@HOMEΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Εύκολες και σούπερ υγιεινές συνταγές που δεν ήξερες

Τι κάνει κο κο κο στο μπριάμ; Τι έπαθε ο βαρετός αρακάς και κάνει παρέα ξαφνικά με βελούδινο πουρέ πατάτας;

Εύκολες και σούπερ υγιεινές συνταγές που δεν ήξερες

Τα πιο υγιεινά όσπρια «παντρεύονται» με γεύσεις που εκ πρώτης όψης δεν τους ταίριαζαν όμως το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει ευχάριστα.

Μπριάµ µε κοτόπουλο στη λαδόκολλα

Υλικά: 2 μελιτζάνες, 2 χρωματιστές πιπεριές, 2 ξερά κρεμμύδια, 2 κολοκυθάκια, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 ντομάτα, 1 κ.σ. φρέσκος δυόσμος, 1/2 κ.γλ. θυμάρι αποξηραμένο, 1/2 κ.γλ. ρίγανη αποξηραμένη, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο, 4 φιλέτα στήθος κοτόπουλο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 4 λαδόκολλες

Εκτέλεση: Ξεκινάμε το μπριάμ με κοτόπουλο, πλένοντας πρώτα όλα τα λαχανικά. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μέγεθος μπουκιάς. Τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε καρέ και τα προσθέτουμε. Καθαρίζουμε τις πιπεριές, αφαιρούμε τους σπόρους και τις κόβουμε σε μεγάλα καρέ. Κόβουμε τα κολοκύθια σε φέτες, αν είναι μικρά, ή σε καρέ, αν είναι μεγάλα και τα προσθέτουμε. Ρίχνουμε την ντομάτα κομμένη σε καρέ, το σκόρδο, το δυόσμο, το θυμάρι, τη ρίγανη.

Κόβουμε το φιλέτο σε μπουκιές και το προσθέτουμε στα λαχανικά. Αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και το μπαλσάμικο. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά όλα μαζί. Ισομοιράζουμε το μείγμα σε 4 λαδόκολλες. Τις κλείνουμε σε πουγκί. Δένουμε σφιχτά με σπάγκο, ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις σε καλά προθερμασμένο φούρνο.

Συνταγή από εδώ

Αρακάς φούρνου με πουρέ πατάτας

Υλικά: 750 γρ. πατάτες, 1,5 κιλά αρακάς φρέσκος μαζί με το κέλυφος ή 800 γρ. κατεψυγμένος, 1 κρεμμύδι , 1 σκ. Σκόρδο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 100 γρ. καπνιστό ζαμπόν, 1 κύβο μυρωδικών, 160 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, αλάτι, πιπέρι, 1/2 ματσάκι δυόσμο, φρέσκο , 100 γρ. τυρί τσένταρ, τριμμένο, 1-2 κ.σ. φρυγανιά, τριμμένη

Εκτέλεση: Σε βραστό, αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια για 12 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα, στραγγίζουμε και τις κρατάμε ζεστές σε ένα μπολ. Κατά τον ίδιο τρόπο βράζουμε τον αρακά για 3-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.

Αφαιρούμε από την κατσαρόλα και στραγγίζουμε. Σε ένα βαθύ τηγάνι ή μία κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες και το σκόρδο ψιλοκομμένο με 2 κ.σ. ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα. Προσθέτουμε το ζαμπόν κομμένο σε κυβάκια, τον κύβο μυρωδικών και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τον αρακά και αφήνουμε το μείγμα να βράσει σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά ακόμα.

Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον δυόσμο ψιλοκομμένο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα πυρέξ ή σε ένα ταψάκι 30x45 εκ.

Με ένα πιρούνι σπάμε τις πατάτες έτσι μέσα στο μπολ ώστε να γίνουν πουρές που να έχει όμως κομματάκια πατάτας μέσα. Δεν τις θέλουμε λείες. Προσθέτουμε το μισό τυρί, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε εάν χρειάζεται. Το μείγμα του πουρέ το βάζουμε στο ταψάκι, πάνω από τον αρακά ώστε να τον καλύψει όλο. Από πάνω πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και τη φρυγανιά και ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει. 

Συνταγή από εδώ.
 

