ΕΠΙΘΥΜΙΕΣΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

"Λυγίζουν" οι Jaguar και Land Rover

Οι δύο premium φίρμες - σημείο αναφοράς της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, "λυγίζουν" κάτω από την πίεση των οικονομικών προβλημάτων.

Η ραγδαία επιδείνωση της οικονομικών μεγεθών των Jaguar και Land Rover, αναγκάζει την Tata Motors να εφαρμόσει ένα μεγάλο σχέδιο αναδιάρθρωσης των δυο βρετανικών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Οι φίρμες που κάποτε ήταν το σημείο αναφοράς της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, "λυγίζουν" κάτω από την πίεση των οικονομικών προβλημάτων. Οι επιδόσεις των δυο μαρκών στο στίβο των πωλήσεων είναι απογοητευτικές και το κλείσιμο της χρονιάς τις βάζει ακόμη πιο βαθιά στα κόκκινα. Η σωτήρια τους ίσως να είναι η στροφή των μάρκων στο Real Estate.

Οι βρετανικές εταιρείες που παραλίγο να βάλουν λουκέτο πριν από μερικά χρόνια, λόγω των τεράστιων οικονομικών δυσκολίων που αντιμετώπισαν από την μειωμένη ζήτηση των παρωχημένων μοντέλων τους, διασώθηκαν από τον ινδικό κολοσσό Tata Motors.

Ακολουθήσε μια αναβάθμιση των εταιρειών και λανσαρίστηκαν νέα μοντέλα τα οποία είχαν σαν κύριο ατού την εντυπωσιακή σχεδίαση. Όμως η ικανοποιητική πορεία τους στη διεθνή αγορά, ανακόπηκε από τις αρχές της χρονιάς, λόγω του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, της χαμηλής ζήτησης για πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα στην Ευρώπη και τις επιπτώσεις που θα έχει στη παραγωγή και σε άλλους οικονομικούς παράγοντες το επερχόμενο Brexit, αναφέρει σε ανάρτηση του το Reuters.Οι ισολογισμοί των δυο μαρκών είναι αρνητικοί και οι επενδυτές ανακοίνωσαν το νέο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης το οποίο μειώνει την αξία των εταιρειών και κυρίως τις υποχρεώνει να περιορίσουν την εξέλιξη των νέων μοντέλων καθώς και να αναθεωρήσουν όλους τους στόχους τους.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Jaguar και Land Rover που αποκαλύφθηκε, περιλαμβάνει μέχρι και την αξιοποίηση των εκτάσεων που καταλαμβάνουν τα εργοστάσια των εταιρειών στο Castle Bromwich και Solihull, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι εταιρείες έχουν ήδη μειώσει τον αριθμό των ημερών παραγωγής στις εγκαταστάσεις τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εξετάζεται σοβαρά η περίπτωση να μεταφερθεί η παραγωγή των αυτοκίνητων στην Ινδία ή στην Κίνα. Η Tata Motors, προσανατολίζεται στην επιλογή του Real Estate για τους χώρους όπου κατασκευάζονται τα βρετανικά αυτοκίνητα. Θεωρεί πιο επικερδή αυτή τη δραστηριότατα από την κατασκευή αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα προσπαθήσει να δημιουργήσει κτίρια και κατοικίες για να τα πουλήσει είτε να τα ενοικιάσει. Στα χώματα που φτιάχτηκαν τα πιο όμορφα μοντέλα και αναπτύχθηκαν τεχνικές οι οποίες σηματοδότησαν την επιτάχυνση της αυτοκίνησης, θα γίνουν μικρές πόλεις και εμπορικά κέντρα. Μια ακόμη δυσμενής εξέλιξη για το βρετανικό κυρός στην αυτοκίνηση.  

Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης έχει στόχο τη μείωση το κόστος και τη βελτίωση των ταμειακών ροών κατά 2,5 δισ. λίρες Αγγλίας (3,2 δισ. δολάρια ΗΠΑ), σε διάστημα 18 μηνών.

Η Tata Motors σημείωσε απώλειες 10,49 δισ. ρουπιών (141,9 εκατ. δολαρίων) το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2018, ενώ την ίδια περσινή περίοδο είχες κέρδη 24,83 δισ. ρουπίες.

Οι βρετανικές μάρκες ανακοίνωσαν απώλειες 101 εκατ. λιρες κατά τη διάρκεια του τριμήνου και το περιθώριο κέρδους προ φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων (EBITDA) υποχώρησε στις 130 μονάδες βάσης, στο 9,9%.

Οι λιανικές πωλήσεις των Jaguar και Land Rover μειώθηκαν κατά 13%, σε περίπου 130.000 μονάδες.

Εκτιμάται ότι οι νέες δυσκολίες της μητρικής εταιρείας θα επηρεάσουν την λειτουργία της ελληνικής αντιπροσωπείας και του περιορισμένου δικτύου αντιπροσώπων που διαθέτει στην Ελλάδα. Οι κύριοι άξονες που χρήζουν ανάλυση και για την ελληνική αγορά, είναι η διαθεσιμότητα των μοντέλων, η εισαγωγή αυτοκινήτων, η εισαγωγή  ανταλλακτικών και η συντήρηση. Επίσης, υπάρχουν σχέδια για παραχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας σε γνωστό Όμιλο επιχειρήσεων που έχει και κοινωφελείς στόχους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ο κόσμος δεν είναι ένα θλιβερό μέρος, είναι απλά μεγάλο."

Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, 1930-, Γάλλος σκηνοθέτης

  • 1819 - Ο Αλή Πασάς αναγκάζει τους κατοίκους της Πάργας να εκπαυριστούν στην Κέρκυρα και σε άλλα Επτάνησα.
    1839 - Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.
    1882 - Πεθαίνει ο Κάρολος Δαρβίνος, άγγλος φυσιοδίφης, θεμελιωτής της Θεωρίας της Εξέλιξης.

© 2002-2019 MEDIA2DAY