@HOMEΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Τέλειες συνταγές για λαδερά για όσους τα… βαρέθηκαν

Πρωτότυπες παραλλαγές των κλασικών λαδερών για εσάς που θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό.

Τέλειες συνταγές για λαδερά για όσους τα… βαρέθηκαν

Αγκινάρες με φινόκιο

Υλικά: 4 αγκινάρες, 1 φινόκιο μεσαίου μεγέθους, 4 – 5 καρότα, 4 πατάτες μεσαίου μεγέθους, 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1/2 ματσάκι άνιθο, 1 κρεμμύδι ξερό, λεμόνια, ελαιόλαδο, αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση: Γεμίζουμε μια σαλατιέρα με νερό και στύβουμε μέσα εκεί 1 ζουμερό λεμόνι, κρατάμε τις λεμονόκουπες στην άκρη. Κόβουμε το κοτσάνι της αγκινάρας περίπου στα 5 εκ. από το «λουλούδι της. Καθαρίζουμε την αγκινάρα αφαιρώντας τα φύλλα της μέχρι να φτάσουμε στην καρδιά της. Με ένα κουταλάκι αφαιρούμε τις τριχούλες που έχει στο κέντρο την περνάμε καλά με την λεμονόκουπα να μην μαυρίσει και το βάζουμε στο σκεύος που ετοιμάσαμε με νερό και λεμόνι. Το κοτσάνι της αγκινάρας (τα 5 εκ. που κρατήσαμε) το καθαρίζουμε να μείνει ένα λεπτό κοτσανάκι σαν μολύβι, το περνάμε κι αυτό με την λεμονόκουπα και το βάζουμε μαζί με τις αγκινάρες.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες στα 4 ή στα έξι, ανάλογα το μέγεθός τους και κρατάμε στην άκρη. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα καρότα κι αυτά σαν το κοτσάνι από τις αγκινάρες σαν μολυβάκια, τα κρατάμε κι αυτά στην άκρη. Κόβουμε το φινόκιο στα 4 και πλένουμε καλά. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε μεγάλα κομμάτια (και τα φύλλα, τα πιο δροσερά τουλάχιστον) και τα κρατάμε στην άκρη.

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον άνιθο. Κόβουμε το ξερό κρεμμύδι σε κυβάκια, και σωτάρουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μέχρι να χρυσίσει. Προσθέτουμε τις πατάτες και τα καρότα και σωτάρουμε για λίγη ώρα, προσθέτουμε λίγο νεράκι και μαγειρεύουμε για λίγη ώρα, ίσα να μαλακώσουν τα καρότα και οι πατάτες ελαφρώς.

Στο σημείο αυτό προσθέτουμε τις αγκινάρες τα κοτσανάκια τους και το φινόκιο και ζεστό νερό ίσα που να τα σκεπάζει. Στα 5 λεπτά προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνιθο. Μαγειρεύουμε ακόμη 5 λεπτά, στο σημείο αυτό το φαγάκι μας θα πρέπει να είναι έτοιμο. Διορθώνουμε στο αλάτι αν χρειάζεται. Στο multi αλέθουμε λίγη πατάτα, λίγο καρότο και 2 κοτσανάκια αγκινάρας, προσθέτουμε λεμόνι και ωμό λαδάκι και με αυτό τον τρόπο πυκνώνουμε την σαλτσούλα του. Το γεύμα μας είναι έτοιμο.

Συνταγή από εδώ. 

Μπάμιες με γαρίδες

Υλικά: 1 κιλό γαρίδες Νο1, αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 σκ. Σκόρδο, 1 κ.σ. θυμάρι, 50 γρ. ούζο, 1 κρεμμύδι, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 1 κιλό μπάμιες , 400 γρ. ντομάτα κονκασέ, ¼ ματσάκι δυόσμο, ¼ ματσάκι μαϊντανό

Εκτέλεση: Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Χαράσσουμε τις γαρίδες εγκάρσια και τις βάζουμε σε ένα μπολ και βάζουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και βάζουμε στο καυτό τηγάνι. Σοτάρουμε 1-2 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.

Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το θυμάρι, σβήνουμε με το ούζο και αφαιρούμε από τη φωτιά. Τοποθετούμε το τηγάνι ξανά στη φωτιά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το βάζουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε. Προσθέτουμε τις μπάμιες και ανακατεύουμε. Βάζουμε τη ντομάτα κονκασέ, αλάτι, πιπέρι, καλύπτουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις γαρίδες, ανακατεύουμε και αφαιρούμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τον δυόσμο, τον μαϊντανό ψιλοκομμένα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Συνταγή απο εδώ.

