@HOMEΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Έτσι θα φτιάξεις τέλειο κουλούρι Θεσσαλονίκης

Απλό, παραδοσιακό σαλονικιώτικο ή «πειραγμένο» με ταχίνι; Δείτε δύο τέλειες συνταγές για τα πιο στρόγυλλα κουλούρια Θεσσαλονίκης.

Έτσι θα φτιάξεις τέλειο κουλούρι Θεσσαλονίκης
Πηγή: akispetretzikis.com

Κουλούρια Θεσσαλονίκης από τον Άκη Πετρετζίκη

Υλικά:  150 γρ. αλεύρι σκληρό, 350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 7 ½ γρ. αλάτι, 35 γρ. ζάχαρη, 275-300  γρ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου, 2 φακελάκια ξερή μαγιά

Για την επικάλυψη: σουσάμι, 2 κ.σ. ζάχαρη, 500 γρ.  χλιαρό νερό

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε για 5-6 λεπτά να φουσκώσει η μαγιά. Προσθέτουμε στον κάδο όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη (το αλεύρι σκληρό, το αλεύρι γ.ο.χ., τη ζάχαρη και το αλάτι) και τα χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 7-8 λεπτά μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη, ελαστική και εύκολη στο δούλεμά της. Η ζύμη θα ξεκινάει να ξεκολλάει από τον πάτο.

Λαδώνουμε τα τοιχώματα ενός μπολ και μεταφέρουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί εκεί μέσα σκεπάζοντάς το με μία μεμβράνη για 30’- 1 ½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Γεμίζουμε ένα μπολ με το νερό (500γρ.) και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, και ένα άλλο μπολ με το σουσάμι. Λαδώνουμε τον πάγκο εργασίας μας, βάζουμε τη ζύμη και κόβουμε σε κομμάτια βάρους 80 γρ. (10 τεμ). Σχηματίζουμε με τα κομμάτια ζύμης μπαλάκια. Το κάθε μπαλάκι το πλάθουμε με τα χέρια μας σαν λουκάνικο και ενώνουμε τις 2 άκρες για να σχηματίσουμε το κουλούρι μας. Προσέχουμε όλα τα κουλούρια να έχουνε την ίδια διάμετρο. Βουτάμε το κάθε κουλούρι μέσα στο νερό και αμέσως μετά στο μπολ με το σουσάμι. Τοποθετούμε σε ταψιά (35x40) που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Για το σερβίρισμα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο όσο είναι ακόμα ζεστά και συνοδεύουμε με blue cheese ή φέτα και σταφύλι πίκλα.

Κουλούρια Θεσσαλονίκης με Ταχίνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά: 450 γραμ. αλεύρι 70%, δυνατό, 1 κ.γλ. αλάτι, 1 κύβο νωπής μαγιάς 25 γραμ. ή 1 φακελάκι ξηρή μαγιά, 2 κ.σ. ζάχαρη, 1 φλ. νερό, 1 κ.σ. μαλακή μαργαρίνη, 2 κ.σ. ταχίνι

Για την επικάλυψη: 250 γραμ. σουσάμι, 2 φλ. νερό, 1/2 φλ. ζάχαρη

Εκτέλεση: Πρώτα ενεργοποιούμε τη μαγιά για το κουλούρι Θεσσαλονίκης. Τη διαλύουμε δηλαδή σε ένα μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε το μισό νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και κάνουμε λακκούβα. Προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, το υπόλοιπο νερό, το ταχίνι και τη μαργαρίνη. Ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα 3-4 λεπτά να ενωθούν τα υλικά, και 4 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα.

Σκεπάζουμε το μπολ του μίξερ και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Ξαναζυμώνουμε δυνατά τη ζύμη με τον γάντζο του μίξερ για 4 λεπτά. Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο μας. Την χωρίζουμε σε 15 κομμάτια. Στο μεταξύ έχουμε ζεστάνει το νερό (2 φλιτζάνια) με τη ζάχαρη, να λιώσει. Αφήνουμε το νερό να κρυώσει καλά.

Πλάθουμε ένα ένα κομμάτι σε μπαστούνι λεπτό, μήκους 30 εκ., και το κλείνουμε σε κουλούρι. Πατάμε την ένωση να κολλήσει καλά. Βουτάμε ένα ένα κουλούρι στο νερό με τη ζάχαρη και το κυλάμε σε μπόλικο σουσάμι.

Αραδιάζουμε τα κουλούρια σε λαδωμένες λαμαρίνες αραιά, γιατί φουσκώνουν. Τα σκεπάζουμε και τ’ αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν. Τα ψεκάζουμε με λίγο νερό και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα, για 15 λεπτά, να ροδίσουν και να ξεροψηθούν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Ο πολιτισμός είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο κάτι περισσότερο από ένα ατύχημα του σύμπαντος."

Αντρέ Μαλρώ, 1901-1976, Γάλλος συγγραφέας & πολιτικός

  • 1912 - Ξεσπάει ο Α' Βαλκανικός Πόλεμος.
    1922 - Ιδρύεται το BBC.
    1979 - Ο Οδυσσέας Ελύτης τιμάται με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

© 2002-2019 MEDIA2DAY