@HOMEPETS

Πώς θα διαλέξω όνομα για τον σκύλο ή τη γάτα μου;

Το να δίνεις ονόματα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και αν δεν ξέρεις τι όνομα να δώσεις στο ζωάκι σου, ορίστε μερικές συμβουλές.

Πώς θα διαλέξω όνομα για τον σκύλο ή τη γάτα μου;

Αζόρ. Λάσι. Τιτίκα. Ψιψίνα.

Αυτά τα ονόματα είναι κλισέ. Αλλά επίσης είναι όλα πολύ πετυχημένα. Το να δώσεις στο ζωάκι σου όνομα δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Άλλωστε, ένα όνομα αντιπροσωπεύει πολλά πράγματα. Συνεπώς, άσε μας να σε βοηθήσουμε να διαλέξεις, με μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Διάλεξε ένα όνομα διάσημου
Φρόντισε να είναι μικρό βέβαια. Για παράδειγμα, το να βγάλεις τον γάτο σου Νοστράδαμο, μάλλον δεν είναι καλή ιδέα. (Εκτός κι αν ο γάτος είναι μαύρος και έχει από εκείνα τα βλέμματα που σου τρυπούν την ψυχή, τότε το επιτρέπουμε.)

Διάλεξε ένα στοιχείο του χαρακτήρα του
Θα ήταν καλό να περιμένεις λίγο καιρό αφού υιοθετήσεις το ζωάκι σου, ώστε να παρατηρήσεις την προσωπικότητά του. Έτσι, το όνομα μπορεί να βγει πολύ εύκολα βάσει της συμπεριφοράς του, και λογικά θα είναι πιο αστείο. Φαγάνας, ας πούμε.

Φρόντισε να ξεκινάει από σύμφωνο
Τα περισσότερα σκυλιά (και τα γατιά, αλλά κατά βάση τα σκυλιά) αναγνωρίζουν και μαθαίνουν πολύ πιο εύκολα τα ονόματα που ξεκινούν με σύμφωνο. Το Κ, το Τ και το Σ είναι φθόγγοι που θα διευκολύνουν πολύ το σκυλί σου να καταλάβει ότι του απευθύνεις τον λόγο. Από την άλλη, απόφυγε ονόματα που θυμίζουν καθημερινές λέξεις που χρησιμοποιείς. Για παράδειγμα, μπορεί να έχεις έναν σκύλο που τρέχει πολύ γρήγορα, αλλά αν το ονομάσεις Μπολτ, σου εγγυόμαστε ότι κάθε φορά θα ακούει κάτι σαν “βόλτα”, και μετά κλαφ’ τα Χαράλαμπε.

Διάλεξε το όνομα ενός χαρακτήρα
Τίμιο και απλό. Απλά, αν είναι χαρακτήρας από σειρά, φρόντισε να είναι σειρά που έχει τελειώσει. Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο Game of Thrones, ας πούμε, πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλοί γατομπαμπάδες και μαμάδες που… σκυλομετανιώνουν το όνομα Ντενέρις.

Φρόντισε να είναι μικρό
Ξανά, αυτό αφορά περισσότερο τους σκύλους επειδή είναι πιο επικοινωνιακοί. Τα δισύλλαβα ονόματα είναι προτιμότερα, μιας και ένα μακροσκελές όνομα θα τους μπερδέψει. Από την άλλη, αν θες το “επίσημο” όνομα να είναι μεγάλο, φρόντισε να έχει μικρότερο υποκοριστικό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Για να δρέψεις την πραγματικότητα, ό,τι απλά ονειρεύεσαι, ζήσε με έναν παιδιάστικο, στοχαστικό και ανέμελο τρόπο στο δάσος της μοναξιάς."

Jack Kerouac, 1922-1969, Αμερικανός συγγραφέας

 • 1864 - Ιδρύεται ο Ερυθρός Σταυρός.
  1940 - Μετά το τορπιλλισμό του Έλλη και της έντασης των ελληνοϊταλικών σχέσεων η Μεγάλη Βρετανία ανακοινώνει ότι οι ναυτικές και αεροπορικές της δυνάμεις θα ενισχύσουν την Ελλάδα εάν τυχόν υποστεί επίθεση.
  1942 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Βραζιλία κηρύσσει πόλεμο στις δυνάμεις του Άξονα, (Γερμανία και Ιταλία όχι όμως Ιαπωνία).
  1962 - Το πρώτο στον κόσμο πλοίο που κινείται με πυρηνική ενέργεια, το The Savannah, ολοκληρώνει το παρθενικό του ταξίδι.
  1975 - Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ.
  1989 - Ανακαλύπτεται ο πρώτος ολοκληρωμένος δακτύλιος γύρω από τον Ποσειδώνα.
  2004 - Άγνωστοι εισβάλλουν στο Μουσείο του Όσλο και αφαιρούν δύο πίνακες του Έντβαρτ Μουνκ, ανάμεσά τους την πασίγνωστη «Κραυγή».

© 2002-2019 MEDIA2DAY