ΕΠΙΘΥΜΙΕΣΜΟΔΑ

Γιώργος Παπαδόγαμβρος: Ο «γκουρού» του ανδρικού κουστουμιού

Ο κορυφαίος μόδιστρος συνεχίζει μια παράδοση εκατοντάδων ετών στο ανδρικό κουστούμι, που διαμορφώθηκε μέσα από μάχες, επιδημίες και ίντριγκες της βρετανικής βασιλικής αυλής.

Γιώργος Παπαδόγαμβρος: Ο «γκουρού» του ανδρικού κουστουμιού

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα ανδρικά σακάκια έχουν κουμπιά στα μανίκια και τι εξυπηρετούν, αφού ποτέ δεν χρησιμοποιούνται;

Η απάντηση αναδεικνύει την συναρπαστική ιστορία του ανδρικού κοστουμιού, που περιλαμβάνει στρατιωτικές παραδόσεις, επιδημίες, ιστορίες της βασιλικής αυλής αλλά και τη σφραγίδα του Άγγλου «δανδή», Μπο Μπριμέλ.

Μας τη διηγήθηκε ο ρέκτης του ανδρικού ντυσίματος, ο top μόδιστρος Γιώργος Παπαδόγαμβρος, στην πελατεία του οποίου ανήκουν επιφανείς Έλληνες από τον επιχειρηματικό, τον πολιτικό, τον καλλιτεχνικό και τον αθλητικό χώρο. Όχι μόνο οι διάσημοι όμως αλλά και όσοι γαμπροί ενδιαφέρονται να ξεχωρίσουν επιλέγουν για τα κουστούμια τους το ατελιέ του Παπαδόγαμβρου στην οδό Κυριαζή της Κηφισιάς.Τα κουμπιά στα μανίκια, λοιπόν, έχουν τη ρίζα τους στα διακριτικά βαθμού που είχαν οι στρατιωτικές στολές, τα οποία μεταμορφώθηκαν σε κουμπιά κάποια στιγμή στα τέλη του 18ου αιώνα, στο Λονδίνο, στην περίφημη Saville Row- πρόκειται για το δρόμο που από την εποχή εκείνη φιλοξενεί τα πιο διάσημα ραφτάδικα του πλανήτη.Εκεί, πριν τους ράφτες, στεγάζονταν οι χειρούργοι, οι οποίοι δούλευαν φορώντας το σακάκι -εν αντιθέσει με τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα που εργάζονταν με το πουκάμισο- και ήθελαν κουμπιά για να μπορούν να σηκώνουν τα μανίκια όταν έκαναν τις εγχειρήσεις, για να μην λερώνονται… με τα αίματα.

Τι ψάχνουν ο Μητσοτάκης, Ρουβάς και οι Αντετοκούμπο

Ο Παπαδόγαμβρος έχει κάνει το κουστούμι «επιστήμη». Το έχει σπουδάσει στην Ιταλία, το μελετά καθημερινά και ψάχνει όλες τις πτυχές του, την αισθητική και την ιστορία του.

Έχει φτάσει πλέον στο σημείο να ράβει τελείως διαφορετικούς ανθρώπους, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Σάκης Ρουβάς ή ο Γιάννης Αντετοκούμπο, διαμορφώνοντας ένα τελείως διαφορετικό στιλ για τον καθένα, προσαρμοσμένο στην προσωπικότητά του, τη δουλειά του και την περίσταση.Δεν είναι πια ένας απλός ράφτης, αλλά ένας σοφιστικέ image maker.

Έχει επίσης ντύσει γαμπρούς πολλούς διάσημους, όπως ο Γιώργος Πρίντεζης, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο Ανδρέας Σάμαρης, ο Μιχάλης Σηφάκης, ο Μπράιαν Ντάστον, ο Σοφοκλής Σκορτσιανίτης.

«Για έναν επιτυχημένο άνδρα, το κουστούμι δεν είναι θέμα μόδας, ιδιοτροπίας ή κοκεταρίας. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο, γιατί η εμφάνιση διαμορφώνει την εικόνα και την πρώτη εντύπωση. Πολλοί πελάτες μου με συμβουλεύονται όταν έχουν κάποια σημαντική συνάντηση ή δημόσια εμφάνιση».Είναι αλήθεια, ότι σήμερα εμπορικές συμφωνίες, αγοραπωλησίες, πολιτικές συγκρούσεις, διεθνείς διαπραγματεύσεις, όλα διεξάγονται ανάμεσα σε ανθρώπους που φορούν την κλασσική και παγκόσμια «στολή»: Σακάκι, παντελόνι, γραβάτα, ίσως και γιλέκο -ή ανάλογα ταγιέρ όταν πρόκειται για γυναίκες επαγγελματίες.

H ένδοξη ιστορία του ανδρικού κουστουμιού

Ο Γιώργος Παπαδόγαμβρος είναι αυτή τη στιγμή ο νούμερο ένα σχεδιαστής στο ανδρικό κουστούμι. Έχει σπουδάσει το θέμα, έχει ταλέντο, αλλά έχει και ένα μεγάλο μεράκι για τον ανδρικό ρούχο και την ιστορία του για την οποία δεν κουράζεται να μιλάει.

Η ιστορία του ανδρικού κουστουμιού ξεκίνησε στην βασιλική αυλή της Αγγλίας στα μέσα του 17ου αιώνα. Ο βασιλιάς Κάρολος ο Β΄, ύστερα από το ξέσπασμα της πανούκλας του 1665 και της Μεγάλης Πυρκαγιάς του Λονδίνου το 1666, υποχρέωσε τους αυλικούς του να εγκαταλείψουν τις πολυτελείς και υπερβολικές ενδυμασίες με δαντέλες και βολάν και να ντύνονται με χιτώνες, πουκάμισα και παντελόνια μέχρι το γόνατο, για να δώσει ένα μήνυμα εγκράτειας και μετριοπάθειας στο λαό.

Εκείνος που έβαλε τις βάσεις για το σύγχρονο ανδρικό κουστούμι ήταν ο George “Beau” Brummel, ένας Άγγλος αξιωματικός του τάγματος των Ουσάρων, που κέρδισε τη φιλία του Πρίγκηπα και μετέπειτα βασιλιά, Γεωργίου του Δ’.

Την εποχή εκείνη οι αξιωματικοί έραβαν μόνοι τους τις στολές τους και ο Beau Brummel, καθιέρωσε τον όρο του «δανδή», καθώς υποστήριζε ότι ο καλός τζέντλεμαν ξεχωρίζει από το ντύσιμό του -αλλά και από την… επαναστατική για την εποχή ιδέα ότι πρέπει να καθαρίζει τα δόντια του, να ξυρίζεται και να κάνει μπάνιο κάθε μέρα!

Ο Μπρουμέλ καθιέρωσε ένα νέο στιλ ντυσίματος, με στενά παντελόνια, σακάκια που αγκάλιαζαν το σώμα και απλά χρώματα, το οποίο υιοθέτησε και ο Πρίγκηπας με αποτέλεσμα όλη η κοινωνία της εποχής να το αντιγράψει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Αυτό που θεωρούμε τάξη είναι η επικρατούσα μορφή χάους."

Kerry Thornley

  • 1964 - Ανεξαρτησία της Μάλτας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

    1991 - Ανεξαρτησία της Αρμενίας από την ΕΣΣΔ.

© 2002-2019 MEDIA2DAY