@HOMEΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Παραδοσιακά ελληνικά πιάτα… πειραγμένα

Τι γίνεται αν…. πειράξουμε παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας; Δεν σας λέμε, δοκιμάστε το και πείτε μας!

Παραδοσιακά ελληνικά πιάτα… πειραγμένα
funkycook.gr

Πώς έμπλεξε ο μουσακάς με την ξινομυζήθρα και την παρμεζάνα και τη δουλειά έχουν τα γιαλαντζί ντολμαδάκια με τις γαρίδες;

Τα πιο νόστιμα «πειράγματα» σε κλασικές ελληνικές συνταγές.

Μουσακάς με ξινομυζήθρα του Γιάννη Λουκάκου

Υλικά: Για τον μουσακά: 1.000 γρ. λαχανικά μουσακά, 1.600 γρ. σάλτσα κιμά, 1.500 γρ. σάλτσα μπεσαμέλ με ξινομυζήθρα, 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

Για τα λαχανικά μουσακά: 1.000 γρ. μελιτζάνες, σε φέτες στο μάκρος, πάχους 1 εκ. περίπου, 900 γρ. κολοκύθια, σε φέτες στο μάκρος, πάχους 1 εκ. περίπου, 1.200 γρ. πατάτες, σε φέτες στο μάκρος, πάχους 1 εκ. περίπου, 100 γρ. ελαιόλαδο, 100 γρ. πιπεριές κόκκινες ψητές και ψιλοκομμένες, 200 γρ. ντομάτες ψητές και ψιλοκομμένες, 200 γρ. σάλτσα ντομάτας, 15 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο, αλάτι

Για την μπεσαμέλ με ξινομυζήθρα: 80 γρ. αλεύρι, 80 γρ. βούτυρο, 850 γρ. γάλα, 300 γρ. ξινομυζήθρα, 15 γρ. αλάτι

Εκτέλεση: Για τον μουσακά

Σε ένα ταψί απλώνουμε μια στρώση με τα λαχανικά και συνεχίζουμε με τη σάλτσα κιμά. Στη συνέχεια περιχύνουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ με ξινομυζήθρα και πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.     

Για τα λαχανικά μουσακά

Απλώνουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πατάτες χωριστά σε ταψιά με λαδόκολλα, τα αλατίζουμε, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στους 200°C μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα και να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τα κρυώνουμε, τα κόβουμε μεσαία καρέ και κάνουμε ένα μείγμα με τα υπόλοιπα υλικά.  

Για την μπεσαμέλ με ξινομυζήθρα

Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο.Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα για να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Συνεχίζουμε, μέχρι το αλεύρι να πάρει ελάχιστο χρώμα, για 5 περίπου λεπτά. Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και εξακολουθούμε να ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά καλά.

Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε και σιγοβράζουμε για 20 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με μια κουτάλα, ώστε να μην κολλήσει η σάλτσα στον πάτο της κατσαρόλας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και με ένα μπλέντερ χειρός ενσωματώνουμε την ξινομυζήθρα.

Σουρώνουμε τη σάλτσα στο σινουά, τη δοκιμάζουμε για να προσθέσουμε αλάτι, την κρυώνουμε γρήγορα και τη διατηρούμε στη συντήρηση του ψυγείου.

Συνταγή από εδώ

Γεμιστά με κους κους και βασιλικό

Υλικά: 8 μεγάλες ντομάτες, 8 κ.σ. κους κους, 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, 2 πιπεριές Φλωρίνης, 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, 1 κ.σ. κουκουνάρι, ¼ φλυτζανιού φύλλα βασιλικού, 250 ml. λευκό κρασί, ελαιόλαδο, ζάχαρη, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι

Εκτέλεση: Διαλέγουμε ομοιόμορφες σφιχτές ντομάτες. Κόβουμε το κάτω μέρος κάθε ντομάτας δημιουργώντας ένα "καπάκι" και την αδειάζουμε με άνα κουτάλι, κρατώντας την ψίχα.  Πολτοποιούμε την ψίχα που κρατήσαμε στο multi.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τον μαϊντανό. Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τον μαϊντανό για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το κουκουνάρι και τον βασιλικό. Σβήνουμε με το κρασί, χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε 1 λεπτό. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Προσθέτουμε 2 φλυτζάνια από την ψίχα ντομάτας που πολτοποιήσαμε και βράζουμε για 3 λεπτά.

Προσθέτουμε το κους κους και κατεβάζουμε αμέσως από την φωτιά. Γεμίζουμε τις ντομάτες και τις τοποθετούμε σε γάστρα την μία δίπλα στην άλλη. Τις περιχύνουμε με ελαιόλαδο πασπαλίζουμε με αλάτι και λίγη ζάχαρη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C περίπου για 1 ώρα. Σερβίρουμε με κατίκι και φύλλα φρέσκου βασιλικού.

