@HOMEΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Πώς θα φτιάξεις τέλεια ντάμπλινγκ και σπρινγκ ρολς

Τραγανά σπρινγκ ρολς με σάλτσα μπάρμπεκιου και αφράτα ντάμπλινγκ στον ατμό που γίνονται ανάρπαστα.

Πώς θα φτιάξεις τέλεια ντάμπλινγκ και σπρινγκ ρολς

Σπρινγκ ρολς λαχανικών με σάλτσα bbq

Yλικά (για 25 τεμάχια): 25 φύλλα Spring Roll 19 εκ., 900 γρ. γέμιση λαχανικών, 2 κρόκοι αυγών, χτυπημένοι και αραιωμένοι με λίγο νερό, ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη γέμιση λαχανικών: 100 γρ. ηλιέλαιο, 80 γρ. σάλτσα σόγια-bbq, 225 γρ. καρότο, κομμένο ζουλιέν, 325 γρ. λάχανο, κομμένο ζουλιέν, 150 γρ. κρεμμύδι, κομμένο ζουλιέν, 100 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο, 125 γρ. μανιτάρια σε λεπτές φέτες, 75 γρ. πιπεριές κόκκινες, κομμένες ζουλιέν, 75 γρ. πιπεριές κίτρινες, κομμένες ζουλιέν, 25 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο, 50 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο

Για τη σάλτσα σόγια-bbq (για 500 γρ.) 400 γρ. χυμός πορτοκαλιού, 160  γρ. ζάχαρη, 160  γρ. ξίδι λευκό, 440  γρ. κέτσαπ, 40  γρ. worcesteshire sauce, 20  γρ. σησαμέλαιο, 20  γρ. tabasco, 10  γρ. πάπρικα καπνιστή, 10  γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο, 100  γρ. σάλτσα σόγιας

Εκτέλεση:

Για τα σπρινγκ ρολς

Τοποθετούμε το φύλλο σε μια επιφάνεια εργασίας με τη γωνία να βλέπει προς τα εμάς. Μοιράζουμε ισόποσα τη γέμιση και τοποθετούμε την ανάλογη ποσότητα στο κέντρο και προς τα κάτω του φύλλου σε λεπτή γραμμή παράλληλη με την επιφάνεια εργασίας, αφήνοντας απόσταση από τις άκρες του φύλλου. Ανασηκώνουμε τη γωνία που είναι κοντά μας και τη φέρνουμε πάνω από τη γέμιση ώστε να συναντήσει το φύλλο από την άλλη πλευρά. Σπρώχνουμε ελαφρά προς τα εμάς ώστε να σφίξει καλά η γέμιση μέσα στο φύλλο. Πατάμε τις άκρες διαδοχικά στο σημείο που τελειώνει η γέμιση και φέρνουμε τη δεξιά άκρη προς τα αριστερά και την αριστερή προς τα δεξιά, ώστε να δημιουργηθεί το σχήμα ενός ανοιχτού φακέλου. Αλείφουμε τις άκρες με λίγο αυγό και τυλίγουμε σφιχτά, προσέχοντας να κολλήσουν οι άκρες καλά. Τηγανίζουμε στους 160 – 170°C σε αρκετό λάδι μέχρι να ροδίσουν. Αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τα μπουρέκια πριν το τηγάνισμα τα τοποθετούμε στην κατάψυξη. Τηγανίζουμε απευθείας από την κατάψυξη.

Για τη γέμιση λαχανικών

Σε ένα μεγάλο τηγάνι με ηλιέλαιο σοτάρουμε το λάχανο, το κρεμμύδι, το καρότο και τις πιπεριές.  Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια, το φρέσκο κρεμμύδι και το τζίντζερ με το σκόρδο. Προσθέτουμε λίγη από τη σάλτσα BBQ που θα βοηθήσει να δέσει η γέμιση. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για δύο λεπτά. Κρυώνουμε γρήγορα και διατηρούμε στη συντήρηση.

Για τη σάλτσα σόγια-bbq (για 500 γρ.)

Ζεσταίνουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη, μέχρι να δημιουργηθεί μια καραμέλα. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ξίδι και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε να συμπυκνωθεί. Μόλις ελέγξουμε την πυκνότητά της, προσθέτουμε σόγια, tabasco, Worcestershire sauce και ανακατεύουμε. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η σάλτσα και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Συνταγή από εδώ 

Dumplings στον ατμό με μανιτάρια

Υλικά (για 60-10 άτομα): 135 γρ. μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες, 100 γρ. πράσο κομμένο σε ροδέλες, 110 γρ. βρασμένα κόκκινα φασόλια, 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένο ή λιωμένο, 225 γρ. κουτί ψιλοκομμένη ντομάτα, 5 φύλλα κάππαρης, ψιλοκομμένα, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. αλάτι και ½ κ.γ. πιπέρι, ½ κ.γ. ρίγανη, ¼ κ.γ. καπνιστή πάπρικα, ½ φλυτζ. (125 ml) νερό

