ΕΠΙΘΥΜΙΕΣΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Fiat Chrysler και η PSA ενώνουν τις δυνάμεις τους

Η PSA και η Fiat Chrysler Automobiles έδωσαν τα χέρια και δημιουργούν μια από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες παγκοσμίως.

Η Fiat Chrysler και η PSA ενώνουν τις δυνάμεις τους

Ο όμιλος PSA και η Fiat Chrysler Automobiles συμφώνησαν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις της αυτοκίνησης.

Η νέα συμφωνία θα δημιουργήσει την τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο με συνολική αγοραία αξία περίπου 50 δις δολάρια, με βάση τις τρέχουσες τιμές.

Οι μέτοχοι της κάθε εταιρείας θα κατέχουν το 50% της νέας εταιρείας. Οι επενδυτές στην FCA θα λάβουν μέρισμα ύψους 5,5 δισ. ευρώ ενώ η PSA σχεδιάζει να διανείμει το 46% της στην Faurecia.

Η εξοικονόμηση κόστους από τη συμφωνία χωρίς κλείσιμο εργοστασίων μπορεί να φθάσει τα 3,7 δις ευρώ .

Η συγχώνευση της FCA και της PSA - Νο 2 στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη, προβλέπει κα την δημιουργία ενός  περιφερειακού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων  για να αμφισβητηθεί η κυριαρχία του Όμιλου Volkswagen, σε αυτόν τον τομέα.

Η σύμπραξη θα φέρει σε επαφή τους κληρονόμους του Ανιέλι στην Ιταλία και την οικογένεια Peugeot της Γαλλίας.

Το διοικητικό συμβούλιο των 11 μελών του νέου ομίλου θα περιλαμβάνει πέντε μέλη από την PSA και πέντε μέλη από τη Fiat Chrysler. Ο διευθύνων σύμβουλος του PSA, Κάρλος Ταβάρες, θα είναι διευθύνων σύμβουλος, ενώ ο πρόεδρος της FCA Τζων Ελκαν θα παραμείνει σε αυτό το ρόλο.

Δεν είναι σαφές ποιο ρόλο θα έχει ο διευθύνων σύμβουλος της Fiat Μικέ Μάνλει.

Η ανακοίνωση έρχεται αρκετούς μήνες αφότου η Fiat Chrysler και η PSA εξέτασαν μια συνεργασία για την συγκέντρωση επενδύσεων για την κατασκευή αυτοκινήτων στην Ευρώπη και μετά την κατάρρευση τον Ιούνιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Fiat και της γαλλικής Renault.

Η Fiat Chrysler, η οποία θα ανακοινώσει σύντομα τα κέρδη του τρίτου τριμήνου, αντιμετωπίζει δυσκολίες στην Ευρώπη λόγω της  γήρανσης των μοντέλων της Jeep και την έλλειψη SUV κάτω από το εμπορικό σήμα Fiat.

Η γαλλική κυβέρνηση διαδραματίζει βασικό ρόλο, καθώς η Γαλλία είναι ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της PSA. Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών έδωσε στήριξη για την συμφωνία, προειδοποιώντας παράλληλα ότι θα εξετάσει λεπτομερώς τις επιπτώσεις και τη δομή διακυβέρνησης της νέας εταιρείας, καθώς και τη δέσμευσή της να δημιουργήσει έναν ευρωπαϊκό κατασκευαστή μπαταριών.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομική πίεση για να προσχωρήσουν τις επενδύσεις για την ανάπτυξη νέων πλατφόρμων, την κατασκευή αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων και την ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης.

Επίσης, αντιμετωπίζουν δυσκολίες από τους εμπορικούς πολέμους, την παγκόσμια επιβράδυνση και την πτώση τη αγοράς της Κίνας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων έχει αυξηθεί. Η Volkswagen δήλωσε τον Ιούλιο ότι θα συνεργαστεί με την Ford  για την ηλεκτρική και την αυτόνομη τεχνολογία αυτοκινήτων, ενώ η Toyota Motor ενισχύει τους δεσμούς με εταίρους όπως η Subaru και η BYD της Κίνας.

Ο ινδικός όμιλος που κατέχει την Jaguar Land Rover έχει δηλώσει θέλει να βρει συνεργάτες για τη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά δεν σχεδιάζει να πουλήσει την εταιρεία.

Οι μειωμένες πωλήσεις των αυτοκινήτων έχουν προστεθεί στο εκρηκτικό μείγμα. Η Volkswagen, μείωσε τις προοπτικές της για τις παραδόσεις οχημάτων φέτος λόγω της ταχύτερης από την αναμενόμενη πτώση στις αγορές αυτοκινήτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Προσπαθώντας για το αδύνατο, κατορθώνουμε το καλύτερο δυνατό."

August Strindberg, 1849-1912, Σουηδός θεατρικός συγγραφέας

 • 1919 - Υπογράφεται η συνθήκη του Νεϊγύ στην ομώνυμη πόλη της Γαλλίας μεταξύ των Συμμάχων (Αντάντ) και της Βουλγαρίας.
  1920 - Ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές
  1926 - Ιδρύεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ)
  1935 - Οι Φιλιππίνες αποκτούν την ανεξαρτησία τους απο τις ΗΠΑ
  1960 - Ιδρύεται ο ΟΠΕΚ (οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών).
  1963 - Δημιουργείται το νησί Σουρτσέι στην Ισλανδική θάλασσα λόγω υποθαλάσσιας έκρηξης ηφαιστείου.

© 2002-2019 MEDIA2DAY