρόσωπα να σας βλέπουν σε HD), τότε ένα οικονομικό λάπτοπ θα είναι παραπάνω από αρκετό για εσάς. Αν, όμως, θέλετε να παίζετε παιχνίδια ή να χρησιμοποιείτε προγράμματα επεξεργασίας ήχου και εικόνας (από Ableton μέχρι Photoshop), τότε λυπούμαστε αλλά θα πρέπει να δώσετε πολλά λεφτά—λεφτά που, αν η κινητικότητα δεν είναι προτεραιότητα, καλύτερα να τα δώσετε σε ένα PC. Το πρόβλημα με τα laptops είναι ότι όλο τους το hardware είναι φτιαγμένο ώστε να πιάνει όσο λιγότερο χώρο γίνεται, καθώς βλέπουμε κάθε χρόνο τους φορητούς που βγαίνουν στην αγορά να είναι όλο και πιο λεπτοί και χαμηλοί σε βάρος. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιο από αυτά τα επιμέρους εξαρτήματα πάθει ζημιά – και με το πόσο εύκολα υπερθερμαίνεται ένα laptop, είναι δεδομένο ότι μετά από λίγα χρόνια θα εμφανιστεί ζημιά – τότε οι επιλογές είναι δύο: νέο laptop, ή ένα υπέρογκο (σε σχέση με το ανάλογο κόστος για PC) ποσό για αντικατάσταση του εξαρτήματος.

Tablet
Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν θα προτείναμε σε κανέναν να αγοράσει tablet αυτή τη στιγμή. Τα smartphones έχουν εξελιχθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, που υπερκαλύπτουν τις ανάγκες που θα μας ικανοποιούσε ένα tablet. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει αναγκαστικά πως είναι άχρηστα εξαρτήματα. Η αλήθεια είναι πως τα tablets, από ένα σημείο και μετά, άρχισαν να μαρκετάρονται περισσότερο προς χρήστες μεγαλύτερης ηλικίας. Η οθόνη τους, που είναι μεγαλύτερη από του κινητού, βοηθάει άτομα με προβλήματα όρασης να διαβάζουν καλύτερα. Επίσης, για να βάλουμε την προσωπική μας άποψη, για ένα άτομο προχωρημένης ηλικίας, το σύστημα Android που “τρέχουν” τα περισσότερα tablets ίσως να είναι πιο εύκολο σε σχέση με τα Windows, άρα το tablet μπορεί να αποτελεί καλή λύση.

Θοδωρής Διάκος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Είναι στη φύση του ανθρώπου να σκέφτεται λογικά και να ενεργεί παράλογα."

Ανατόλ Φρανς

  • 1906 - Το S-O-S υιοθετείται ως επίσημο σήμα ύπαρξης κινδύνου.

    1943 - Ο Λίβανος κερδίζει την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.

© 2002-2019 MEDIA2DAY