ΕΠΙΘΥΜΙΕΣΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ηλεκτρικό Fiat 500: η συνέχεια της πιο συναρπαστικής ιστορίας

Το αειθαλές «πεντακοσαράκι» περνά στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, συνδυάζοντας στυλ και οικονομία καυσίμου.

Ηλεκτρικό Fiat 500: η συνέχεια της πιο συναρπαστικής ιστορίας

Μετρημένα στα δάχτυλα ενός χεριού είναι τα αυτοκίνητα που αντέχουν στο χρόνο και τα θαυμάζουμε για το μοναδικό τους στιλ. Τα καινούργια μοντέλα μπορεί να έχουν αναρίθμητα πλεονεκτήματα αλλά στη πλειοψηφία τους χάνουν την μάχη στην αξιολόγηση του στιλ και της φινέτσας. Ακόμη και αν μας εντυπωσιάσουν όταν τα δούμε για πρώτη φορά, μετά από δυο χρόνια μας φαίνονται «γερασμένα και ξεπερασμένα».

Το μυστικό των αυτοκινήτων που δεν φοβούνται τον χρόνο είναι η έμπνευση που είχαν οι δημιουργοί τους. Προέκυψαν από την επιδεξιότητα φωτισμένων ανθρώπων που σχεδίασαν σε ένα χαρτί - συχνά ήταν μια χαρτοπετσέτα- την μορφή του αυτοκινήτου.

Τα υπόλοιπα αυτοκίνητα είναι δημιουργίες των πανίσχυρων ηλεκτρονικών υπολογιστών που κάνουν εκατομμύρια πράξεις στο δευτερόλεπτο αλλά δεν έχουν την ανθρώπινη ικανότητα να επιλέξουν το σχήμα που θα γράψει ιστορία.Εξέχουσα θέση στη μικρή λίστα των αυτοκινήτων που θαυμάζουμε κατέχει το αειθαλές Fiat 500. Τώρα μάλιστα που περνά στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, συνδυάζει το αξεπέραστο στιλ με την οικολογική ευαισθησία.

Στην ιστορική μονάδα παραγωγής της FCA στο Τορίνο, το Mirafiori, θα κατασκευάζεται το νέο αμιγώς ηλεκτρικό Fiat 500.Περισσότερα από 35 μοντέλα και 28.700.000 μονάδες, συμπεριλαμβανομένου του θρυλικού Fiat 500 του 1957 έχουν «γεννηθεί» στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Περίπου 1.200 εργαζόμενοι, θα είναι αφιερωμένοι στην παραγωγή του Fiat 500 BEV (Battery Electric Car) και η νέα γραμμή παραγωγής θα έχει παραγωγική δύναμη 80.000 μονάδων το έτος. Η συνολική επένδυση θα φτάσει τα 700 εκ. ευρώ, ενώ η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2ο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Αυτή τη στιγμή σχεδόν 20.000 εργαζόμενοι απασχολούνται στο βιομηχανικό συγκρότημα του Mirafiori στο Τορίνο, σε θέσεις που αφορούν την κατασκευή, το σχεδιασμό, την εξέλιξη νέων οχημάτων, τις οικονομικές υπηρεσίες, τις υπηρεσίες πώλησης και After Sales. Η μονάδα παραγωγής του Mirafiori είναι η μεγαλύτερη του ομίλου FCA σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η εγκατάσταση ενός υπερσύγχρονου ρομπότ της εταιρείας Comau (μέλος του ομίλου FCA) σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια αυτοκινήτου στον κόσμο σηματοδοτεί τη σύνδεση του παρελθόντος και του μέλλοντος. Το εργοστάσιο του Mirafiori γιορτάζει τα 80 χρόνια ζωής, αλλά και το ξεκίνημα της εγκατάστασης μιας νέας γραμμής παραγωγής στην οποία θα κατασκευάζεται το νέο ηλεκτρικό Fiat 500 BEV. Η νέα γενιά οχημάτων που κατασκευάζονται στο Mirafiori συνεχίζουν τη μακρά παράδοση της μονάδας παραγωγής από την οποία πέρασαν περισσότερα από35 μοντέλα, μεταξύ των οποίον και το θρυλικό Fiat 500 του 1957.

Πρόσφατα η FCA δημιούργησε τη μονάδα e-Mobility, η οποία έχει σαν αποστολή να διαχειριστεί όλες τις δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τα ηλεκτρικά οχήματα. Παράλληλα η FCA πρόσφατα σύναψε συμφωνίες με τις Enel X και Engie  ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει λύσεις που θα κάνουν πιο εύκολη, απλή και οικονομική τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων του ομίλου.

Στην Ιταλία, ο όμιλος σχεδιάζει την τοποθέτηση περισσότερων από 900 σταθμούς φόρτισης στις εγκαταστάσεις του, 1.200 σταθμών στα καταστήματα της Leasys και περισσότερους από 1.100 σταθμούς στο δίκτυο εξουσιοδοτημένων εμπόρων και επισκευαστών. Η συνολική επένδυση είναι της τάξης των 33 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει προγράμματα που αφορούν στην πρωτοποριακή τεχνολογία Vehicle-to-Grid που επιτρέπει την ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ του οχήματος (όταν δεν τη χρειάζεται) και του δικτύου.Το πρόγραμμα του ηλεκτρικού 500 αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος επενδύσεων της FCA στην Ιταλία για την περίοδο 2019-2021. Ο όμιλος θα επενδύσει συνολικά 5 δις. ευρώ με την ανανέωση της γκάμας να περιλαμβάνει νέα ή εξελιγμένα μοντέλα με ιδιαίτερη έμφαση στον εξηλεκτρισμό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Τίποτα δεν κάνει έναν άνθρωπο τόσο ξεπερασμένο όσο το να επικρίνει τη νεότερη γενιά."

Adlai Stevenson, 1900-1965, Αμερικανός πολιτικός

  • 1656 - Η Αγγλία και η Γαλλία υπογράφουν ειρηνευτική συμφωνία.
    1789 - Ιδρύεται το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
    1919 - Η ημερήσια εφημερίδα «Καθημερινή» εκδίδεται στην Αθήνα.

© 2002-2019 MEDIA2DAY