ΕΠΙΘΥΜΙΕΣΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Mitsubishi Eclipse Cross: Αξίζει τα λεφτά του

Δοκιμάζουμε το ιαπωνικό μοντέλο στην έκδοση των 163 ίππων T/C CVT 4WD Intense Plus και μεταφέρουμε εντυπώσεις.

Mitsubishi Eclipse Cross: Αξίζει τα λεφτά του

Test Drive

Η δοκιμή έγινε με το Mitsubishi Eclipse Cross 1.5 163 ίππων T/C CVT 4WD Intense Plus. Πρόκειται για την πλουσιότερη βενζινοκίνητη έκδοση που εισάγεται στη χώρα μας. Φέρει όλο τον τεχνολογικό εξοπλισμό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη γκάμα του νέου οχήματος ελεύθερου χρόνου.

Ειδικότερα το αμάξωμα με την μοντέρνα σχεδίαση και το διπλό πίσω παρμπρίζ, αναλαμβάνει να κινήσει ο νέος βενζινοκινητήρας 1.500 κ.εκ. απόδοσης 163 ίππων. Στο έργο του καθοριστικό ρόλο παίζει η τετρακίνηση ενώ ο οδηγός έχει σύμμαχο του και το νέο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.

Το ιαπωνικό αυτοκίνητο από τα πρώτα χιλιόμετρα έδειξε τις διαθέσεις του. Αρκεί ένα ελαφρύ πάτημα του γκαζιού για να ξεκινήσει ο κινητήρας την παραγωγή ισχύος και ροπής. Ο καινούργιος τετρακύλινδρος κινητήρας διατηρεί μία πολύ επίπεδη καμπύλη ροπής από τις 1.800 σ.α.λ - 4.500 σ.α.λ. Η μέγιστη ροπή ανέρχεται στα 25,4 χλγμ. Η βελόνα του δείκτη του κοντέρ ανεβαίνει με γρήγορο ρυθμό. Το τυπικό τεστ 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε 9,8’’.Η εξέλιξη της παραγωγής ενέργειας από τον καινούργιο κινητήρα είναι πολύ καλή και ανταποκρίνεται στις νέες απαιτήσεις των καταναλωτών που αναζητούν ένα εύστροφο σύνολο, με απόδοση από χαμηλά και μικρό επίπεδο θορύβου. Η μέση κατανάλωση στη δοκιμή ήταν 9,2 λίτρα/100χλμ. Επίσημη τιμή 7 λίτρα/100χλμ. Εκπομπές CO2 159 γραμ./χλμ.

Θετικά σχόλια και για την λειτουργία του νέου αυτόματου κιβωτίου. Οι αλλαγές των σχέσεων γίνονται ομαλά και μόνο σε μερικές περιπτώσεις παρατηρήθηκε υστέρηση στην απόδοση της ισχύος. Ο θόρυβος από την λειτουργία του παραμένει σε χαμηλό επίπεδο.

Το νέο κιβώτιο, που διατίθεται με τον βενζινοκινητήρα 1.5, διαθέτει ενσωματωμένο πρόγραμμα Sport για μηχανικές αλλαγές. Χάρη στην προσομοίωση 8 σχέσεων, το Sport mode προσφέρει πυκνή κλιμάκωση σε μεγάλο εύρος και εκμεταλλεύεται την δυναμική του κινητήρα.Η μονάδα ελέγχου του CVT χρησιμοποιεί ένα νέο σύστημα ‘ανεβάσματος σχέσεων’ Step-up για να περιορίσει την αίσθηση υστέρησης των κοινών κιβωτίων CVT, στα οποία οι στροφές του κινητήρα δείχνουν να είναι πάνω από τις μεταβαλλόμενες σχέσεις. Η λογική Step-up χαρίζει βελτιωμένη αίσθηση επιτάχυνσης χάρη σε μία ανεπαίσθητη, στιγμιαία διακοπή της επιτάχυνσης, η οποία δίνει την εντύπωση ότι το CVT αλλάζει σχέσεις όπως ένα παραδοσιακό αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.

Καθοριστικός είναι ο ρόλος της τετρακίνησης στην επίτευξη υψηλών οδηγικών χαρακτηριστικών. Το σύστημα τετρακίνησης Super-All Wheel Control (S-AWC) διαχειρίζεται την κατανομή των φορτίων στους τέσσερις τροχούς, τόσο στην επιτάχυνση όσο και στην επιβράδυνση, ειδικότερα με την κατανομή της ροπής ανάμεσα στους αριστερούς και τους δεξιούς τροχούς.

Καταρχήν, το σύστημα τετρακίνησης κατανέμει την απαραίτητη ροπή στους πίσω τροχούς με γνώμονα το πάτημα του γκαζιού, την ταχύτητα του αυτοκινήτου και τις συνθήκες οδήγησης.

 

Το σύστημα S-AWC, στην έκδοσή του για το Eclipse Cross, ενσωματώνει σύστημα Active Yaw Control (AYC), το οποίο ενεργοποιείται με το πάτημα του φρένου, στην 4WD διάταξη. Χάρη σ’ αυτή τη λειτουργία, το S-AWC υπολογίζει με ακρίβεια τις εντολές του οδηγού και τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου με βάση τις πληροφορίες που λαμβάνει από διάφορους αισθητήρες, όπως περιστροφής του τιμονιού, γωνιακής ταχύτητας εκτροπής (yaw rate), ροπής κινητήρα, ισχύος πέδησης και ταχύτητας τροχών.  Με βάση τις εντολές του συστήματος ελέγχου, τα διάφορα συστήματα υποβοηθούν το αυτοκίνητο να ανταποκριθεί στις προθέσεις του οδηγού.

