ΕΠΙΘΥΜΙΕΣΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Skoda Vision RS: Νίκη των Γερμανών

Η Skoda με το πρωτότυπο Vision RS από το Παρίσι, μας δείχνει το πώς φαντάζεται το μέλλον της.

Skoda Vision RS: Νίκη των Γερμανών

Το γκρουπ VW προσέχει σαν τα μάτια του την Skoda. Από την ημέρα που την απέκτησε αναζητά τις καλύτερες επιλογές για την ανέλιξη της μάρκας. Και τι δεν έχουν κάνει για την μάρκα με την μεγάλη ιστορία στον χώρο της αυτοκίνησης;

Τώρα όμως ξεπέρασαν κάθε όριο. Στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου στο Παρίσι (4-14 Οκτωβρίου) πραγματοποίησαν την παγκόσμια πρεμιέρα ενός πρωτότυπου, που απεικονίζει την μορφή του επόμενου μικρομεσαίου αυτοκινήτου της μάρκας. Ο λόγος για το Skoda Vision RS, ένα εντυπωσιακό μοντέλο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Το υβριδικό σύστημα plug-in εξασφαλίζει δυναμικά χαρακτηριστικά, οικονομία στα καύσιμα και χαμηλούς ρύπους. Συνδυάζει έναν κινητήρα βενζίνης 1.5 150 ίππων, με έναν ηλεκτρικό κινητήρα 75 kW. Συνολική απόδοση 245 ίπποι. Οι εκπομπές CO2 είναι μόλις 33 γραμ./χλμ. και υπογραμμίζουν τον οικολογικό χαρακτήρα του μοντέλου. Μπορεί να κινηθεί μόνο με ηλεκτρική ενέργεια έως 70 χλμ.Η plug-in υβριδική μονάδα μεταδίδει την ισχύ στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου DSG 6 σχέσεων. Το πρωτότυπο μπορεί να επιταχύνει από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα σε 7,1΄΄ και η τελική του ταχύτητα ανέρχεται στα 210 χλμ./ώρα. Ταυτόχρονα, το επιταχύνει από τα 80 στα 120 χλμ./ώρα σε 8,9΄΄.

Το αμάξωμα συνδυάζει δυναμικά και σπορ χαρακτηριστικά, στοιχεία από ανθρακόνημα καθώς και εξαιρετική αεροδυναμική σχεδίαση με αρμονικές γραμμές. Αποτελεί την πρώτη ένδειξη της μελλοντικής σχεδιαστικής γλώσσας των σπορ μοντέλων της μάρκας.

Στο εσωτερικό, κυριαρχεί ο minimal σχεδιασμός. Με τη μεγάλη κεντρική οθόνη, τα σπορ καθίσματα, τις χαρακτηριστικές έγχρωμες πινελιές καθώς και τις λεπτομέρειες είτε από ανθρακόνημα είτε από κρύσταλλο, είναι εμφανές πως η γλώσσα σχεδίασης έχει εξελιχθεί σε κάθε της λεπτομέρεια.   Ανθρακόνημα χρησιμοποιείται και στις πλευρικές εξαγωγές αέρα, που βελτιώνουν και την αεροδυναμική, καθώς και στις εισαγωγές αέρα και στο εμπρός σπόιλερ, που ενισχύουν και το σχήμα της μάσκας. Σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά φώτα ημέρας, οι προβολείς, οι οποίοι αποτελούνται από τέσσερα κρύσταλλα, δείχνουν σαν να εστιάζουν στο δρόμο. Μαζί με τους προβολείς ομίχλης εξασφαλίζουν στο αυτοκίνητο έναν ιδιαίτερα σπορ χαρακτήρα. 

Η ψηφιοποίηση και η διασύνδεση είναι δύο ιδιαίτερα σημαντικοί άξονες της στρατηγικής της Skoda για το 2025. Το Vision RS συμβολίζει το επόμενο βήμα προς το ψηφιακό μέλλον, όπου οι οδηγοί και τα οχήματα θα είναι συνεχώς online και θα επικοινωνούν ο ένας με τον άλλο μέσω του Internet. Έτσι το Amazon Alexa Voice Service είναι πλέον ενταγμένο στο Skoda Connect.

Η κεντρική οθόνη του ταμπλό αποτελεί βασικό στοιχείο του εσωτερικού. Από αυτήν ελέγχονται διάφορες παράμετροι του αυτοκινήτου, όπως για παράδειγμα η επιλογή ενός από τα τρία προγράμματα οδήγησης, καθώς και η μεγάλη γκάμα των επιλογών διασύνδεσης και infotainment. H υψηλής ανάλυσης, έγχρωμη οθόνη αφής μπορεί να μετακινηθεί προς τα πάνω με το πάτημα ενός μπουτόν και να αποκαλύψει μια βάση σύνδεσης και φόρτισης για smartphone η οποία δημιουργεί και μια σύνδεση με το Internet. Αυτό σημαίνει πως το αυτοκινητο είναι συνεχώς online και επιτρέπει την πρόσβαση στις υπηρεσίες του Sκοδα Connect mobile online. Αυτές είναι διαχωρισμένες στις Infotainment Online, Care Connect και Emergency Call. Το Infotainment Online περιλαμβάνει online πληροφορίες για την κίνηση και το Care Connect μεταξύ άλλων το Proactive Service, που δημιουργεί, όταν χρειάζεται, σύνδεση με την εξυπηρέτηση πελατών ή το συνεργείο. Το Emergency Call (Κλήση Έκτακτης Ανάγκης) μπορεί να ενεργοποιηθεί και χειροκίνητα, ενώ θα καλέσει αυτόματα για βοήθεια αν ενεργοποιηθούν οι αερόσακοι ή οι προεντατήρες των ζωνών ασφαλείας.   

Τον Δεκέμβριο παρουσιάζεται η τελική μορφή που θα έχει το νέο μικρομεσαίο μοντέλο της Skoda. Στην Ελλάδα θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο 2019.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Είναι πάντα οι αρετές και όχι οι αμαρτίες ενός ανθρώπου που τον σπρώχνουν στην καταστροφή."

Rebecca West, Βρετανίδα συγγραφέας & αρθρογράφος

  • 1313 - Γεννήθηκε ο Βοκάκιος, Ιταλός συγγραφέας
    1952 - Γεννήθηκε ο Γεώργιος Παπανδρέου (νεότερος), Έλληνας πολιτικός
    1963 - Η Βαλεντίνα Τερέσκοβα έγινε η πρώτη γυναίκα στο διάστημα.

© 2002-2019 MEDIA2DAY