@HOMEΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

5 απίστευτες συνταγές με φράουλες

Όχι ότι δεν είναι τέλειες από μόνες τους, αλλά αν θες να δημιουργήσεις… Έχουμε πέντε υπέροχες συνταγές που θα πάνε τις φράουλες σε άλλο επίπεδο.

5 απίστευτες συνταγές με φράουλες

Ζελέ γιαούρτι με φράουλες και βότκα

Υλικά:
Για τη σως φράουλας: 250 γρ. φράουλες ώριμες και σφιχτές, 150 γρ. ζάχαρη, 1/2 φλ. βότκα, 12 ολόκληρες φράουλες για γαρνίρισμα
Για το ζελέ: 500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2%, 300 γρ. κρέμα γάλακτος, 1 μπαστουνάκι βανίλια Μαδαγασκάρης, 10 γρ. φύλλα (2 φύλλα των 5 γραμ. ή 5 φύλλα των 2 γραμ.) ζελατίνη, 5 κ.σ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:
Για το γλυκό με ζελέ γιαούρτι και φράουλες μουλιάζουμε πρώτα τις ζελατίνες σε κρύο νερό για 15'. Σχίζουμε κατά μήκος τη βανίλια και τη βάζουμε μέσα στην κρέμα γάλακτος ν’ αρωματιστεί, επίσης για 15'. Καθαρίζουμε τις φράουλες, αφού τις πλύνουμε καλά. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τις φράουλες μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτουμε στο μείγμα τη βότκα, με το μίξερ πάντα σε λειτουργία. Τοποθετούμε τις πολτοποιημένες φράουλες στο ψυγείο για να παγώσουν.

Στύβουμε τις ζελατίνες και τις βάζουμε σε μπρίκι με 1 κ.σ. νερό. Τις ανακατεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθούν και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Αφαιρούμε το κλωνάρι βανίλιας και με τη λάμα του μαχαιριού βγάζουμε τα σποράκια της, τα οποία ρίχνουμε στην κρέμα γάλακτος.

Στη συνέχεια, τη χτυπάμε με μίξερ χειρός μαζί με την άχνη για λίγα λεπτά, μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές και να έχει τη μορφή γιαουρτιού. Προσθέτουμε τη ζελατίνη και το γιαούρτι και ανακατεύουμε απαλά με σύρμα να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Βρέχουμε με νερό μία φόρμα στρογγυλή με τρύπα στη μέση. Αδειάζουμε το ζελέ και το παγώνουμε για 4 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί. Για να ξεφορμάρουμε, βουτάμε τη φόρμα σε ζεστό νερό για 1΄ και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Στην τρύπα τοποθετούμε τις ολόκληρες φράουλες και περιχύνουμε με τη σως.

Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Εύκολο γλυκό ψυγείου με φράουλες

Υλικά:
375 γρ. τυρί κρέμα, παγωμένο, 150 γρ. ζάχαρη άχνη, 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας, 200 γρ. φράουλες ώριμες, παγωμένες, 450 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη, 280 γρ. σαβαγιάρ (32 τμχ.), 200 γρ. χυμό πορτοκάλι
Για το σερβίρισμα: φράουλες, φύλλα δυόσμου, ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη άχνη, το εκχύλισμα βανίλιας, τις φράουλες και χτυπάμε με το φτερό ή το σύρμα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να διαλυθούν οι φράουλες και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε 3-4 λεπτά μέχρι να σφίξει η κρέμα. Δεν χτυπάμε περισσότερο το μείγμα γιατί θα κόψει. Μπορούμε να τη βάλουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Βουτάμε ένα ένα από τα 16 σαβαγιάρ στον χυμό πορτοκάλι, από την πλευρά της ζάχαρης και τα απλώνουμε σε ένα ταψί 22x32 εκ. μέχρι να καλυφθεί ο πάτος του ταψιού. Καλύπτουμε με το 1/3 της κρέμας και την απλώνουμε με ένα κουτάλι μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια των σαβαγιάρ. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα 16 σαβαγιάρ και την υπόλοιπη κρέμα. Βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες μέχρι να παγώσει και να σφίξει η κρέμα. Σερβίρουμε με επιπλέον φράουλες, φύλλα δυόσμου και ζάχαρη άχνη.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Μπάρες με φράουλες και φιστικοβούτυρο

Υλικά:
300 γρ. βρώμη, 100 γρ. λιναρόσπορος, 25 γρ. ινδοκάρυδο, 250 γρ. φυστικοβούτυρο, 180 γρ. ταχίνι, 80 γρ. μέλι, 75 γρ. κουβερτούρα, 10-12 φράουλες

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα έναν πολτό φράουλας: Καθαρίζουμε τις φράουλες και τις βάζουμε στο multi ή στο μπλέντερ. Σουρώνουμε τις πολτοποιημένες φράουλες, ώστε να έχουμε έναν καθαρό πολτό, χωρίς κομματάκια (χρειαζόμαστε να βγει περίπου 100 γρ. καθαρός πολτός, οπότε μπορεί να χρειαστούμε περισσότερες φράουλες, ανάλογα με το μέγεθός τους).

