@HOMEΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Τι να της μαγειρέψω για να την εντυπωσιάσω;

Ετοιμάζεις ραντεβού και θες να την ρίξεις με τις φοβερές σου ικανότητες στην κουζίνα; Σου ‘χουμε μερικές σούπερ συνταγές.

Τι να της μαγειρέψω για να την εντυπωσιάσω;

Ψαρονέφρι με μανιτάρια
Υλικά: Ψαρονέφρι 500 γρ, μανιτάρια Portobello 4-5 τεμ, 1 κρεμμύδι μέτριο, 2 σκ. Σκόρδο, 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, χυμό από 2 λεμόνια, 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού, 1 κ.γ. κάρυ, αλατοπίπερο, ½ κούπας τσαγιού ελαιόλαδο, 1 κ.σ. μουστάρδα, ½ κούπα τσαγιού λευκό κρασί, ζωμός κοτόπουλο, νερό

Εκτέλεση: Κόβουμε το ψαρονέφρι σε κομμάτια 3 εκ (περίπου), τα αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Σκουπίζουμε ελαφρώς τα μανιτάρια με ένα νωπό πανάκι και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε κατσαρόλα χαμηλή ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα σοτάρουμε μαζί με τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνουμε, κουνάμε το τηγάνι για λίγα λεπτά ώστε να ανακατευτούν κι αποσύρουμε τα μανιτάρια από το τηγάνι. Στο ίδιο τηγάνι ή κατσαρόλα, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψαρονέφρι από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμισθεί και προσθέτουμε ξανά τα μανιτάρια,το ξύσμα λεμονιού ,τον χυμό λεμονιού, την μουστάρδα και το κάρυ. Έχουμε διαλύσει το αλεύρι σε 1/2 κούπα κρύο νερό και το ρίχνουμε στο τηγάνι τελευταίο. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε επιπλέον 1/2 κούπα ζεστό νερό και ζωμό κότας προαιρετικά. Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του και να μείνει με μια ελαφρώς πυκνή σάλτσα. Είναι έτοιμο να το απολαύσουμε ζεστό.
Η συνταγή από εδώ

Καραμελωμένος σολομός
Υλικά: 800 γρ. φιλέτο σολομού, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 2 πράσα, 3 κρεμμύδια φρέσκα, 2 σκ. σκόρδο, 20 γρ. τζίντζερ, ξύσμα από 2 λάιμ, 2 πιπεριές τσίλι, 1 κ.σ. θυμάρι, 75 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 150 γρ. νερό, 40 γρ. σάλτσα σόγιας, χυμό από 2 λάιμ
Για το σερβίρισμα: φρέσκο κόλιανδρο, μαύρο σουσάμι, 1 κ.γ. σησαμέλαιο, φέτες λάιμ

Εκτέλεση: Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Κόβουμε τον σολομό σε 8 κομμάτια και αλείφουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Μεταφέρουμε στο καυτό τηγάνι με την πλευρά του δέρματος προς τα κάτω, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε 5 λεπτά να γίνει το δέρμα τραγανό. Γυρνάμε τον σολομό από την άλλη πλευρά και σοτάρουμε 1-2 λεπτά για να πάρει χρώμα. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.
Σκουπίζουμε το τηγάνι, το τοποθετούμε ξανά στη φωτιά και βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε τα πράσα, το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμύδια, τα σκόρδα σε φέτες και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το τζίντζερ τριμμένο, το ξύσμα από τα λάιμ, τις πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες, το θυμάρι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Καθαρίζουμε το τηγάνι και το τοποθετούμε ξανά στη φωτιά. Βάζουμε τη ζάχαρη σε δόσεις και αφήνουμε να λιώσει. Σβήνουμε με το νερό, τη σάλτσα σόγιας, τον χυμό από τα λάιμ και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να λιώσει η καραμέλα. Προσθέτουμε τα λαχανικά, τον σολομό και σιγοψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με τον κόλιανδρο, το μαύρο σουσάμι, το σησαμέλαιο και φέτες από λάιμ.
Η συνταγή από εδώ

