ΕΠΙΘΥΜΙΕΣΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το Facebook αγόραζε προσωπικά δεδομένα από εφήβους

Βγαλμένο από καφκικό εφιάλτη είναι το νέο σκάνδαλο του Facebook που αποκαλύπτει σήμερα το BBC, και περιλαμβάνει 14χρονους που πληρώνονται για τα προσωπικά τους δεδομένα.

Το Facebook αγόραζε προσωπικά δεδομένα από εφήβους

Έως και 20 δολάρια τον μήνα (περίπου 17€) πλήρωνε το Facebook εφήβους από 13 έως 17 ετών για να του παρέχουν ιδιαίτερα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, στο νέο σκάνδαλο που αποκάλυψαν το BBC και το TechCrunch.

Η πρακτική διακόπηκε αμέσως μόλις αποκαλύφθηκε, ενώ η εταιρεία αρνήθηκε τα δημοσιεύματα που την ήθελαν να προσεγγίζει εφήβους μέσω διαφημίσεων. Εκπρόσωπος τύπου του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου δεν μπόρεσε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου του BBC αν η πρακτική εφαρμόστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ή σε άλλες χώρες εκτός ΗΠΑ.

Η εφαρμογή, την οποία κατέβαζαν οι έφηβοι στο κινητό τους, για να παρακάμπτονται τα συστήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων της Apple, παρείχε στο Facebook «σχεδόν απεριόριστη πρόσβαση» στη συσκευή του χρήστη, περιλαμβανομένων:

- του περιεχομένου προσωπικών μηνυμάτων σε όλα τα chat applications (φωτογραφιών και βίντεο περιλαμβανομένων)
- των email
- της δραστηριότητας περιήγησης στον ιστό (web browsing)
- τα στοιχεία όλων των εγκατεστημένων apps, και πότε αυτά χρησιμοποιούνταν
- το ιστορικό τοποθεσίας του χρήστη (το πού βρισκόταν δηλαδή ο χρήστης ανά πάσα στιγμή)
- την χρήση των δεδομένων περιαγωγής

Επιπλέον, από τους χρήστες ζητήθηκε να παρέχουν screenshots των παραγγελιών τους στο Amazon.

Στους όρους της συμφωνίας περιλαμβανόταν το ότι ο χρήστης συμφωνούσε να μην αποκαλύψει καμία πληροφορία σχετικά με το εν λόγω project σε τρίτους.

Εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε πως όλοι όσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα είχαν συναινέσει, και ότι η έρευνα αγοράς ήταν μια συνήθης πρακτική. Ωστόσο, λίγες ώρες αφότου δημοσιεύτηκε το ρεπορτάζ του TechCrunch, η εταιρεία δήλωσε πως θα ανέστειλε τη λειτουργία του προγράμματος στις συσκευές Apple –μέχρι στιγμής πάντως, αντίστοιχο πρόγραμμα στις συσκευές Android δεν έχει αποσυρθεί.

Η έρευνα επικεντρωνόταν σε ηλικίες από 13 έως 35. Αν και το Facebook δήλωσε επίσημα πως από τους ανηλίκους ζητήθηκε υπογραφή γονέα, οι δημοσιογράφοι του BBC που δήλωσαν πως ήταν 14 ετών μπόρεσαν μια χαρά να κατεβάσουν το app χωρίς να τους ζητηθεί κανενός είδους γονική συναίνεση –είδαν απλώς μια σελίδα που έλεγε «οι χρήστες πρέπει να είναι άνω των 18».

Ολόκληρο το ρεπορτάζ του BBC εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Ο πολιτισμός είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο κάτι περισσότερο από ένα ατύχημα του σύμπαντος."

Αντρέ Μαλρώ, 1901-1976, Γάλλος συγγραφέας & πολιτικός

  • 1912 - Ξεσπάει ο Α' Βαλκανικός Πόλεμος.
    1922 - Ιδρύεται το BBC.
    1979 - Ο Οδυσσέας Ελύτης τιμάται με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

© 2002-2019 MEDIA2DAY