ΕΠΙΘΥΜΙΕΣΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η τάση veganism εξαπλώνεται και στο... αυτοκίνητο!

Καθίσματα από σόγια, πλαστικά από ανακυκλώσιμα υλικά και πρώτες ύλες χωρίς καμία σχέση με ζώα είναι η τάση στην αυτοκινητοβιομηχανία που... γίνεται vegan.

Η τάση veganism εξαπλώνεται και στο... αυτοκίνητο!

Η αυστηρή ή η ολική χορτοφαγία (veganism), περιλαμβάνεται και στο μενού των νέων μοντέλων της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η τάση που έχει προσελκύσει μεγάλη μερίδα ανθρώπων σε όλο τον κόσμο επηρεάζει και την επιλογή των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των αυτοκινήτων. Η εφαρμογή διαφόρων μη ζωικών υλικών και μεθόδων που στηρίζονται στα φυτικά υλικά μειώνουν και τις εκπομπές CO2 που απαιτούνται για την κατασκευή των υλικών.

Η ανάπτυξη του προγράμματος του νέου Audi e-tron, είχε σαν βασικό πυλώνα την χρήση υλικών για το εσωτερικό τμήμα του αυτοκινήτου από την κατηγορία των προϊόντων που δεν έχουν βάση τα ζώα και τα παράγωγα τους.

Για τους προμηθευτές περιεχομένου στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, αυτή η νέα τάση δημιουργεί ανησυχίες γιατί εκτιμούν ότι σταδιακά θα μειωθεί η χρήση δερμάτων και άλλων υλικών που χρησιμοποιούνται τώρα στη κατασκευή των αυτοκινήτων.

Στο Audi e-tron GT, ένα σεντάν με εντυπωσιακή σχεδίαση και υψηλή απόδοση, η καμπίνα των τεσσάρων θέσεων ήταν vegan, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν προϊόντα με βάση τα ζώα. Οι σχεδιαστές επέλεξαν χρησιμοποίησαν συνθετικά υλικά  και νήματα από ίνες για τα καθίσματα και τα πατάκια του αυτοκινήτου.

Η Tesla, προσφέρει vegan καθίσματα από το 2017 και θα προσθέσει ένα τιμόνι τυλιγμένο σε συνθετικό δέρμα για το μοντέλο 3 και το επερχόμενο μοντέλο Y.

Η Polestar, η αυτόνομη ηλεκτροκίνητη μάρκα της Volvo, δήλωσε φέτος ότι το δεύτερο μοντέλο της, το Polestar 2, θα χρησιμοποιεί υλικά χωρίς ζωικά προϊόντα για το εσωτερικό. Έχει σχεδιάσει ένα πρότυπο vegan εσωτερικό με πρωτοποριακά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που εκτιμάται ότι θα προσελκύσουν τους ευαισθητοποιημένους αγοραστές.

Η Jaguar Land Rover, χρησιμοποιεί ένα κλωστοϋφαντουργικό προϊόν κατασκευασμένο από ίνες ευκαλύπτου

Οι ίνες άνθρακα αποτελούσαν το απόλυτο σύμβολο όταν μια μάρκα ήθελε να προσελκύσει τους οδηγούς με παχύ πορτοφόλι. Τα ειδικά διαμορφωμένα πάνελ των θυρών και τα δερμάτινα καθίσματα από δέρμα Nappa, ήταν "σημαία" στα ακριβά  αυτοκίνητα.

Αλλά τώρα όμως, ήρθε η ώρα για τα φυτά.

‘’Πριν από πενήντα χρόνια, ένας δερμάτινος καναπές ήταν το σημείο αναφοράς της πολυτέλειας", λέει ο Massimo Frascella, διευθυντής δημιουργικού της Land Rover, ο οποίος είναι ο ίδιος vegan. "Τώρα, στα καλύτερα ξενοδοχεία και σπίτια, δεν θα το δείτε ποτέ, είναι μια παρόμοια διαδικασία με τα αυτοκίνητα. Προχωρώντας μπροστά, ο βιώσιμος σχεδιασμός παρέχει το πλαίσιο για αλλαγή."

