ΕΠΙΘΥΜΙΕΣΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι κίνδυνοι από τους ρύπους

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αφουγκραζόμενες την ανάγκη για άμεση μείωση των ρύπων, κάνουν προσπάθεια για να περιορίσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Οι κίνδυνοι από τους ρύπους

Οι υψηλές ποσότητες επικίνδυνων ρύπων που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα επιβαρύνουν την υγεία μας και το περιβάλλον. Στη σύγχρονη εποχή, συχνά η ρύπανση είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η ανθρωπογενής ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλείται κυρίως από τρεις ανθρώπινες δραστηριότητες, τη βιομηχανία, τις μεταφορές και τα νοικοκυριά. Σε μια τυπική πόλη, η βιομηχανία ευθύνεται για το 50% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα μέσα μεταφοράς για το 35%, ενώ τα νοικοκυριά για το 15%. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πιθανό να φτάσει σε επίπεδα που δημιουργούν ανεπιθύμητες συνθήκες διαβίωσης. Για την περιγραφή της κατάστασης αυτής έχει επικρατήσει ο όρος νέφος.

Η ρύπανση της ατμόσφαιρας αποτελεί σοβαρό υγειονομικό, περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, γιατί τα αέρια που τη ρυπαίνουν, όπως το διοξείδιο του άνθρακα έχουν σοβαρές συνέπειες, όπως την υπερθέρμανση της γης, αναπνευστικά προβλήματα και άλλα προβλήματα υγείας. Η τρύπα του όζοντος προκλήθηκε από τη χρήση των χλωροφθορανθράκων, απαγορευμένων σήμερα χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνταν στην ψυκτική και τα σπρέι.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση γίνεται κυρίως από οξείδια, όπως οξείδια του αζώτου, του θείου, του άνθρακα και άλλα, και από αιθάλη (άκαυστος άνθρακας σε αέρια μείγμα αέρα). Τα οξείδια του αζώτου προκαλούν το φωτοχημικό νέφος, συνήθως στα κέντρα μεγαλουπόλεων ή και στις γύρω περιοχές.

Τα οξείδια του θείου και του άνθρακα αντιδρούν με τους υδρατμούς των νεφών δημιουργώντας όξινη βροχή, η οποία προσβάλλει τα δάση, ενώ το θειϊκό οξύ (συστατικό της όξινης βροχής) προσβάλλει τα μάρμαρα μετατρέποντάς τα σε γύψο.

Το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και άλλα αέρια που παράγονται από ατελείς καύσεις, όπως άκαυστοι υδρογονάνθρακες, συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Στις πόλεις που βρίσκονται κοντά σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας όπου γίνεται καύση ορυκτών καυσίμων, όπως το πετρέλαιο ή ο λιγνίτης, υπάρχουν αρκετά αναπνευστικά περιστατικά, ενώ τα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα είναι αυξημένα.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες κάνουν μεγάλη προσπάθεια για να περιορίσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Η FCA (Fiat Chrysler Automobiles), έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για να μειώσει δραστικά τους ρύπους των μοντέλων της. Συμφώνησε να πληρώσει στην Tesla εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, για να καταμετρηθούν στο στόλο της, τα μηδενικών ρύπων ηλεκτρικά μοντέλα της Tesla.

Με αυτό τον τρόπο o ιταλικός όμιλος θα αποφύγει τα μεγάλα πρόστιμα που ξεπερνούν τα 4 δις ευρώ, τα οποία προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ρύπους των αυτοκινήτων. Από το 2021, ο μέσος όρος των εκπομπών του CO2 στη γκάμα της κάθε μάρκας πρέπει να είναι 96 γραμ./χλμ. το 2018, η FCA, είχε μέσο όρο 123 γραμ./χλμ. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η FCA έχει ήδη αγοράσει πιστώσεις εκπομπών από τις μάρκες Tesla, Toyota και Honda.

Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Mazda. Το περασμένο έτος, η Mazda υποχρεώθηκε να αγοράσει δικαιώματα ρύπων από την Toyota για να αποφύγει το πρόστιμο. Η Mazda δεν θα επιτύχει τον επιδιωκόμενο στόχο της ΕΕ να μειώσει τις μέσες εκπομπές του στόλου στα 94,1 γρμ/χλμ. το 2021.

Οι εκπομπές της Mazda θα μειωθούν στα 98,1 γραμ./χλμ. το 2021 από 131,2 γραμ./χλμ. σήμερα, το πρόστιμο εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 75 εκατ. ευρώ. Για να ανταποκριθεί στους μελλοντικούς στόχους μείωσης των εκπομπών CO2, η Mazda θα αξιοποιήσει τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών, όπως ο νέος βενζινοκινητήρας Skyactiv-X, τα υβριδικά συστήματα plug-in και ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Το νέο Mazda 3 που θα κυκλοφορήσει σύντομα θα είναι το πρώτο μοντέλο με τον κινητήρα Skyactiv-X, ενώ θα ακολουθήσει το CX-30. Ο κινητήρας έχει εκπομπές CO2 κάτω από τα 100 γραμ./χλμ.

Η Mazda θα λανσάρει ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην Ευρώπη το επόμενο έτος, χρησιμοποιώντας τη δική της τεχνολογία. Το 2021, θα προσφέρει plug-in υβριδικά μοντέλα.Αυτή η τακτική της αγοράς ρύπων από άλλες μάρκες και εταιρείες με παραγωγική δυνατότητα είναι διεθνής πρακτική και έχει διπλό όφελος. Κατ αρχήν οι εταιρείες που έχουν υψηλό μέσο ορό ρύπων εντείνουν τις προσπάθειες τους να μειώσουν τους ρύπους. Επίσης, οι εταιρείες που κατάφεραν να πιάσουν τους στόχους της ΕΕ, αποκομίζουν μεγάλα ποσά τα οποία επενδύουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των προϊόντων τους για να μειωθεί κι άλλο η επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Οι πεποιθήσεις μπορούν να χειραγωγηθούν. Μόνο η γνώση είναι επικίνδυνη."

Frank Herbert, 1920-1986, Αμερικανός συγγραφέας

  • 1921 - Αντιπαρατάσσονται τα αντίπαλα στρατεύματα Ελλήνων και Τούρκων στη Μικρά Ασία.
    1925 - Ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος επιβάλλει τη βραχύβια δικτατορία του.
    1941 - Η ιταλική σημαία υψώνεται στην Ακρόπολη, δίπλα στη γερμανική και την ελληνική.
    1959 - Η Κούβα κρατικοποιεί 2,35 εκατομμύρια εκτάρια γης, σύμφωνα με τη νέα αγροτική μεταρρύθμιση.
    1991 - Η Γιουγκοσλαβία διασπάται. Σλοβενία και Κροατία κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους.

© 2002-2019 MEDIA2DAY