Πατάτες a la creme με μπριζόλα βουτύρου
Υλικά: 5 μέτριες πατάτες, 1 σκ. σκόρδο, 200 ml κρέμα γάλακτος, 200 ml γάλα, 2-3 πρέζες φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο, 1 κ.σ. βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, 2 σπαλομπριζόλες μοσχαρίσιες χωρίς κόκαλο με πάχος περίπου 3 εκ. γύρω στα 800 γραμ. έκαστη, αλάτι, πιπέρι, 100 γραμ. βούτυρο μαλακό, λίγη φρέσκη ρίγανη, φρέσκο θυμάρι, λίγο φρέσκο σχινόπρασο, λίγο ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση: Ξεκινάμε να φτιάξουμε τις πατάτες αλα κρέμ, καθαρίζοντας πρώτα τις πατάτες. Τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες, σχεδόν διάφανες. Τις βάζουμε σε μπολ, τις καλύπτουμε με κρύο νερό και ανακατεύουμε ώστε να βγάλουμε το περισσότερο άμυλο. Τις απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα και τις αφήνουμε για λίγο να στεγνώσουν. Τις σκουπίζουμε ταμποναριστά.
Σε πυρίμαχο βουτυρωμένο σκεύος κάνουμε στρώσεις πατάτας, αλάτι, πιπέρι και λίγο σκόρδο ψιλοκομμένο ή αποξηραμένο. Περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και το γάλα. Ρίχνουμε το βούτυρο στην επιφάνεια σε πολύ μικρά κομματάκια. Ψήνουμε σε χαμηλό φούρνο στους 150ºC για 1,5 ώρα. Αν ο φούρνος σας είναι δυνατός χαμηλώστε κι άλλο την θερμοκρασία ώστε ίσα που να κοχλάζει το φαγητό. Δεν θέλουμε να ξεραθούν αλλά να σιγοψηθούν μέσα στην κρέμα.
Έχουμε αφήσει τη μπριζόλα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Βάζουμε το βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά σε μπολ και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το βούτυρο σε μεμβράνη και δίνουμε σχήμα λεπτού ρολού. Το παγώνουμε να σφίξει καλά. Για τις δυο μπριζόλες χρειαζόμαστε ελάχιστο αρωματικό βούτυρο. Το υπόλοιπο το διατηρούμε στο ψυγείο η στην κατάψυξη για επόμενες χρήσεις.
Ζεσταίνουμε την γκριλιέρα σε δυνατή φωτιά και όταν κάψει καλά ψήνουμε την μπριζόλα για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά ανάλογα με την προτίμησή μας. Όσο πιο λίγο ψήνουμε την μπριζόλα τόσο πιο ροζ, τρυφερή, ζουμερή και μαλακή θα είναι στο τέλος . Όσο πιο πολύ ψήνουμε το κρέας τόσο πιο πολύ σκληραίνει και στεγνώνει, με αποτέλεσμα να χάνει τα υγρά του. Ιδανικό ψήσιμο 7′-8′ από καθε πλευρά με μια φορά γύρισμα. Μόλις την βγάλουμε καυτή την βάζουμε σε ξύλο σερβιρίσματος και ακουμπάμε στην καυτή της επιφάνεια λεπτή φέτα αρωματικό βούτυρο. Με τη ζέστη λιώνει και αρωματίζει την μπριζόλα.
Η συνταγή από εδώ

