ΕΠΙΘΥΜΙΕΣΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Toyota πατάει γκάζι στην ηλιακή ενέργεια

Η αξιοποιηση της ηλιακής ενέργειας είναι ο επόμενος στόχος της Toyota στην μάχη της κατά των επικίνδυνων εκπομπών ρύπων.

Η Toyota πατάει γκάζι στην ηλιακή ενέργεια

Η Toyota, είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Διαθέτει την μεγαλύτερη γκάμα υβριδικών αυτοκινήτων στον κόσμο και συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των επικίνδυνων ρύπων που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα.

Ο επόμενος στόχος της μεγαλύτερης ιαπωνικής μάρκας είναι η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας για να περιορισθεί περισσότερος η εξάρτηση μας από τα ορυκτά καύσιμα.

Εξελίσσει το ηλιακό αυτοκίνητο Prius, το οποίο για να φορτίσει τις μπαταρίες του, χρησιμοποιεί μόνο την ηλιακή ενέργεια.

Στις δοκιμές διαπιστώθηκε ότι το ηλιακό αυτοκίνητο μπορεί να διανύσει μέχρι και 56 χιλιόμετρα σε ιδανικές συνθήκες.

Η Toyota, πειραματίζεται στο ηλιακό Prius που ελπίζει ότι κάποια μέρα θα είναι ένα αυτοκίνητο που θα έχει την ικανότητα να καλύψει μεγάλες αποστάσεις χωρίς να συνδεθεί στο ρεύμα για να φορτισθούν οι μπαταρίες του.

Σε ένα πρόγραμμα δοκίμων που χρηματοδοτήθηκε από την ιαπωνική κυβέρνηση και ξεκίνησε τον Ιούλιο, οι μηχανικοί της Toyota τοποθέτησαν ηλιακούς συλλέκτες από την Sharp στην οροφή, στη στέγη, στο πίσω παράθυρο και στην αεροτομή για να δουν πόση ενέργεια από τον ήλιο μπορεί να αποθηκευτεί στις μπαταρίες του αυτοκινήτου.

Το ηλεκτρικό ρεύμα από τους ηλιακούς συλλέκτες πηγαίνει κατευθείαν στη μπαταρία του κινητήρα, έτσι ώστε το Prius να μπορεί να φορτίζεται όταν μετακινείται ή όταν είναι σταθμευμένο.

Σε μια ημέρα με έντονη ηλιοφάνεια, οι μηχανικοί διαπίστωσαν ότι η ηλιακή ενέργεια είναι επαρκής για να καλύψει απόσταση μέχρι 56 χλμ. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά γιατί οι έρευνες δείχνουν ότι ο μέσος Αμερικανός κάθε ημέρα διανύει 47 χλμ. Επομένως το ηλιακό Toyota Prius, καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες μεγάλου μέρους των οδηγών.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι η απόδοση της ηλιακής ενέργειας περιορίζεται σημαντικά αν έχει συννεφιά η αν ειναι υψηλή η θερμοκρασία.

Εάν χρησιμοποιείται το Prius, σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης, θα πρέπει να συνδεθεί με το ρεύμα για να επαναφορτισθούν οι μπαταρίες.

Το αυτοκίνητο φέρει μπαταρίες οι οποίες φορτίζονται από την  ηλιακή ενέργεια. Το βάρος τους ανέρχεται σε 80 κιλά.

Η Toyota, αναζητά τρόπους για να μειωθεί το συνολικό βάρος του αυτοκινήτου, να αυξηθεί η ικανότητα των ηλιακών συλλεκτών και να περιορισθεί το κόστος κατασκευής του πρώτου της ηλιακού αυτοκινήτου.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Τίποτα δεν κάνει έναν άνθρωπο τόσο ξεπερασμένο όσο το να επικρίνει τη νεότερη γενιά."

Adlai Stevenson, 1900-1965, Αμερικανός πολιτικός

  • 1656 - Η Αγγλία και η Γαλλία υπογράφουν ειρηνευτική συμφωνία.
    1789 - Ιδρύεται το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
    1919 - Η ημερήσια εφημερίδα «Καθημερινή» εκδίδεται στην Αθήνα.

© 2002-2019 MEDIA2DAY