Το σύστημα S-AWC βελτιώνει την ιδανική γραμμή μέσα στις στροφές, τη σταθερότητα του αυτοκινήτου στην ευθεία ή στην αλλαγή λωρίδας και σε οδοστρώματα με χαμηλό συντελεστή τριβής με στάνταρ κατανομή ροπής εμπρός/πίσω 80/20% που μπορεί να ρυθμίζεται άμεσα και συνεχώς σε μάξιμουμ 55/45% στο AUTO mode.

Επιπλέον, διαθέτει τρία προγράμματα οδήγησης (Drive Modes), στα οποία δίνεται η δυνατότητα επιλογής μέσω επιλογέα στην κεντρική κονσόλα:

- Σε κανονικές συνθήκες οδήγησης, το σύστημα 4ED επιλέγει το πρόγραμμα AUTO για να διαχειριστεί την παροχή της ροπής με γνώμονα τη βέλτιστη οικονομία καυσίμου. Εφόσον ανιχνεύσει οδόστρωμα χαμηλής πρόσφυσης ή παρόμοιες συνθήκες, αυτόματα κατανέμει περισσότερη ροπή στους πίσω τροχούς για καλύτερη σταθερότητα:

- Το SNOW mode είναι κατάλληλο για χιονισμένες και άλλες ολισθηρές επιφάνειες.

- Το GRAVEL mode εξασφαλίζει υψηλή απόδοση του συστήματος 4WD σε δύσκολα εδάφη, κακούς δρόμους ή σε περίπτωση που χρειαστεί να ξεκολλήσει το αυτοκίνητο από λάσπη ή χιόνι.

Αν και οι εμπρός τροχοί μεταφέρουν συνήθως περισσότερη ισχύ, η κατανομή ροπής του S-AWC του Eclipse Cross μπορεί σημαντικά και αυτόματα να μεταβάλλεται ανάλογα με τις οδηγικές συνθήκες, ενώ στα προγράμματα SNOW και GRAVEL οι πίσω τροχοί μπορούν να μεταφέρουν περισσότερη ισχύ από τους εμπρός. Κατανομή Ροπής Εμπρός/Πίσω: AUTO, από 80/20% έως 55/45%. SNOW, από 80/20% έως 45/55%. GRAVEL, από 70/30% έως 40/60%. Διατίθεται και σε προσθιοκίνητη έκδοση 2WD (front-wheel drive).

Όπως διαπιστώθηκε στη δοκιμή το νέο Mitsubishi Eclipse Cross είναι το αρτιότερο μοντέλο της ιαπωνικής φίρμας. Διακρίνεται για τον πολυτελή διάκοσμο, την υψηλή ποιότητα των υλικών, τις αναβαθμισμένες προδιάγραφες των καθισμάτων, την ιαπωνικών προδιαγραφών συναρμολόγηση, την πλήρη σειρά συστημάτων ασφάλειας και υποστήριξης του οδηγού καθώς και για την μεγάλη χωρητικότητα που εξασφαλίζει την φιλοξενία πέντε επιβατών και των αποσκευές τους.

Η τιμή του Mitsubishi Eclipse Cross 1.5 163 ίππων T/C CVT 4WD Intense Plus καθορίστηκε στα 34.950 ευρώ. Οι σημαντικότερες παρατηρήσεις εστιάζονται στην απόδοση του αυτόματου κιβωτίου.

Σημαντικά μειώνεται το τελικό κόστος του Μitsubishi Eclipse Cross, αν αγοραστεί τοις μετρητοίς είτε με χρηματοδότηση.

Το νέο άτοκο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, καθορίζει ότι το χρηματοδοτούμενο κεφάλαιο είναι 7.070 ευρώ. Η διάρκεια αποπληρωμής του υπολοίπου ποσού γίνεται έως και 72 μήνες.  Και έτσι η μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 100 ευρώ το μήνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η ακεραιότητα δεν έχει ανάγκη από κανόνες."

Αλμπέρ Καμύ, 1913-1960, Γάλλος συγγραφέας, Νόμπελ 1957

  • 1826 - Στο χωριό Μεχμέταγα της Αρκαδίας 400 Αιγύπτιοι συγκρούονται με ελληνική δύναμη υπό τους Χατζημιχαήλ Νταλιάνη, Νικηταρά, Γιατράκο και Πορτογάλο Φιλέλληνα Αλμέιδα. Μετά από σκληρό αγώνα οι Αιγύπτιοι τρέπονται σε φυγή, εγκαταλείποντας 200 νεκρούς.
    1875 – Ελλάδα – Η κυβέρνηση του Χ. Τρικούπη διεξάγει εκλογές που θα διαρκέσουν μέχρι τις 21 Ιουλίου όπου και πλειοψηφεί η αντιπολίτευση υπό τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο.
    1989 – πέθανε η Μαρίκα Νέζερ, Ελληνίδας ηθοποιός

© 2002-2019 MEDIA2DAY