@HOMEΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Κρύες συνταγές που θα σε χορτάσουν

Θέλετε κάτι νόστιμο, χορταστικό που να τρώγεται κρύο; Ιδού τρεις ωραιότατες συνταγές… ψυγείου.

Κρύες συνταγές που θα σε χορτάσουν

Ψάρι με μαγιονέζα (αθηναϊκή)

Υλικά: 2 – 2 1/2 κιλά ψάρι σφυρίδα ή βακαλάο φρέσκο ή κατεψυγμένο, 1 ποτήρι κρασιού ούζο, 6 πατάτες μέτριες κομμένες σε 4, 5 καρότα κομμένα στα 4, μισή σελινόριζα μέτρια κομμένη στα 4, 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα στη μέση, 1 ματσάκι σέλινο, 20 γρ. καπαρόφυλλα, 1 ποτήρι κρασιού κάπαρη κουμπάκια, 2 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα, αλάτι θαλασσινό, κόκκους ποικιλίας πιπεριών, φρεσκοτριμμένα πιπέρια, 4-41/2 φλιτζάνια μαγιονέζα, μισό ποτήρι κρασιού χυμό λεμονιού, μισό ματσάκι φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση: Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε αλατισμένο νερό λίγο πάνω από μέση και προσθέτουμε τις πατάτες, τα κρεμμύδια, τη σελινόριζα, το σέλινο, το αλάτι και κόκκους πιπεριών. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίζει να κοχλάζει αφήνουμε τα υλικά να βράσουν για 8 λεπτά και προσθέτουμε τα καρότα.

Βράζουμε για 20 λεπτά ακόμα για να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μπορέσουμε να κόψουμε σε κύβους μεγαλούτσικους. Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τις πατάτες, την σελινόριζα και τα καρότα και αφήνουμε στη κατσαρόλα τα κρεμμύδια, το σέλινο να βράσουν ακόμα.

Στη κατσαρόλα βάζουμε το ψάρι και το αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά. Τότε το βγάζουμε και το αφήνουμε σε πιατέλα να κρυώσει και να το καθαρίσουμε προσεκτικά από κόκκαλα, κεφάλι και πέτσες. Βάζουμε το ψάρι στο μπολ, το περιχύνουμε με το ούζο και το αφήνουμε για 30 λεπτά να αναδυθούν τα αρώματα. Κόβουμε σε κύβους τις πατάτες, τα καρότα, τη σελινόριζα και ρίχνουμε λίγο χυμό λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Βάζουμε σε μεγάλο μπολ τους κύβους από τα λαχανικά και προσθέτουμε κάπαρη, αγγουράκι, καπαρόφυλλα, λίγο μαϊντανό και ανακατεύουμε ελαφρά.  Τα περιχύνουμε με την μισή μαγιονέζα και αφού ανακατέψουμε ελαφρά προσθέτουμε και το ψαχνό του ψαριού με λίγη μαγιονέζα ακόμα. Πρέπει για το φινίρισμα να έχουμε 21/2 φλιτζάνια μαγιονέζα. Αν θέλουμε βάζουμε και περισσότερη είναι καθαρά θέμα γούστου.

Σε πιατέλα βάζουμε όλο το υλικό από το μπολ και αρχίζουμε να στήνουμε σε σχήμα ψαριού τη γευστική μας δημιουργία. Αφού δώσουμε αυτό το σχήμα απλώνουμε το υπόλοιπο της μαγιονέζας κάνοντας σχήματα που θέλουμε. Για μεγαλύτερη ευκολία και πιο ωραία σχήματα βάζουμε τη μαγιονέζα στο κορνέ. Αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και πάνω από το ψάρι διακοσμούμε κάνοντας μάτια, στόμα, ραχοκοκκαλιά και ουρά. Χρησιμοποιούμε μαϊντανό φρέσκο, καροτάκια φρέσκα ή βρασμένα κομμένα σε μαστουνάκια ή ακόμα και ελίτσες χωρίς κουκούτσι φιλετάρισμένες για μάτια ή ότι άλλο θέλουμε. Βάζουμε την πιατέλα στο ψυγείο για 1-2 ώρες να «σταθεί» και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με αρωματικά.

Συνταγή από εδώ.  

Μακαρονοσαλάτα με πένες

Υλικά: 500 γρ. πένες, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε καρέ, 1 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε καρέ, 4 λιαστές ντομάτες ψιλοκοµµένες, 2 κ.σ. κάππαρη, 1/2 φλ. ελιές ψιλοκοµµένες, 4 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 2 φλ. μοτσαρέλα τριμμένη, αλάτι, πιπέρι

Για τη σως: 1/4 φλ. ξίδι λευκό, 1 κ.σ. μουστάρδα, 1 κ.γλ. ζάχαρη, 1/3 φλ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Βράζουμε τις πένες σε αλατισμένο νερό για 10΄. Τις στραγγίζουμε και τις ξεπλένουμε με κρύο νερό (για να μην κολλάνε μεταξύ τους), τις ξαναστραγγίζουμε καλά και τις βάζουμε μέσα σε βαθιά σαλατιέρα.

Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά: τις πιπεριές, τις λιαστές ντομάτες, την κάππαρη, τις ελιές, τα φρέσκα κρεμμύδια και τη μοτσαρέλα. Αλατοπιπερώνουμε τη σαλάτα και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη σος και με σύρμα τα χτυπάμε καλά, να πυκνώσει η σος. Περιχύνουμε με αυτή τη σαλάτα και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα ζυμαρικά με το ντρέσινγκ. Σερβίρουμε τη σαλάτα σε θερμοκρασία δωματίου.

Συνταγή από εδώ.

Τορτίγια με κοτόπουλο

Υλικά: 1 πακέτο έτοιμες τορτίγιες (6 μεγάλες), 2 στήθη κοτόπουλο, 5-6 κ.σ. μαγιονέζα, 150 γρ. καπνιστό κασέρι τριμμένο ή ότι άλλο θέλετε, 1 αγγούρι, 1 καρότο, 1 κ.σ. μουστάρδα, 1 κ.σ. κέτσαπ

Εκτέλεση: Βράζουμε τα δύο στήθη κοτόπουλο. Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα κόβουμε κομμάτια. Στη συνέχεια πλένουμε το αγγούρι και το κόβουμε μικρά μικρά κυβάκια μαζί με την φλούδα κατά προτίμηση. Τρίβουμε το καρότο. Αφού έχουμε κόψει όλα αυτά τα υλικά τα βάζουμε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε και το κασέρι και κάνουμε ένα καλό ανακάτεμα.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε την μαγιονέζα, την μουστάρδα και την κέτσαπ. Την ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα πρώτα υλικά και ανακατεύουμε να πάει παντού η σως. Την αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 1-2 ώρες για να σφίξουν τα υλικά και να δέσουν καλά. Ύστερα παίρνουμε 1 τορτίγια έτοιμη, βάζουμε μέσα από την γέμιση, τυλίγουμε και απολαμβάνουμε ή αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

Συνταγή από εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Να ξέρεις να εξουσιάζεις τη διάθεσή σου, γιατί αν δεν υπακούει, τότε διατάζει."

Οράτιος, 65-8 π.Χ., Λατίνος ποιητής

  • 1920 - Ψηφίζεται η 19η Αναθεώρηση του Συντάγματος των Η.Π.Α., η οποία παραχωρεί δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.
    1960 - Κυκλοφορεί το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι
    1991 - Ο Πρόεδρος της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, «φυλακίζεται» στο σπίτι του από πραξικοπηματίες

© 2002-2019 MEDIA2DAY