ΕΠΙΘΥΜΙΕΣΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

«Έξυπνο» ρομπότ

Η Ford επιστράτευσε έξι εξελιγμένα ρομπότ ως «βοηθούς» στην γραμμή παραγωγής του νέου Fiesta.

«Έξυπνο» ρομπότ

Το UR10 είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ρομπότ της δανέζικης εταιρείας Universal Robots, το οποίο συναντάμε και στη βιομηχανία εξοπλισμού ηχοσυστημάτων.

Στο πλαίσιο αυτοματοποίησης ορισμένων διαδικασιών στον τομέα παραγωγής οχημάτων, η Ford αποφάσισε με μερικές τροποποιήσεις να το χρησιμοποιήσει στη γραμμή συναρμολόγησης του Ford Fiesta και συγκεκριμένα στο Βαφείο.

Έτσι, η Ford συγκρότησε μία ομάδα από έξι τέτοια ρομπότ (corobots) τα οποία με κινήσεις ακριβείας που θυμίζουν χορογραφία συνεργάζονται με το προσωπικό του εργοστασίου, με στόχο το αψεγάδιαστο φινίρισμα του αμαξώματος.

Τα ρομπότ δεν προτίθενται να κλέψουν θέσεις εργασίας και λανσάρονται ως συνάδελφοι των μηχανικών στη γραμμή παραγωγής, ενώ απώτερος σκοπός είναι η αρμονική συνεργασία για βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Η Ford εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει τη χρήση τους σε εγκαταστάσεις παραγωγής της και σε άλλες περιοχές.

Τα έξι corobots εκτελούν μία σειρά από τέλεια συγχρονισμένες κινήσεις σε μορφή χορογραφίας για το βάψιμο ολόκληρης της επιφάνειας του αμαξώματος σε μόλις 35 δευτερόλεπτα. Η μέθοδος αυτή δεν στοχεύει στην παραγκώνιση των εργαζομένων, αλλά στην καλύτερη αξιοποίηση του χρόνου τους και στην ενασχόλησή τους με πιο περίπλοκα καθήκοντα, αποτρέποντας παράλληλα την κόπωση που σχετίζεται με την εκτέλεση επαναλαμβανόμενων εργασιών.

Τα corobots αντιλαμβάνονται πότε πρέπει να ασκείται μεγαλύτερη δύναμη, όπως κι εμείς, και μπορούν να φτάνουν πιο εύκολα σε δυσπρόσιτα σημεία, όπως το κέντρο της οροφής.Κάθε corobot είναι ένα UR10, το παγκοσμίως δημοφιλέστερο corobot της Universal Robots, που επίσης χρησιμοποιείται στη βιομηχανία ηχοσυστημάτων για γυάλισμα ηχείων και subwoofer υψηλής απόδοσης. Στο βαφείο της Ford, υπάρχει ένα μαλακό εύκαμπτο στρώμα - προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης - μεταξύ του ρομποτικού βραχίονα και του γυαλόχαρτου που επιτρέπει στο corobot να εργάζεται με την ίδια ακρίβεια και επιδεξιότητα ενός ανθρώπινου χεριού.

 

Στο στάδιο της παραγωγής, κάθε Ford Fiesta εμβαπτίζεται σε μία ειδική «μπανιέρα» περνώντας από μία διαδικασία που του διασφαλίζει πάνω από δέκα χρόνια προστασίας από φαινόμενα διάβρωσης. Στη συνέχεια, μικρές κηλίδες, μη ορατές με γυμνό μάτι αλλά αντιληπτές με την αφή, είναι πιθανόν να παραμείνουν στην επιφάνεια επηρεάζοντας την ποιότητα του τελικού φινιρίσματος του οχήματος. Τα έξι ρομπότ εξομαλύνουν αυτά τα σημάδια και αφαιρούν τα υπολείμματα σκόνης με τη μέθοδο της αναρρόφησης. Οι τελικοί έλεγχοι ολοκληρώνονται από δύο εργαζόμενους πριν το αμάξωμα προχωρήσει για αστάρωμα.

Στην παραγωγή ηχείων και εξοπλισμού ηχοσυστημάτων που φέρουν πιο επίπεδες επιφάνειες, ένα corobot είναι αρκετό. Η εισαγωγή της εν λόγω τεχνολογίας σε μία κινούμενη γραμμή παραγωγής και σε οχήματα με πολλαπλές καμπύλες απαιτούσε μια νέα προσέγγιση.

Η Ford εξετάζει τη χρήση των corobots και σε άλλες εγκαταστάσεις της στη Βαλένθια (Ισπανία) και στην Κραϊόβα (Ρουμανία). Η εταιρεία ήδη χρησιμοποιεί άλλα corobots που υποστηρίζουν το προσωπικό στη γραμμή παραγωγής σε περίπλοκες διαδικασίες συναρμολόγησης, όπως στην τοποθέτηση αμορτισέρ στα αυτοκίνητα καθώς και μπουζί στους κινητήρες, ενώ έχει λανσάρει και ένα αυτόνομο ρομπότ με την ονομασία “Survival”.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Δεν είμαστε τίποτα. Αυτό που ψάχνουμε είναι το παν."

Φρήντριχ Χαίλντερλιν, 1770-1843, Γερμανός ποιητής

 • 1864 - Νέο Σύνταγμα στην Ελλάδα μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτέμβρη.
  1974 - Πεθαίνει ο Βιτόριο ντε Σίκα, Ιταλός σκηνοθέτης.
  1979 – Πεθαίνει ο Δημήτρης Ψαθάς, δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας.
  1985 - Η έκρηξη του ηφαιστείου Νεβάδο ντελ Ρουίς στην Κολομβία δημιουργεί ένα λαχάρ που προκαλεί το θάνατο περίπου 25.000 θανάτους.
  1990 - Ξεκινά τη λειτουργία του ο Παγκόσμιος Ιστός.
  2002 - Το πετρελαιοφόρο πλοίο Prestige βυθίζεται ανοιχτά της Γαλικίας προκαλώντας οικολογική καταστροφή.

© 2002-2019 MEDIA2DAY