ΕΠΙΘΥΜΙΕΣΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το τιμόνι «μιλάει»

Ένα… «έξυπνο» τιμόνι που ενημερώνει τον οδηγό για στροφές και αλλαγές λωρίδας αναπτύσσει η Jaguar Land Rover.

Το τιμόνι «μιλάει»

Όσες τεχνολογίες και αν αναπτυχθούν, το τιμόνι του αυτοκινήτου θα είναι πάντοτε το πιο σημαντικό στοιχείο για κάθε μοντέλο.

Τα νέα συστήματα υποβοήθησης, ενημερώνουν τον οδηγό για τους πιθανούς κίνδυνους και παρεμβαίνουν στην κίνηση του αυτοκινήτου αν ο οδηγός δεν αντιδράσει έγκαιρα.

Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι οι δονήσεις που δημιουργούνται στο τιμόνι από τις ηλεκτρονικές μονάδες υποστήριξης της οδήγησης, οι ήχοι που εκπέμπονται από τις διατάξεις ασφάλειας και άλλες προειδοποιήσεις για κίνδυνους κατά την διάρκεια της οδήγησης, συχνά αγχώνουν τους οδηγούς, τους εκνευρίζουν και ενίοτε δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.Η Jaguar Land Rover (JLR), δημιούργησε μια νέα, πρωτότυπη ηλεκτρονική μονάδα η οποία παρέχει ενημέρωση στον οδηγό με τον πιο αποτελεσματικό και ήπιο τρόπο. Η πολυτελής βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία που εφαρμόζει ένα αποδοτικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, ανακοίνωσε ότι εξελίσσει το νέο τιμόνι που έχει την δυνατότητα να αλλάζει θερμοκρασία ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης και τους πιθανούς κίνδυνους.

Ειδικότερα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, ανέπτυξε το τιμόνι που ζεσταίνεται είτε ψύχεται για να ενημερώσει άμεσα τον οδηγό για τις στροφές που βρίσκονται στη πορεία του αυτοκινήτου, τις αλλαγές των λωρίδων και τις επερχόμενες διασταυρώσεις.

Η μάρκα που κατασκευάζει πολυτελή μοντέλα υψηλών προδιαγραφών, τα οποία έχουν εντυπωσιακή σχεδίαση, εκτιμά ότι το νέο τιμόνι θα είναι ο καλύτερος σύμβουλος του οδηγού ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες οδήγησης, όπως όταν έχει ομίχλη, χαμηλή ορατότητα λόγω καταιγίδας κ.α.

Επίσης, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο και οι τεχνικοί της φίρμας θεωρούν ότι η νέα διάταξη θα παρέχει άμεση πληροφόρηση ακόμη και στους οδηγούς που δεν είναι συνεχώς συγκεντρωμένοι στην οδήγηση.

Η JLR, δήλωσε ότι η τεχνολογία αυτή βασίζεται στην ανάλογη  τεχνολογία που εφαρμόστηκε στα πεντάλ αλλαγής ταχυτήτων των οχημάτων της. Τα πεντάλ αλλάζουν θερμοκρασία ανάλογα με τις συνθήκες κυκλοφορίας.

Ο Αλέξανδρος Μουζακίτης, ανώτερος διευθυντής της JLR, δήλωσε ότι οι αλλαγές θερμοκρασίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για άλλες ειδοποιήσεις, όπως για να ενημερώσουν τον οδηγό σχετικά με την χαμηλή ποσότητα καύσιμων, τα σημαντικά αρχαιολογικά και πολιτισμικά σημεία που βρίσκονται στη διαδρομή κ.α.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η διασημότητα μου έφερε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: οι γυναίκες που μου λένε «όχι» είναι πιο ωραίες από άλλοτε."

Γούντυ Άλλεν, Αμερικανός ηθοποιός & σκηνοθέτης

 • 1314 - Oι 20.000 βαριά οπλισμένοι άνδρες του βασιλιά Εδουάρδου Β' της Αγγλίας συναντιούνται στο Μπάνοκμπερν με τη δύναμη των 8.000 Σκωτσέζων στρατιωτών του Ρόμπερτ δε Μπρους. Παρά την αριθμητική ανισότητα, οι Σκωτσέζοι καταφέρνουν καθοριστική νίκη επί των Άγγλων, η οποία ανοίγει το δρόμο για μια ελεύθερη Σκωτία με τον Ρόμπερτ δε Μπρους στο θρόνο.
  1812 - Ο Ναπολέων και οι Γάλλοι εισβάλλουν στην Ρωσική Αυτοκρατορία.
  1821 - Ιδρύεται με απόφαση των Προκρίτων Ύδρας η πρώτη Αστυνομία στην Ελλάδα.
  1894 - Η ΔΟΕ αποφασίζει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων κάθε 4 χρόνια.
  1913 - Η Ελλάδα και η Σερβία διαλύουν τη συμμαχία τους με τη Βουλγαρία, λόγω αμφισβήτησης των συνόρων στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης.
  1947 - Ένας Αμερικανός πιλότος αναφέρει ότι, είδε άγνωστα αντικείμενα να πετούν στον ουρανό, κοντά στο βουνό Ρέινιερ κοντά στην Ουάσιγκτον, τα οποία περιγράφει ως "ιπτάμενους δίσκους".

© 2002-2019 MEDIA2DAY