Συνταγή από εδώ

Ντολμαδάκια γιαλαντζί με γαρίδες του Λευτέρη Λαζάρου

Υλικά: 40-45 αμπελόφυλλα, 1 φλ. ρύζι για ντολμαδάκια, 1/2 φλ. ελαιόλαδο, 200 γρ. κρεμμύδια φρέσκα πολύ ψιλοκομμένα (το άσπρο μέρος), 1 λευκό κρεμμύδι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο, 1 φλ. ζεστό νερό η ζωμό, 1/3 φλ. άνηθο ψιλοκομμένο, δυόσμο ψιλοκομμένο, 1/3 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 φλ. γαρίδες καθαρισμένες και ψιλοκομμένες, αλάτι και πιπέρι, χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι

Εκτέλεση: Πλένουμε το ρύζι με κρύο νερό. Ζεσταίνουμε 5 κ. σ. ελαιόλαδο σε μια πλατιά κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα μαγειρεύουμε μέχρι να γυαλίσουν και να γίνουν διάφανα. Στην συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε ακόμη 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, και το ζεστό νερό ή ζωμό . Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν ώσπου να εξατμιστεί το νερό. Αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει ελαφρά και προσθέτουμε τα φρέσκα μυρωδικά και τις γαρίδες. Ζεσταίνουμε νερό σε μια κατσαρόλα και βράζουμε τα αμπελόφυλλα για 5 λεπτά. Tα κρυώνουμε με κρύο νερό και τα στραγγίζουμε. Στρώνουμε τα σπασμένα αμπελόφυλλα στον πάτο της κατσαρόλας.

Βάζουμε από την πλευρά με τα νεύρα κάθε φύλλου από μια κουταλιά από τη γέμιση, διπλώνουμε τις δύο άκρες και τα τυλίγουμε. Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια προσεκτικά στην κατσαρόλα σε κύκλους, το ένα δίπλα στο άλλο. Προσθέτουμε το νερό η ζωμό μέχρι να τα σκεπάσει, το λεμόνι , το αλάτι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Στο τέλος στρώνουμε πάλι αμπελόφυλλα και σκεπάζουμε από πάνω με ένα πιάτο για να μην κουνηθούν και σπάσουν.

Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά προσέχοντας να μην σωθεί το νερό. Σερβίρουμε με φέτες λεμονιού. Για να μην μαυρίζουν τα αμπελόφυλλα πρέπει να αφήνουμε τα ντολμαδάκια να κρυώνουν εντελώς πριν τα ξεσκεπάσουμε από τα πιάτα. 

Συνταγή από εδώ

Ντάκος με ξύγαλο

Υλικά: 4 παξιμάδια κρίθινα, 1 μεγάλη, ζουμερή, ώριμη ντομάτα περασμένη από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη, 1 μικρό ξερό κρεμμύδι αλεσμένο, ελαιόλαδο κατά προτίμηση, 1 κ.σ. ξύδι κόκκινο, λίγο νερό για να γίνει ζουμερό το μίγμα μας και να βρέξει το παξιμάδι, ρίγανη, χοντρό αλάτι, λίγα φύλλα κάπαρη, χανιώτικη ξινομυζήθρα, αλατσοελιές

Εκτέλεση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ντομάτα, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο και το ξύδι. Προσθέτουμε νερό (3-4 κουταλιές) για να γίνει το μείγμα μας ζουμερό και αρτίζουμε με ρίγανη και αλάτι. Μην το παρακάνετε με το αλάτι επειδή θα βάλουμε και το τυρί από πάνω.

Σε ένα ρηχό πιάτο βάζουμε τα παξιμάδια και μοιράζουμε το μείγμα προσθέτοντας αρκετό υγρό για να βραχεί το παξιμάδι μας επειδή συνήθως τα κρίθινα παξιμάδια είναι λίγο σκληρά. Βάζουμε λίγα φύλλα κάπαρη σε κάθε παξιμάδι, από πάνω τη μυζήθρα και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο. Λίγες αλατσοελιές και έτοιμο.

Συνταγή από εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Προσπαθώντας για το αδύνατο, κατορθώνουμε το καλύτερο δυνατό."

August Strindberg, 1849-1912, Σουηδός θεατρικός συγγραφέας

  • 1919 - Υπογράφεται η συνθήκη του Νεϊγύ στην ομώνυμη πόλη της Γαλλίας μεταξύ των Συμμάχων (Αντάντ) και της Βουλγαρίας.
    1920 - Ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές
    1926 - Ιδρύεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ)
    1935 - Οι Φιλιππίνες αποκτούν την ανεξαρτησία τους απο τις ΗΠΑ
    1960 - Ιδρύεται ο ΟΠΕΚ (οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών).
    1963 - Δημιουργείται το νησί Σουρτσέι στην Ισλανδική θάλασσα λόγω υποθαλάσσιας έκρηξης ηφαιστείου.

© 2002-2019 MEDIA2DAY