Κιμάς με μπριάμ λαχανικών

Υλικά: 4 τσακώνικες μελιτζάνες, λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1/4 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί, 1 πιπεριά ψιλοκομμένη, 1 σκελίδα σκόρδο, 4 ντομάτες ψιλοκομμένες, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 1/2 ματσάκι μαϊντανό 500 γρ. κιμάς πρόβειος ή μοσχαρίσιος, αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα: 250 γρ. κρέμα γάλακτος, αλάτι, 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

Εκτέλεση: Ροδίζουμε πρώτα σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά τον κιμά με το σκόρδο ολόκληρο για 5΄-6΄. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε τον κιμά να βράσει άλλο τόσο χρόνο. Πλένουμε τις μελιτζάνες και αφαιρούμε λωρίδες από τη φλούδα τους. Στη συνέχεια κόβουμε σε λεπτές φέτες και σοτάρουμε σε ελαιόλαδο για 1΄.

Αφήνουμε τις μελιτζάνες στην άκρη και συμπληρώνουμε στο τηγάνι 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, την πιπεριά (για 3΄-4΄) και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις μελιτζάνες και τον κιμά, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10΄. Τέλος, ρίχνουμε το μαϊντανό. Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος σε παχύρευστη μορφή, την αλατίζουμε, πασπαλίζουμε με πάπρικα και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ.

Σουτζουκάκια με μελιτζάνα

Υλικά: 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο, 1 φλ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. κόλιανδρο, 2 ξερά κρεμμύδια, 5 μελιτζάνδες, αλάτι πιπέρι, 1 κονσέρβα ντοματάκια, 1 φλ. νερό, 1 ½ κ.σ. ντοματοπολτό, 2 κ.γλ. ψιλοκομμένο βασιλικό, 1 κ.γλ ζάχαρη

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε και πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε φέτες και  τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και αλάτι για να ξεπικρίσουν. Στην συνέχεια τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε ένα ταψί που πρώτα το έχουμε λαδώσει, τις απλώνουμε και τις ψήνουμε ελάχιστα και από τις 2 πλευρές τους, μέχρι να μαραθούν για περίπου 15 λεπτά και τις βγάζουμε. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα πλένουμε και τα τρίβουμε στον τρίφτη. Τα βάζουμε σε μια ρηχή κατσαρόλα με λίγο νερό για να μαλακώσουν. Σε ένα μπολ μεγάλο βάζουμε τον κιμά, τον κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι, τα τριμμένα κρεμμύδια, μαζί με 2 κουταλιές ελαιόλαδο, τα ανακατεύουμε όλα μαζί και πλάθουμε τα σουτζουκάκια.

Παίρνουμε μία-μία τις φέτες μελιτζάνας και τυλίγουμε κάθε σουτζουκάκι. Τα τοποθετούμε στο ταψί και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 30-35 λεπτά. Κατά διαστήματα αλείφουμε τις μελιτζάνες με λίγο λάδι και νερό. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για την σάλτσα μας να βράσουν για περίπου 20 λεπτά (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη). Όταν τα σουτζουκάκια μας φτάσουν προς το τέλος του ψησίματος προσθέτουμε την σάλτσα που φτιάξαμε και αφήνουμε τα σουτζουκάκια να ψηθούν για ακόμη  20-25 λεπτά περίπου. Σερβίρουμε αν θέλουμε με τριμμένη κεφαλογραβιέρα.

Συνταγή από εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Ένας άντρας που δεν λέει ψέματα σε μια γυναίκα, δεν νοιάζεται πολύ για τα αισθήματά της."

Olin Miller, 1918-2002, Αμερικανός συγγραφέας

  • 1054 - Οριστικοποιείται το Σχίσμα μεταξύ της Ορθόδοξης εκκλησίας και της εκκλησίας της Ρώμης.
    1944 - Πραγματοποιείται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Αδόλφου Χίτλερ στο αρχηγείο του στο Ράστενμπουργκ.
    1969 - Οι αστροναύτες Νηλ Άρμστρονγκ και Έντουιν Ώλντριν γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που προσεδαφίζονται στη Σελήνη.

© 2002-2019 MEDIA2DAY