Για τα την ζύμη: 1½ φλ. (180 γραμ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1½ κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. αλάτι, 150 ml νερό

Εκτέλεση: Κόβουμε τα λαχανικά, τρίβουμε/λιώνουμε το σκόρδο, ψιλοκόβουμε τα φύλλα κάππαρης και ξεπλένουμε τα φασόλια, αν είναι από κονσέρβα. Σε τηγάνι και μέτρια φωτιά ρίχνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και βάζουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια. Τσιγαρίζουμε για 4 λεπτά ανακατεύοντας να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το πράσο, κατεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και συνεχίζουμε μέχρι τα πράσα να μαραθούν.

Ρίχνουμε τα φασόλια και την κάππαρη, ανακατεύουμε καλά με τα υπόλοιπα, και στην συνέχεια προσθέτουμε την ντομάτα, το νερό, τη ρίγανη, την πάπρικα και το αλάτι. Σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ωσότου να γίνει μια σάλτσα αλλά να μην έχει πολύ ζουμί -γιατί θα φεύγει από τα dumplings. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι, αν χρειάζεται. Προσθέτουμε πιπέρι, σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε την ζύμη: Μπορούμε να την κάνουμε είτε σε μία καθαρή επιφάνεια ή μέσα σε μπολ. Βάζουμε το αλεύρι και στο κέντρο δημιουργούμε μία γούβα. Εκεί ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το μισό νερό. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε προσθέτοντας μια-μια κουταλιά το νερό μέχρι να έχουμε την μορφή μιας μαλακής, ελαστικής ζύμης που δεν κολλάει. Ζυμώνουμε 2 λεπτά και χωρίζουμε στα δύο ή στα τρία.

Παίρνουμε κάθε κομμάτι και το βάζουμε σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Με την βοήθεια του πλάστη, ανοίγουμε την ζύμη όσο πιο λεπτή γίνεται, περίπου 3 χιλιοστά. Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια περίπου 7×7 εκατοστά και ανοίγουμε/τεντώνουμε κάθε κομμάτι λίγο ακόμη, με τον πλάστη ή τα δάχτυλα, προσέχοντας να μην δημιουργηθούν τρύπες. Ο στόχος είναι η ζύμη να είναι πολύ λεπτή.

Παίρνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από την γέμιση, την τοποθετούμε στο κέντρο του πλέον ανοιγμένου τετραγώνου και ενώνουμε την κάθε γωνία με την διαγώνιά της απέναντι σχηματίζοντας ένα πουγκί.

Ο άλλος τρόπος να τα κλείσουμε είναι να τα κάνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου σαν τυροπιτάκια, διπλώνοντας τη ζύμη στη μέση και πατώντας τις άκρες γύρω-γύρω. Οι Ασιάτες μάλιστα κάνουν γύρω-γύρω μικρές πιέτες, που δείχνουν επίσης πολύ ωραία.

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε νερό ως 3-4 εκατοστά ύψος από τον πάτο της και τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Αν έχουμε καλαθάκι μπαμπού, στρώνουμε τη βάση του με λαδόχαρτο. Αν δεν έχουμε χρησιμοποιούμε μιας μεταλλική βάση για τα λαχανικά: Παίρνουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και το κόβουμε στο στο μέγεθος του πάτου της βάσης κάνοντας στην μέση μία τρύπα για να περάσει το χερούλι.

Στρώνουμε το χαρτί και τοποθετούμε πάνω του ένα-ένα τα Dumplings, με την βοήθεια δύο κουταλιών, χωρίς να ακουμπάνε μεταξύ τους. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 6-8 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος). Τα dumplings είναι έτοιμα όταν γίνουν κάπως διάφανα. Τα βγάζουμε προσεκτικά με τον ίδιο τρόπο και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα. Τοποθετούμε τα dumplings σε μεγάλα πιάτα ή πιατέλα και απολαμβάνουμε σκέτα ή με κάποια μεσογειακή ή ακόμα και γλυκόξινη σάλτσα.

Συνταγή από εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Είναι πάντα οι αρετές και όχι οι αμαρτίες ενός ανθρώπου που τον σπρώχνουν στην καταστροφή."

Rebecca West, Βρετανίδα συγγραφέας & αρθρογράφος

  • 1313 - Γεννήθηκε ο Βοκάκιος, Ιταλός συγγραφέας
    1952 - Γεννήθηκε ο Γεώργιος Παπανδρέου (νεότερος), Έλληνας πολιτικός
    1963 - Η Βαλεντίνα Τερέσκοβα έγινε η πρώτη γυναίκα στο διάστημα.

© 2002-2019 MEDIA2DAY