ΕΠΙΘΥΜΙΕΣΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Νίκησε και το βάρος

Το επόμενο Opel Corsa λανσάρεται στην Ελλάδα πιο… light από ποτέ.

Νίκησε και το βάρος

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών είναι ο περιορισμός του συνολικού βάρους του κάθε μοντέλου. Μάλιστα, όσο αυξάνεται ο εξοπλισμός των αυτοκινήτων τόσο πιο δύσκολη γίνεται η προσπάθεια να μειωθεί το βάρος του αυτοκινήτου. Αξίζει να τονισθεί ότι το βάρος του κάθε αυτοκινήτου, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη κατανάλωση καυσίμου και στις εκπομπές των ρύπων.

Η Opel, αναζήτησε τρόπους για να περιορίσει το συνολικό βάρος στην έκτη γενιά του Corsa. Κατάφερε το επόμενο Opel Corsa, να ζυγίζει κάτω από 1.000 κιλά. Το νέο πεντάθυρο μοντέλο ζυγίζει μόλις 980 κιλά. Είναι ελαφρύτερο κατά 108 κιλά από τον προκάτοχό του.

Η έκτη γενιά του Corsa υιοθετεί εντελώς νέα σχεδίαση, που αποτελεί τη βάση για αύξηση της απόδοσης. Η σχεδίαση χαμηλού βάρους ξεκινά από τον υπολογιστή και εξελίσσεται με τη συμβολή των πιο σύγχρονων τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας.

Χρησιμοποιώντας ατσάλι διαφόρων κατηγοριών και εφαρμόζοντας συγκεκριμένες μεθόδους συγκόλλησης, οι ειδικοί κατάφεραν να μειώσουν αισθητά το βάρος. Στην όλη διαδικασία περιλαμβάνεται η συστηματική χρήση κραμάτων υψηλής και υπερυψηλής αντοχής, και η βελτιστοποίηση διαδρομών απόσβεσης φορτίου, συνδέσεων, δομής και μορφής.

Συγκριτικά με το προηγούμενο μοντέλο, το σασί αμέσως μετά τη συναρμολόγησή του (body-in-white) είναι 40kg ελαφρύτερο. Το επόμενο Corsa βασίζεται στη νέα ενεργειακή πλατφόρμα (multi-energy) για μικρά και συμπαγή μοντέλα, που υποστηρίζει τη λειτουργία ποικίλων συστημάτων κίνησης. Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν είτε  κινητήρες καύσης είτε μία πλήρως ηλεκτρική έκδοση.

Οι αλουμινένιοι κινητήρες μειωμένου βάρους, σε συνδυασμό με τη βελτιστοποίηση των εμπρός και πίσω αξόνων, συμβάλλουν επίσης στο χαμηλό συνολικό βάρος. Οι συμπαγείς τρικύλινδροι βενζινοκινητήρες ζυγίζουν περίπου 15 κιλά λιγότερο από τις προηγούμενες τετρακύλινδρες μονάδες παρόμοιας ιπποδύναμης.

Εξαιρετικά ασυνήθιστο στην κατηγορία μικρών αυτοκινήτων είναι το αλουμινένιο καπό του κινητήρα, που αν και μεγαλύτερο, εξοικονομεί 2,4 κιλά σε σχέση με αυτό του προηγούμενου μοντέλου. Τα καθίσματα έχουν συνεισφέρει επίσης στη μείωση βάρους. Η νέα, βελτιστοποιημένη δομή των καθισμάτων εξοικονομεί συνολικά 10 – 5.5 κιλά μπροστά, 4.5 κιλά πίσω με τη χρήση ενός νέου, ελαφρύτερου μονωτικού υλικού.

Η μείωση βάρους που έχει επιτευχθεί με την εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων, σε συνδυασμό με τη βέλτιστη αεροδυναμική και τους αποδοτικούς κινητήρες, θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών CO2.

Το νέο Opel Corsa θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η ανεκτικότητα είτε είναι καλή για όλους είτε δεν είναι καλή για κανέναν."

Έντμουντ Μπερκ, 1729-1797, Βρετανός πολιτικός & φιλόσοφος

  • 240 π.X. - O Ερατοσθένης υπολογίζει την περίμετρο της Γης.
    1913 - Κηρύχθηκε ο Β' Βαλκανικός Πόλεμος.
    2000 - Η Ελλάδα υπογράφει την ένταξη της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

© 2002-2019 MEDIA2DAY