@HOMEPETS

Πώς θα φροντίσω το κατοικίδιό μου το καλοκαίρι;

Γάτες, σκύλοι και κουνέλια απαιτούν ειδική φροντίδα τους καλοκαιρινούς μήνες. Όσα πρέπει να ξέρετε για να τα φροντίσετε σωστά.

Πώς θα φροντίσω το κατοικίδιό μου το καλοκαίρι;

Οι ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, αλλά και διάφορες συνθήκες στις διακοπές μας μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα κατοικίδιά μας.

Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε για να τα προστατεύσουμε και να τα φροντίσουμε;

* Μάθετε ποιος κτηνίατρος είναι ο πιο κοντινός στις διακοπές σας και έχετε μαζί σας το τηλέφωνο επικοινωνίας για παν ενδεχόμενο.

* Μην αφήνετε το κατοικίδιό σας στο αυτοκίνητο. Πολλές φορές μέσα σε λίγα λεπτά εντός του αυτοκινήτου μπορεί να αναπτυχθούν θερμοκρασίες 50 βαθμών κελσίου.

* Φροντίστε για τους ενδο- και εξωαποπαρασιτισμούς του σκύλου και της γάτας για την περίοδο των διακοπών, μιας και τα λοιμώδη νοσήματα είναι σε έξαρση αυτή την εποχή.

* Αν πάτε κάμπινγκ με τους φίλους σας, πάρτε οπωσδήποτε ένα μικρό φαρμακείο σε περίπτωση ανάγκης και εξοπλίστε το με αντιβιοτική αλοιφή, αντισταμινικά, αιμοστατικό βαμβάκι και οτιδήποτε σας προτείνει ο κτηνίατρός σας.* Έχετε παντού νερό. Είτε εντός είτε εκτός σπιτιού. Ιδανικά, βάλτε ένα παγάκι μέσα στο μπολάκι με το νεράκι τους για είναι πιο δροσερό. Επίσης, κρατάτε το σκύλο σας πάντα σε σκιερό και δροσερό μέρος και βρέχετέ τον συχνά, ειδικά τις ώρες που ο ήλιος «βαράει» περισσότερο, με δροσερό νερό.

* Το ίδιο ισχύει και για τις γάτες, οι οποίες θα πρέπει να έχουν επίσης άφθονο δροσερό νερό όταν κάνει ζέστη και να προστατεύονται από τον ήλιο τις ώρες αιχμής, μιας και η άμεση επαφή μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα.

* Τα κουνέλια θα πρέπει να βρίσκονται σε χώρο όπου η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 24 βαθμούς, αφού μπορεί να πάθουν θερμοπληξία στους 27 βαθμούς.

* Δεν του φαίνεται αλλά και το ζώο μπορεί να καεί από τον ήλιο, ειδικά εάν έχει ανοιχτόχρωμο δέρμα και τρίχωμα. Να θυμάστε πως η «ηλιοθεραπεία» δεν κάνει καλό στα ζώα. Επίσης, προσέξτε την καυτή άμμο, καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στις πατούσες του.

* Σκύλοι με κυκλικά μπαλώματα λόγω τριχόπτωσης ή ελάχιστο τρίχωμα μπορεί να χρειάζονται αντηλιακό. Αν το σκυλάκι σας ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για το ποιο αντηλιακό θα πρέπει να τους εφαρμόσετε.

* Αν έχετε γάτα και πάτε διακοπές δεν υπάρχει λόγος να την πάρετε μαζί, αρκεί να υπάρχει κάποιος πίσω που να ελέγχει την ημερήσια τροφή και το νερό της, να καθαρίζει την άμμο της και να φροντίζει να έχει δροσερό περιβάλλον.* Αν την πάρετε μαζί, μην την αφήσετε να περιφέρεται σε κήπους και αυλές. Η έμφυτη περιέργεια της μπορεί να την κάνει να απομακρυνθεί και να χάσει τον προσανατολισμό της.

* Τα τσιμπήματα εντόμων είναι πολύ συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν μετά το τσίμπημα δείτε την περιοχή να πρήζεται και να πονά, κυρίως στη μουσούδα και στη γλώσσα, επιβάλλεται η ταχύτατη προσκόμιση του κατοικιδίου σε κτηνίατρο.

* Μην παίρνετε το ζωάκι σας σε φασαριόζικες θερινές διασκεδάσεις, όπως συναυλίες και πανηγύρια. Τα υψηλά επίπεδα θορύβου, το μεγάλο πλήθος και η γενικότερη ατμόσφαιρα θα τα ανησυχήσουν αρκετά.

Ν. Γ.

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"1792 - Γαλλική Επανάσταση: Η Εθνική Συνέλευση (Convention Nationale), η οποία είχε αναδειχθεί με καθολική ψηφοφορία, κατάργησε την μοναρχία. Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ και η οικογένειά του φυλακίστηκαν.
1934 - Γέννηση του Λέοναρντ Κόεν, Καναδός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και συγγραφέας
1937 - Πρώτη έκδοση του Χόμπιτ από τον Τόλκιν.
1964 - Ανεξαρτησία της Μάλτας από το Ηνωμένο Βασίλειο.
1981 - Το Ηνωμένο Βασίλειο δίνει πλήρη ανεξαρτησία στο Μπελίζε
1991 - Ανεξαρτησία της Αρμενίας από την ΕΣΣΔ."

Φρήντριχ Νίτσε, 1844-1900, Γερμανός φιλόσοφος

  • Τα όνειρα είναι η ρίζα της μεταφυσικής, η πηγή της ιδέας ότι ψυχή και σώμα είναι ξεχωριστά.

© 2002-2018 MEDIA2DAY