Μπεργκεράκια κοτόπουλου με κρέμα αβοκάντο
Υλικά: 10 ψωμάκια στρογγυλά μπριός για μπέργκερ, 3 μέτριες ντομάτες σε φέτες
Για τα μπιφτέκια: 1 κιλό κιμά κοτόπουλου, 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, 1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη, 100 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα, 1 αυγό, 100 γρ. φρυγανιά τριμμένη, 1 κ.γ. θυμάρι ξερό, 30 ml ελαιόλαδο, αλατοπίπερο
Για την κρέμα αβοκάντο: 200 γρ. τυρί κρέμα, 3 αβοκάντο ώριμα, 1 κ.γ. χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά και τα μανιτάρια και σοτάρουμε μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Σβήνουμε την φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Σε μεγάλο μπολ, βάζουμε τον κιμά, τα σοταρισμένα λαχανικά, το αυγό, την φρυγανιά, το θυμάρι και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά με κουτάλα μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά και πλάθουμε 10 μπιφτεκάκια.
Βάζουμε το σχαροτήγανο να κάψει καλά στην φωτιά. Ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο τα μπιφτέκια και τα ψήνουμε για 6-8' περίπου από κάθε πλευρά.
Κρέμα αβοκάντο: Χτυπάμε στο μούλτι τα αβοκάντο με το τυρί μέχρι να γίνουν κρέμα. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο και χτυπάμε για 1' ακόμα.
Ανοίγουμε τα ψωμάκια μπριός στην μέση και αλείφουμε το κάτω μισό με κρέμα αβοκάντο. Βάζουμε πάνω 1 φέτα ντομάτας και 1 κοτομπιφτεκάκι. Σκεπάζουμε με το άλλο μισό ψωμάκι και καρφώνουμε 2 διακοσμητικές οδοντογλυφίδες ή καλαμάκια για να μείνουν τα μπέργκερ στη θέση τους.
Η συνταγή εδώ

Μανιτάρια γεμιστά με μοτσαρέλα
Υλικά: 7 μανιτάρια λευκά μεγάλα, 100 γρ. μοτσαρέλα φρέσκια, 3 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες, 2 κ.σ. τυρί κρέμα, 1 κ.σ. μαϊντανός, 1 κούπα κεφαλογραβιέρα, 1 ½ κ.γ. λεμονοπίπερο, τσίλι λίγο σε σκόνη, 2 φέτες ψωμί του τοστ τριμμένες, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, ½ κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Εκτέλεση: Ψιλοκόβουμε το μπέικον, το κρεμμύδι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, την μοτσαρέλα και τον μαϊντανό. Τρίβουμε την κεφαλογραβιέρα και τις φέτες ψωμιού. Καθαρίζουμε καλά με μια νωπή πετσέτα τα μανιτάρια, κόβουμε τα κοτσάνια τους και αδειάζουμε προσεκτικά την εσωτερική ψίχα έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα γεμίσουμε. Βάζουμε τις 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά να κάψει και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο μπέικον, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το ξερό, το λεμονοπίπερο, το τσίλι, χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το πολτοποιημένο σκόρδο και το τριμμένο ψωμί.
Κατεβάζουμε από την φωτιά, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και αδειάζουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο στο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και τοποθετούμε τα άδεια μανιτάρια μέσα να πάρουν λίγο χρώμα πρώτα από την μια πλευρά κι ύστερα από την άλλη και τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Έτσι όπως είναι στην φωτιά γεμίζουμε με ελάχιστη κεφαλογραβιέρα το εσωτερικό τους. Κατεβάζουμε από την φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε ένα μπολ αδειάζουμε την γέμιση που φτιάξαμε και προσθέτουμε το τυρί κρέμα, την μοτσαρέλα κομμένη σε μικρότερα κομμάτια,την κεφαλογραβιέρα (κρατάμε λίγο για πασπάλισμα) και τον μαϊντανό (κρατάμε λίγο για πασπάλισμα προαιρετικά). Τα ανακατεύουμε όλα μαζί καλά και ξεκινάμε να γεμίζουμε τα μανιτάρια μας. Αφού τα γεμίσουμε καλά, πασπαλίζουμε με κεφαλογραβιέρα και μαϊντανό και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί. Ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί (ανάλογα τον φούρνο).
Η συνταγή από εδώ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Να ξέρεις να εξουσιάζεις τη διάθεσή σου, γιατί αν δεν υπακούει, τότε διατάζει."

Οράτιος, 65-8 π.Χ., Λατίνος ποιητής

  • 1920 - Ψηφίζεται η 19η Αναθεώρηση του Συντάγματος των Η.Π.Α., η οποία παραχωρεί δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.
    1960 - Κυκλοφορεί το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι
    1991 - Ο Πρόεδρος της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, «φυλακίζεται» στο σπίτι του από πραξικοπηματίες

© 2002-2019 MEDIA2DAY