@HOMEΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

5 τέλειες σούπες για φέτος

Η εποχή της σούπας ξεκινάει, δηλώνουμε ενθουσιασμένοι και αυτές είναι πέντε συνταγές που μάλλον θα λιώσουμε φέτος.

5 τέλειες σούπες για φέτος

Σούπα κάστανο βελουτέ με σελινόριζα
Υλικά: 1/2 σελινόριζα, 1 κιλό κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα, 4 πατάτες, 2 πράσσα, 2 κρεμμύδια, 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. βούτυρο, 1,5 λίτρο ζωμό κοτόπουλο ή νερό

Εκτέλεση: Κόβουμε τις πατάτες και τη σελινόριζα με μεσαίους κύβους, χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και κόβουμε τα πράσσα και το φρέσκο κρεμμυδάκι σε χοντρές ροδέλες. Σοτάρουμε όλα τα λαχανικά μαζί με τα κάστανα, με ελαιόλαδο για λίγα λεπτά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλου ή το νερό. Βράζουμε για 20-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά. Βάζουμε την σούπα στο μπλέντερ, αφού πρώτα αφαιρέσουμε λίγο από το υγρό για να μην αραιώσει πολύ και αν χρειαστεί το προσθέτουμε σταδιακά. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κυβάκια και χτυπάμε άλλα 2 λεπτά. Σερβίρουμε με παρμεζάνα τριμμένη και κολοκυθόσπορο ή αμύγδαλα καβουρδισμένα.
Η συνταγή από εδώ

Σούπα με πλιγούρι
Υλικά: 1 κρεμμύδι, 2 καρότα, 1 πατάτα, 1 πιπεριά κόκκινη, σέλινο, φρέσκο πιπέρι, μπούκοβο, αλάτι, 1 κύβος λαχανικών, 1 φλυτζάνι πλιγούρι, 1 σφηνάκι ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο για λίγα λεπτά μέχρι να ασπρίσει. Ρίχνουμε όλα τα λαχανικά (αφού τα έχουμε κόψει) και το σέλινο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το πλιγούρι, αλάτι, πιπέρι και τον κύβο λαχανικών και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Πρόσθετουμε νερό και αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά περίπου και αφού χυλώσει σερβίρουμε με φρέσκο πιπέρι, μπούκοβο και λίγο λεμόνι.
Η συνταγή από εδώ

Πικάντικη σούπα με γαρίδες
Υλικά: 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 πιπεριά κόκκινη γλυκιά ψιλοκομμένη, ½ φλ. ρύζι καρολίνα, ¼ κ.γ. μπούκοβο, 1 φλ. χυμό ντομάτας συμπυκνωμένο, 4 φλ. νερό, ½ φλ. κρέμα γάλακτος, ½ φλ. γάλα, 300 γρ. γαρίδες μεσαίες καθαρισμένες και ψιλοκομμένες, 1 κ.γ. αλάτι, ¼ κ.γ. πιπέρι, ½ λεμόνι (τον χυμό του), 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση: Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε την κόκκινη πιπεριά και σοτάρουμε για 3 λεπτά ακόμη, μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε το ρύζι, το μπούκοβο, το χυμό ντομάτας, το νερό και βράζουμε για 10 περίπου λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε τις γαρίδες, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5 περίπου λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, το μαϊντανό και σερβίρουμε.
Η συνταγή από εδώ

Κρεμμυδόσουπα Γαλλική
Υλικά: 1 κιλό κρεμμύδια (5-6 μεγάλα-κομμενα σε λεπτές φέτες), 2 κ.σ ελαιόλαδο, 2 κ.σ βούτυρο αγελάδος, 2 πρέζες ζάχαρη, 1 σκ. σκόρδο σπασμένη, 1 .300 ml ζεστό ζωμό κρέατος, 1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί, 1 δαφνόφυλλο, 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Διαλέγουμε μια κατσαρόλα με χοντρή βάση. Σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κομμένα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε πάντα σε μέτρια φωτιά για να μην πάρουν σχεδόν καθόλου χρώμα στην αρχή, ανακατεύοντάς τα τακτικά μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα. Περίπου για 15΄. Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή, προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια και συνεχίσουμε το καραμέλωμα ανακατεύοντας τακτικά, για 10-15′ επιπλέον, μέχρι να πάρουν τα κρεμμύδια ένα σκούρο χρυσό χρώμα. Τότε, πασπαλίζουμε με 2-3 πρέζες ζάχαρη και συνεχίζουμε το καραμέλωμα ανακατεύοντας για 10′ μέχρι να πάρουν ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.
Προσθέτουμε το σκόρδο και αφήνουμε για 1′ να βγάλει τα αρώματα του. Σβήνουμε με το κρασί τρίβοντας καλά την βάση της κατσαρόλας να ντεγκλασάρει. Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο και το θυμάρι. Ρίχνουμε το ζεστό ζωμό κρέατος και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε την κρεμμυδόσουπα και σιγοβράζουμε για περίπου 30΄. Αφαιρούμε τα βότανα. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Διατηρούμε την κρεμμυδόσουπα ζεστή σε πολύ χαμηλή φωτιά και ετοιμαζόμαστε να σερβίρουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C. Σε ρηχό ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος αραδιάζουμε τις λεπτές φέτες ψωμιού. Αλείφουμε με πινέλο με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα, για περίπου 6-7΄ να γίνουν τραγανές. Τις πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα, τις ξαναβάζουμε στο φούρνο για λίγα λεπτά να λιώσει το τυρί. Σερβίρουμε την κρεμμυδόσουπα σε μπολ και γαρνίρουμε με μια φέτα φρυγανισμένη μπαγκέτα και λιωμένη γραβιέρα.
Η συνταγή από εδώ

Σούπα με κάρι και γλυκοπατάτες
Υλικά: 1 κιλό γλυκοπατάτες, 2 κρεμμύδια ξερά, 1 σκ. σκόρδο, 1 πιπεριά τσίλι, 80 γρ. λιαστή ντομάτα, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. κουρκουμά σε σκόνη, 1 κ.σ. κάρι σε σκόνη, 1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο, 1 λίτρο νερό, 1 κύβο λαχανικών, αλάτι, πιπέρι, 300 γρ. γάλα καρύδας

Εκτέλεση: Ξεφλουδίζουμε τις γλυκοπατάτες, τις κόβουμε σε κύβους 2 εκ. και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Κόβουμε σε φέτες τα κρεμμύδια, το σκόρδο, την πιπεριά τσίλι και τις λιαστές ντομάτες. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, την πιπεριά, και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμα. Ρίχνουμε τον κουρκουμά, το κάρι, τις γλυκοπατάτες, το θυμάρι, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε το νερό, τον κύβο λαχανικών, αλάτι, πιπέρι, και βράζουμε για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι γλυκοπατάτες. Ρίχνουμε το γάλα καρύδας και βράζουμε για 5-10 λεπτά ακόμα. Αφαιρούμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο και σερβίρουμε με κους κους.
Η συνταγή από εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ο καλύτερος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον είναι να το εφεύρεις."

John Sculley

  • 1909 - Η Ελληνική κυβέρνηση αγοράζει το θωρηκτό Αβέρωφ, τα 8 από τα 24 εκατομμύρια δραχμές είναι δωρεά του Γεωργίου Αβέρωφ.

© 2002-2019 MEDIA2DAY