@HOMEΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Δροσερές συνταγές με ροδάκινα

Τα ζουμερά, μυρωδάτα, καλοκαιρινά φρούτα πρωταγωνιστούν σε τέσσερις λαχταριστές συνταγές.

Δροσερές συνταγές με ροδάκινα

Τάρτα με φρέσκα ροδάκινα και μανούρι

Υλικά: 1 φύλλο σφολιάτας, 1 αυγό, 1 κ.σ. γάλα, 300 γρ. μανούρι, θρυμματισμένο, 3 ροδάκινα, κομμένα σε φέτες, 2-3 κ.σ. μέλι

Εκτέλεση: Σε ταψί περασμένο με λαδόκολλα, απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας. Χαράσσουμε με μαχαίρι τις άκρες του φύλλου περιμετρικά, σε απόσταση 1 δάχτυλο απ’ το τελείωμά τους. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 30 λεπτά, να παγώσει καλά το φύλλο σφολιάτας. Έτσι θα φουσκώσει και θα γίνει τραγανό.Σε μπολάκι ανακατεύουμε το αυγό με το γάλα και αλείφουμε με πινέλο, τις άκρες της σφολιάτας. Προσέχουμε να μην πάει το μείγμα στη λαδόκολλα, για να μην κολλήσει η σφολιάτα με το ψήσιμο. Πασπαλίζουμε με το μανούρι, όλη την επιφάνεια της σφολιάτας μέσα απ’ το περιθώριο που έχουμε αλείψει με το μείγμα αυγό-γάλα και το πιέζουμε ελαφρώς για να κολλήσει. Απλώνουμε ομοιόμορφα τις φέτες ροδάκινα, πάνω απ’ το μανούρι.

Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC στον αέρα, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να χρυσίσει η σφολιάτα. Σερβίρουμε την τάρτα χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου, περιχύνοντάς την με μέλι.

Συνταγή από εδώ

Ανάποδη πίτα με ροδάκινα

Υλικά: 4 κ.σ. ζάχαρη, 1/2 κ.γλ κανέλα, 8 αποξηραμένα βερίκοκα ψιλοκομμένα, 3 φρέσκα ροδάκινα αρωματικά, 2 αυγά, 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο, 2 κ.σ. καστανή ακατέργαστη ζάχαρη, 2 κ.σ κρυσταλλική ζάχαρη, 1 πρέζα αλάτι, 1/2 πακέτο (125 γραμ.) βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 2 κ.σ γιαούρτι, 1 βανίλια, 2 κ.σ κονιάκ

Εκτέλεση: Για την ανάποδη ροδακινόπιτα με φρέσκα ροδάκινα, θα χρησιμοποιήσουμε μικρή φόρμα δαχτυλίδι ή μικρό ταψάκι 23 εκ. Το βουτυρώνουμε και στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση. Στρώνουμε μέσα τα μισά ψιλοκομμένα βερίκοκα στο ταψάκι.

Καθαρίζουμε τα φρέσκα ροδάκινα (προσοχή, να μην είναι πολύ γινωμένα γιατί θα βγάλουν πολλά υγρά στο ψήσιμο). Αφαιρούμε τη φλούδα και το κουκούτσι και τα κόβουμε σε 6 ή 8 φέτες.

Ανακατεύουμε σε μπολ τη ζάχαρη με την κανέλα και κρατάμε χωριστά 2 κ.σ. από το μείγμα. Ρίχνουμε τα φρέσκα ροδάκινα και ανακατεύουμε να καλυφθούν με κανελοζάχαρη. Τα στρώνουμε στο ταψί ακτινωτά ώστε να το καλύψουμε όλο. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη κανελοζάχαρη.

Χτυπάμε με μίξερ χειρός το βούτυρο με τα δύο είδη ζάχαρης για 2΄-3΄. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, τη βανίλια, το γιαούρτι, το κονιάκ. Τέλος προσθέτουμε και τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα αποξηραμένα βερίκοκα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και το αλάτι. Δεν χτυπάμε πολύ το μείγμα. Μπορούμε να ενσωματώσουμε το αλεύρι και με κουτάλι ή με σπάτουλα. Ύστερα αδειάζουμε το μείγμα πάνω στα ροδάκινα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην τελευταία σχάρα στους 170°C για περίπου 40΄. Ελέγχουμε με μαχαίρι αν ψήθηκε η πίτα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά, περίπου 1 ώρα και την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα. Σερβίρουμε την αναποδογυριστή πίτα με παγωτό ροδάκινο ή βανίλια.

Συνταγή από εδώ.

Pavlova με ροδάκινα

Δείτε το βίντεο από τον Άκη Πετρετζίκη:



Κοτόπουλο με ροδάκινα

Υλικά: 500 γρ μπούτι κοτόπουλου ξεκοκαλισμένο, 3 ροδάκινα, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1/2 κρεμμύδι, 1/2 κ.γ. φρέσκο δεντρολίβανο, 5 κ.σ. καστανή ζάχαρη, 2 κ.σ. λευκό ξύδι μπαλσάμικο, 2 κ.γ. μουστάρδα, 1/2 κ.γ. αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και κουνάμε το τηγάνι για να το απλώσουμε σε όλη την επιφάνεια του. Αλατίζουμε ελαφρά το κοτόπουλο, προσθέτουμε λίγο πιπέρι και το σοτάρουμε για 7 λεπτά περίπου από κάθε του πλευρά, μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο χρώμα και να μαγειρευτεί στο εσωτερικό του. Αφαιρούμε το κοτόπουλο σε ένα σκεύος και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να το διατηρήσουμε ζεστό.

Πλένουμε καλά τα ροδάκινα Νάουσας και τα κόβουμε σε κυβάκια μαζί με την φλούδα τους. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε με επιπλέον 1 κ.σ. ελαιόλαδο στο ίδιο τηγάνι και ξύνουμε ελαφρά με μία πλαστική ή ξύλινη σπάτουλα για να πάρουμε όλη τη γεύση. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά, προσθέτουμε το δεντρολίβανο, τη ζάχαρη, το ξύδι, τη μουστάρδα, λίγο αλάτι και τα κομμένα ροδάκινα. Σιγομαγειρεύουμε για 12 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα ροδάκινα.

Προσθέτουμε στο τηγάνι με τα ροδάκινα το κοτόπουλο, ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε το φαγητό να δέσει για 3-4 λεπτά. Σερβίρουμε το κοτόπουλο με ροδάκινα μαζί σκέτο ή μαζί με ρύζι μπασμάτι.

Συνταγή από εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Να ξέρεις να εξουσιάζεις τη διάθεσή σου, γιατί αν δεν υπακούει, τότε διατάζει."

Οράτιος, 65-8 π.Χ., Λατίνος ποιητής

  • 1920 - Ψηφίζεται η 19η Αναθεώρηση του Συντάγματος των Η.Π.Α., η οποία παραχωρεί δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.
    1960 - Κυκλοφορεί το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι
    1991 - Ο Πρόεδρος της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, «φυλακίζεται» στο σπίτι του από πραξικοπηματίες

© 2002-2019 MEDIA2DAY