Η νέα σειρά της Land Rover, περιλαμβάνει μόνο vegan υλικά που αναπτύχθηκαν για να εξοπλίσουν τα Range Rover Evoque, Range Rover Velar και το SUV Jaguar I-Pace.

Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που ασχολούνται με την προέλευση των υφασμάτων και των υλικών στο όχημά τους. Οι νέοι εσωτερικοί χώροι προορίζονται να προσελκύσουν εκείνους τους καταναλωτές για τους οποίους η υψηλότερη μορφή πολυτέλειας ευθυγραμμίζεται με τις οικολογικές τους πεποιθήσεις.

Το υλικό Eucalyptus Melange της Land Rover, είναι ένα  κλωστοϋφαντουργικό προϊόν που παράγεται από ίνες ευκαλύπτου. Για την κατασκευή του χρησιμοποιείται πολύ λιγότερο νερό από τα παραδοσιακά υλικά όπως το πλαστικό και το Alcantara και μπορεί να βαφτεί για να ταιριάζει με οποιοδήποτε χρώμα. Χρησιμοποιεί επίσης ένα ανθεκτικό μάλλινο μείγμα, από την κλωστοϋφαντουργική εταιρεία Kvadrat, που δίνει την αίσθηση ότι είναι σαν ένα μαλακό πουλόβερ από μαλλί.

Το Dinamica Suedecloth, είναι μια ανθεκτική στη φλόγα και εξαιρετικά ανθεκτική, υφασμάτινη μίμηση που κατασκευάζεται από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια - 53 ανά όχημα, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τη Land Rover.

Άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες προσθέτουν επίσης οικολογικά συνειδητές επιλογές στους εσωτερικούς χώρους. Η Volvo θέλει τουλάχιστον το 25% των πλαστικών που χρησιμοποιούνται σε κάθε νέο μοντέλο από το 2025, να κατασκευάζεται από ανακυκλωμένα υλικά. Σήμερα το ποσοστό είναι περίπου 5%.

Η Toyota, αντικαθιστά το υλικό μαξιλαριού καθίσματος που χρησιμοποιεί γλυκόλη που προέρχεται από πετρέλαιο με γλυκόλη από ανανεώσιμο ζαχαροκάλαμο.

Η Hyundai, εξορύσσει ηφαιστειακά πετρώματα για να σχηματίσει τα καλύμματα των στύλων υποστήριξης για τα σεντάν της. Η Ford δημιούργησε ένα αφρώδες κάθισμα από σόγια. Το υλικό Faraday Future απαρτίζεται από ίνες βαμβακιού από απορριπτόμενα υλικά από τη γραμμή παραγωγής των αυτοκινήτων της.

Μόνο το συνθετικό δέρμα θα αποτελέσει μια βιομηχανία 45 δισ. δολαρίων μέχρι το 2025. Η εφαρμογή του στα αυτοκίνητα θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χρήση ανανεώσιμων υφασμάτων μετά την επίπλωση στο σπίτι.

Η Land Rover, αναμένει μεγάλη αλλαγή στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Εισάγει οικολογικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα στο μοντέλο Evoque, το οποίο είναι το καλύτερο που πωλείται στην Ευρώπη. Τα vegan υλικά δεν ανεβάζουν την τελική τιμή των αυτοκινήτων, γιατί είναι στα ίδια επίπεδα με τα παραδοσιακά υλικά.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Είναι στη φύση του ανθρώπου να σκέφτεται λογικά και να ενεργεί παράλογα."

Ανατόλ Φρανς

  • 1906 - Το S-O-S υιοθετείται ως επίσημο σήμα ύπαρξης κινδύνου.

    1943 - Ο Λίβανος κερδίζει την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.

© 2002-2019 MEDIA2DAY