Λιώνουμε την κουβερτούρα στο φούρνο μικροκυμμάτων ή σε μπεν-μαρί. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τη βρώμη, τον λιναρόσπορο και το ινδοκάρυδο. Σε ένα άλλο μπωλ ανακατεύουμε το φυστικοβούτυρο, το ταχίνι, το μέλι, και τη λιωμένη κουβερτούρα. Αν το μείγμα μας είναι πολύ σκληρό για να ανακατευτεί, μπορούμε να το ζεστάνουμε λίγο σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε και τον πολτό φράουλας και ανακατεύουμε. Αναμειγνύουμε τα στερεά με τα υγρά υλικά, μέχρι τα υγρά να καλύψουν εντελώς όλα τα στερεά.

Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι 20x20 εκατ., το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
Βάζουμε το ταψάκι στο ψυγείο και αφήνουμε να σταθεροποιηθεί τελείως το μείγμα, ιδανικά όλο το βράδυ. Όταν έχει σταθεροποιηθεί το μείγμα τελείως, κόβουμε σε μπάρες, τις οποίες διατηρούμε στο ψυγείο, σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς.

Η συνταγή είναι από εδώ

Φράουλες στον φούρνο

Υλικά:
800 γρ. φράουλες πλυμένες και καθαρισμένες, 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 5 αυγά, 125 γρ. ζάχαρη άχνη, 350 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες, 50 γρ. βούτυρο αγελάδας & λίγο ακόμα για το σκεύος, 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική για πασπάλισμα

Εκτέλεση:
Βουτυρώνουμε ελαφρώς ένα πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 26 εκ. ή ένα παραλληλόγραμμο μεσαίου μεγέθους. Βάζουμε μέσα τις φράουλες όρθιες, τη μία δίπλα στην άλλη στριμωχτά (το σκεύος πρέπει να τις χωράει ακριβώς). Ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με το βούτυρο έως ότου το βούτυρο λιώσει.

Σε ένα μπολ χτυπάμε με τον αυγοδάρτη ή με το μίξερ χειρός τη ζάχαρη άχνη μαζί με τα αυγά έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν ελαφρώς. Προσθέτουμε έπειτα το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Τέλος ρίχνουμε σιγά-σιγά το μείγμα του βούτυρου. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τις φράουλες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 35 λεπτά. Επειδή μπορεί να ξεχειλίσει η κρέμα στο ψήσιμο, τοποθετούμε στο κάτω ράφι ένα ταψάκι με λίγο νερό, ώστε τα ζουμιά να στάζουν μέσα σε αυτό.

Κατόπιν βγάζουμε από το φούρνο, πασπαλίζουμε την επιφάνεια του γλυκού με την κρυσταλλική ζάχαρη και ψήνουμε στο γκριλ σε υψηλή θερμοκρασία για 2 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη και να κάνει κρούστα.

Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου

Καρπάτσιο φράουλα

Υλικά:
500 γρ. φράουλες, 2 λεμόνια (χυμός), 75 γρ. ζάχαρη, 2 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού με στέβια (και επιπλέον για γαρνίρισμα), 30 γρ. κουκουνάρι, παγωτό βανίλια, φύλλα βασιλικού, για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:
Κόβουμε τις φράουλες σε λεπτές φέτες και τις τοποθετούμε κυκλικά σε πιάτα. Σε μία μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το χυμό των λεμονιών, τη ζάχαρη και την κρέμα βαλσαμικού με στέβια.

Βράζουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να μειωθεί στο μισό. Κατεβάζουμε από τη φωτιά πριν αρχίσει να γίνεται πολύ πηχτή, προσέχοντας να μην καραμελώσει. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία ψήνουμε για 3 περίπου λεπτά το κουκουνάρι, μέχρι να ροδίσει.

Περιχύνουμε τις φράουλες με τη σάλτσα, προσθέτουμε μία μπάλα παγωτό βανίλια και ραντίζουμε το παγωτό με λίγη κρέμα βαλσαμικού με στέβια, γαρνίρουμε με το κουκουνάρι και τα φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Η ακεραιότητα δεν έχει ανάγκη από κανόνες."

Αλμπέρ Καμύ, 1913-1960, Γάλλος συγγραφέας, Νόμπελ 1957

  • 1826 - Στο χωριό Μεχμέταγα της Αρκαδίας 400 Αιγύπτιοι συγκρούονται με ελληνική δύναμη υπό τους Χατζημιχαήλ Νταλιάνη, Νικηταρά, Γιατράκο και Πορτογάλο Φιλέλληνα Αλμέιδα. Μετά από σκληρό αγώνα οι Αιγύπτιοι τρέπονται σε φυγή, εγκαταλείποντας 200 νεκρούς.
    1875 – Ελλάδα – Η κυβέρνηση του Χ. Τρικούπη διεξάγει εκλογές που θα διαρκέσουν μέχρι τις 21 Ιουλίου όπου και πλειοψηφεί η αντιπολίτευση υπό τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο.
    1989 – πέθανε η Μαρίκα Νέζερ, Ελληνίδας ηθοποιός

© 2002-2019 MEDIA2DAY