ΕΠΙΘΥΜΙΕΣΑΓΟΡΕΣ

Κάτι ενδιαφέρον συμβαίνει στη Στοά Εμπόρων

Οκτώ κοινωνικές επιχειρήσεις στήνουν τα υπέροχα μαγαζάκια τους στην Στοά Εμπόρων στο Σύνταγμα, και τα φώτα της ανάβουν ξανά.

Κάτι ενδιαφέρον συμβαίνει στη Στοά Εμπόρων

της Ηρώς Κουνάδη

Σχεδιασμένη το 1949 από τους αρχιτέκτοντες Λεωνίδα Μπόνη και Εμμανουήλ Λαζαρίδη, η Στοά Εμπόρων είναι αυτή η στοά με τις χρωματιστές νέον ταμπέλες που συνδέει τη Βουλής με τη Λέκκα, δυο βήματα μακριά από το Σύνταγμα.

Η στοά κάποια στιγμή –στις αρχές της κρίσης, για την ακρίβεια− ερήμωσε, και τώρα εδώ και λίγους μήνες ζει τη δεύτερη νιότη της, στο πλαίσιο του προγράμματος This is Athens, για χάρη του οποίου ο Δήμος Αθηναίων παραχωρεί δωρεάν χώρους σε ομάδες και projects κοινωνικής οικονομίας. Κάτι αντίστοιχο ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό και στην Πλατεία Θεάτρου και στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης

«Και τι θα πει κοινωνική οικονομία;». Εύλογη απορία. Θα πει πως οτιδήποτε αγοράζεις από τα καταστήματα της Στοάς στηρίζει έναν σπουδαίο σκοπό –είτε κοινωνικό, είτε περιβαλλοντικό, ή σε ορισμένες περιπτώσεις και τα δύο.

Στο σχεδία αρτ, για παράδειγμα, θα βρεις παλιά τεύχη της σχεδίας που έχουν μετατραπεί σε χειροποίητα φωτιστικά και άλλα χρηστικά αντικείμενα, φτιαγμένα από τους ανθρώπους που συναντάς καθημερινά με τα κόκκινα γιλέκα τους να πουλάνε τη σχεδία στους δρόμους της Αθήνας.

Λίγο πιο δίπλα, το Ροκάνι φτιάχνει τέλεια έπιπλα και τρισχαριτωμένα μικροαντικείμενα για το σπίτι από υλικά που προορίζονταν για πέταμα.Το Coocoo Creations διαθέτει κεραμικά, πήλινα, χειροποίητα αντικείμενα, κοσμήματα, διακοσμητικά, λαμπάδες, μπομπονιέρες και άλλα ωραία και οικονομικότατα, φτιαγμένα στο εργαστήριό του στον Βύρωνα, που φιλοξενεί μαθήματα κεραμικής και πηλοπλαστικής για παιδιά και ενήλικες, σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, έτσι ώστε η τέχνη να είναι προσβάσιμη για όλους.

Το Project Layali γεμίζει τους πάγκους του με υπέροχα χειροποίητα αντικείμενα που περιλαμβάνουν κοσμήματα, τσάντες, ρούχα, φωτογραφικές δημιουργίες και μικρά έργα τέχνης αραβικής καλλιγραφίας, όλα τους φτιαγμένα από πρόσφυγες που ζουν στην Αθήνα. Όλα τα κέρδη από τις πωλήσεις των προϊόντων πηγαίνουν στους πρόσφυγες καλλιτέχνες και εργαζόμενους του Layali.

Οι Ludd Makerspace και Athens Makerspace φτιάχνουν αντικείμενα και διοργανώνουν μαθήματα και εργαστήρια laser cutting, 3D printing, μεταξοτυπίας, wood working, vinyl cutting και άλλων νέων και παλιότερων τεχνικών δημιουργίας και σχεδιασμού.

Η Birdland Promo συνεργάζεται με τα Ροκάνι και Ludd για το project της «Η δεύτερη ζωή μιας αφίσας», που ανακυκλώνει τις χιλιάδες αφίσες τις οποίες βλέπεις καθημερινά να διαφημίζουν συναυλίες, παραστάσεις, θεάματα και συγκεντρώσεις στους δρόμους και τα μαγαζιά της Αθήνας.Η One Tool Three είναι μια ομάδα πέντε σχεδιαστριών-εικαστικών που φτιάχνουν και πουλάνε πανέμορφα κοσμήματα, χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα, και υπερτέλεια μονογράμματα στο ελληνικό και διεθνές δακτυλικό αλφάβητο σε μια προσπάθεια διάδοσης της ελληνικής νοηματικής γλώσσας.

Και τέλος, η WiseDog είναι μια κολλεκτίβα αρχιτεκτόνων, γραφιστών και σχεδιαστών από τη Λάρισα που συνεργάζονται σε δημιουργικές κατασκευές και πρότζεκτ με οικολογικές τεχνικές χαμηλών ενεργειακών απαιτήσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Ποτέ δεν σκέφτομαι το μέλλον. Έρχεται αρκετά σύντομα."

Άλμπερτ Αϊνστάιν

  • 1929 - Αρχίζει το μεγάλο Κραχ του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και ακολουθεί η κατάρρευση της δυτικής οικονομίας.

© 2002-2019 MEDIA2DAY