@HOMEΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Πώς θα φτιάξεις ελιές στο σπίτι

Οι ελιές είναι από τα πιο εκλεκτά και υγιεινά προϊόντα της ελληνικής γης. Πώς θα τις φτιάξουμε μόνοι μας στο σπίτι;

Πώς θα φτιάξεις ελιές στο σπίτι

Ελιές ξιδάτες
Υλικά: 5 κιλά ελιές Καλαµών, 5 λίτρα νερό, 1/2 κιλό αλάτι χοντρό, 1 φλ. κόκκινο ξίδι, 2 κουταλιές χυμό λεμονιού, 1/2 ματσάκι θρούµπι

Εκτέλεση: Βάζουμε τις ελιές σε μια μεγάλη λεκάνη, τις ξεπλένουμε και πετάμε το νερό. Προσθέτουμε νέο, καθαρό νερό μέχρι το σημείο που να τις σκεπάζει. Αλλάζουμε το νερό αυτό ανά δύο μέρες (το συνολικό διάστημα που διαρκεί αυτή η διαδικασία είναι 10 μέρες). Με αυτόν τον τρόπο ξεπικρίζουν. Έπειτα, φτιάχνουμε την άλμη.
Σε 5 λίτρα νερό ρίχνουμε 1/2 κιλό χοντρό αλάτι και το ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί. Ρίχνουμε το λεμόνι και το ξίδι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τις ελιές μαζί με το θρούμπι και τις συντηρούμε στην άλμη μέχρι να τις καταναλώσουμε.
Ύστερα από 10 μέρες στην άλμη οι ελιές είναι έτοιμες να βγουν στο τραπέζι μας. Κάθε φορά που θέλουμε να τις φάμε, βγάζουμε μία ποσότητα, ξεπλένουμε, στραγγίζουμε καλά και έπειτα σερβίρουμε.Για προστασία και καλύτερη συντήρηση, προκειμένου να μην πιάσουν μούχλα, προσθέτουμε στο κιούπι ελαιόλαδο (λειτουργεί ως φίλτρο προστασίας από το οξυγόνο).
Η συνταγή από εδώ

Ελιές σταφιδωτές
Υλικά: ελιές ώριμες, χοντρό θαλασσινό αλάτι

Εκτέλεση: Βάζουμε μια στρώση ελιές, μια στρώση αλάτι σ' ένα καλάθι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι ελιές. Μετά τις ραντίζουμε με μπόλικο χοντρό αλάτι επί 2 εβδομάδες μέσα στο καλάθι, ανακατεύοντας πού και πού για να μετακινούνται. Τις βγάζουμε από το καλάθι και τις βάζουμε σε στεγνά βάζα. Είναι έτοιμες για κατανάλωση.
Η συνταγή από εδώ

Ελιές τσακιστές
Υλικά: ελιές, λεμόνια, αλάτι

Εκτέλεση: Με τη βοήθεια μιας πέτρας τσακίζουμε τις ελιές (προσέχοντας να μη σπάσει το κουκούτσι), σπάμε δηλαδή την σάρκα τους και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό που έχουμε προσθέσει αλάτι και λεμόνια κομμένα στα τέσσερα. Τις αφήνουμε 9-10 μέρες περίπου αλλάζοντας το νερό τους καθημερινά, για να ξεπικρίσουν. Τέλος, βάζουμε σε γυάλινο βάζο χυμό λεμονιών με αλάτι και λίγη «άλμη» από τη λεκάνη που είχαμε τις ελιές, και είναι έτοιμες για κατανάλωση.
Η συνταγή από εδώ

Ελιές Καλαμών
Υλικά: ελιές, αλάτι χοντρό, ξύδι
Για την άλμη: 5 κιλά νερό, 250 γρ αλάτι χοντρό, 4-5 φύλλα δάφνης, 1 κλωνάρι θρούμπι ή ρίγανη ή δεντρολίβανο, φλούδα από 1 πορτοκάλι, 500 ml ελαιόλαδο, 500 ml ξύδι

Εκτέλεση: Διαλέγουμε γερές ελιές, να μην έχουν χτυπήματα. Τις χαράζουμε σε 2 ή 3 μεριές (από τον ένα πόλο της ελιές προς τον άλλο) με ένα κοφτερό μαχαίρι. Τις βάζουμε μέσα σε λεκάνη με νερό για 15 μέρες. Αλλάζουμε το νερό 2 φορές τη μέρα. Προσοχή εδώ γιατί αν δεν αλλάζουμε το νερό τακτικά, οι ελιές μας μαλακώνουν. Στις 15 μέρες οι ελιές έχουν ξεπικρίσει. Τις σουρώνουμε και τις βάζουμε για 2 μέρες σε χοντρό αλάτι.
Τις ξεπλένουμε καλά, αλλάζοντας 2-3 νερά. Τις βάζουμε για 1-2 μέρες στο ξύδι, ανάλογα πόσο ξυδάτες μας αρέσουν. Αν το ξύδι δεν μας πολυαρέσει, μπορούμε και να μη τις βάλουμε καθόλου. Στο μεταξύ φτιάχνουμε την άλμη. Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με το αλάτι, τις δάφνες, το θρούμπι και τη φλούδα και αφήνουμε να βράσει για 5-10 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το λάδι και το ξύδι. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
Όταν κρυώσει η άλμη, σουρώνουμε και πάλι τις ελιές, τις βάζουμε σε βάζα και γεμίζουμε με την άλμη. Τα μυρωδικά τα βάζουμε και αυτά στο βάζο.
Η συνταγή από εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Το ταλέντο δεν υπάρχει. Ταλέντο είναι να έχεις τη λαχτάρα να κάνεις κάτι."

Jacques Brel

  • 1943 - Πρώτη εκτέλεση στο Στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου. Νεκρός πέφτει από τα πυρά ο έφεδρος υπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού Λεβί από τα Ιωάννινα «επειδή αποπειράθηκε να δραπετεύσει την ημέρα της σύλληψής του»

© 2002-2019 MEDIA2DAY