Φασόλια με χόρτα

Υλικά: 50 γρ. ελαιόλαδο, 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες, 3 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες, 200 γρ. φασόλια Πρεσπών, 1 κιλό βλίτα, καθαρισμένα και πλυμένα, 500 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο και πλυμένο, 400 γρ. ντομάτα κονκασέ, 1 κ.γ. αλάτι, ½ κ.γ. πιπέρι, ¼ κ.γ. μπούκοβο

Για το σερβίρισμα: 50 γρ. παξιμάδια, σπασμένα, 100 γρ. φέτα, τριμμένη, ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Βράζουμε τα φασόλια σε μπόλικο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Βάζουμε σε μια πλατιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Δεν ανάβουμε το μάτι από πριν, επειδή θέλουμε το κρεμμύδι να μαγειρευτεί χωρίς να πάρει χρώμα.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα και το σκόρδο, το αφήνουμε στη φωτιά για 1 λεπτό και προσθέτουμε τα φασόλια, τα οποία μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμα. Αδειάζουμε προσεκτικά μέσα στην κατσαρόλα τα χόρτα, ανακατεύουμε καλά, βάζουμε το καπάκι και περιμένουμε να πέσει λίγο ο όγκος τους.

Έπειτα, προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ, το αλάτι, το πιπέρι και το μπούκοβο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά. Θέλουμε τα χόρτα μας να μαγειρευτούν, να ανταλλάξουν αρώματα με τα όσπρια, το κρεμμύδι και το σκόρδο, και να πάρουν ελαφρύ χρώμα από την ντομάτα. Σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα, με τα παξιμάδια σπασμένα από πάνω, την τριμμένη φέτα και το ελαιόλαδο.

Συνταγή από εδώ

Σολωμός με πικάντικες φακές και φασολάκια

Υλικά:

Για το σολωμό και τις φακές: 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 καρότα, 1 κρεμμύδι, 1 κλωνάρι σέλερι, 1 σκ. Σκόρδο, 1 καυτερή πιπέρια, 1 κ.γ. κόλιανδρο, 1 κ.γ. κύμινο, 1 κ.γ. πάστα κάρυ, αλάτι – πιπέρι, 2½ φλ. φακές, 250 γρ. φρέσκα φασολάκια, 1 φλ. αποφλοιωμένα ντοματίνια, μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό, 2 φιλέτα φρέσκο σολωμό

Για τη σάλτσα: 1/3 φλ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. μουστάρδα, 1 λεμόνι (χυμό και ξύσμα ), λίγες σταγόνες κόκκινο ξύδι, λίγο αλάτι

Εκτέλεση: Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδι, καρότο, σέλερι, σκόρδο και καυτερή πιπεριά. Ανακατεύουμε τακτικά να μαλακώσουν για 3′-4′. Προσθέτουμε το κόλιανδρο, το κύμινο και την πάστα κάρυ και ψήνουμε για 1′-2′ να βγάλουν τα μπαχαρικά τα αρώματα τους.

Προσθέτουμε τις φακές και 4 φλ. νερό. Αφήνουμε να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 25′ περίπου μέχρι να μαλακώσουν οι φακές αλλά να μην λιώσουν. Προσθέτουμε τότε αλάτι, πιπέρι, τα φασολάκια, τα ντοματίνια ολόκληρα και λίγο ώμο ελαιόλαδο και βράζουμε δυνατά για 5′-7′. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σταθούν και να κρυώσουν για 10′.

Στο μεταξύ, αλείφουμε τα φιλέτα σολωμού με σταγόνες ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή στη σχάρα μέχρι ο σολωμός να λιώνει με πιρούνι σε φλούδες-κομμάτια. Περίπου για 6′-7 ´ συνολικά. Για την βινεγκρέτ χτυπάμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και το λεμόνι με λίγο αλάτι.

Ισομοιράζουμε τις φακές σε πιάτα, βάζουμε λίγες φλούδες -κομματάκια σολωμού, περιχύνουμε με την βινεγκρέτ και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Συνταγή από εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Η εξίσωση της θρησκείας με την πίστη είναι μάλλον πρόσφατη."

Arnold J. Toynbee, 1889-1975, Βρετανός ιστορικός

  • 963 - Πέθανε ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ρωμανός Β'.
    1884 - Γεννήθηκε ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός.
    1945 - Στα τέλη του Β΄ Παγκόσμιου Πόλεμου, απελευθερώνονται τα Δωδεκάνησα από την Ιταλία και ζητούν να ενωθούν με την Ελλάδα.

© 2002-2019 MEDIA2DAY