ΕΠΙΘΥΜΙΕΣΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Επιστήμονες «γύρισαν» τον χρόνο πίσω

Με τη βοήθεια ενός κβαντικού υπολογιστή, επιστήμονες κατάφεραν να αντιστρέψουν την πορεία του χρόνου.

Επιστήμονες «γύρισαν» τον χρόνο πίσω

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας σε συνεργασία με συναδέλφους τους από την Ελβετία και τις ΗΠΑ κατάφεραν να αντιστρέψουν την φυσιολογική πορεία του χρόνου.

Πριν χαρείτε, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι το πείραμα έγινε σε ηλεκτρονικό υπολογιστή όμως και πάλι, αποτελεί κάτι εξαιρετικά σημαντικό, μιας και πάει κόντρα στους βασικούς νόμους της Φυσικής και ενδεχομένως να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύουμε τους νόμους που διέπουν το Σύμπαν.

Χρησιμοποιώντας ηλεκτρόνια σε συνδυασμό με μηχανισμούς της κβαντικής μηχανικής, οι ερευνητές κατάφεραν να «γυρίσουν πίσω το χρόνο» σε ένα πείραμα αντίστοιχο με το «σπάσιμο» με στέκα σε μπάλες μπιλιάρδου.

«Δημιουργήσαμε τεχνητά μια κατάσταση η οποία εξελίσσεται σε κατεύθυνση αντίθετη από αυτή του θερμοδυναμικού βέλους του χρόνου», ανέφερε ο επικεφαλής των ερευνητών Dr Gordey Lesovik.

Το «βέλος» αυτό στη Φυσική, αναφέρεται στο γεγονός πως όλα τα φαινόμενα στη Φύση εξελίσσονται προς καταστάσεις αυξημένης αταξίας – π.χ. η ρίψη μιας βόμβας σε ένα σπίτι το κάνει συντρίμια (αταξία). Αυτό που πέτυχαν λοιπόν, – έστω ψηφιακά – με βάση το παραπάνω παράδειγμα, είναι να ρίξουν μια βόμβα σε… συντρίμια και να τα κάνουν σπίτι.

Η «χρονομηχανή» τους αποτελείται από έναν κβαντικό υπολογιστή ο οποίος δημιουργήθηκε από ηλεκτρόνια «qubits». Τα qubits είναι μονάδα πληροφορίας η οποία περιγράφεται είτε με «ένα» είτε με «μηδέν» είτε με μια «ενδιάμεση κατάσταση»

Στο πείραμα «έτρεξαν» στον υπολογιστή ένα εξελικτικό πρόγραμμα το οποίο έκανε αυτά τα qubits να μεταμορφωθούν σε ένα υπερβολικά σύνθετο και μεταβαλλόμενο μοτίβο από «μηδέν» και «ένα».

Κατά τη διαδικασία η τάξη χάθηκε, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν η στέκα του μπιλιάρδου χτυπήσει τις μπάλες.

Όμως αμέσως μετά ένα άλλο πρόγραμμα άλλαξε την κατάσταση του κβαντικού υπολογιστή με τέτοιο τρόπο ώστε εξελίχθηκε «ανάποδα», από το χάος στην τάξη.

Εν ολίγοις, τα qubits επανήλθαν στην αρχική τους κατάσταση.

Ο επιστήμονες ανακάλυψαν ότι δουλεύοντας με μόλις δύο qubits, η «αναστροφή του χρόνου» ήταν πετυχημένη κατά 85%. Στα τρία qubits, τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά, με επιτυχία 50%.

Το ποσοστό λάθους θα πέφτει πάντως όσο οι επιστήμονες βελτιώνουν τις συσκευές, ενώ το πείραμα μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή στην ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών.

Πηγή: Independent 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Αυτό που θεωρούμε τάξη είναι η επικρατούσα μορφή χάους."

Kerry Thornley

  • 1964 - Ανεξαρτησία της Μάλτας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

    1991 - Ανεξαρτησία της Αρμενίας από την ΕΣΣΔ.

© 2002-2019 MEDIA2DAY