@HOMEΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Τα πιο πρωτότυπα συνοδευτικά για το φαγητό μας

Δώστε τέλος στα βαρετά συνοδευτικά των πιάτων σας με τις πιο ιδιαίτερες και νόστιμες επιλογές για κρέας, κοτόπουλο και ψάρι.

Τα πιο πρωτότυπα συνοδευτικά για το φαγητό μας

Πουρές γλυκοπατάτας με μουστάρδα

Συνοδεύει: Ψητά και φουρνιστά κρεατικά πάσης φύσεως

Υλικά: 1½ κιλό γλυκοπατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια, 2 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή, 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (ή βούτυρο), αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Βάζουμε τις κομμένες γλυκοπατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο αλατισμένο νερό. Τις βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν μεν, αλλά να μην διαλύονται. Τις λιώνουμε με το πρες πουρέ ή με ένα πιρούνι ή τις περνάμε από το μύλο των λαχανικών –αποφεύγουμε να τις πολτοποιήσουμε με το μπλέντερ ή το μούλτι γιατί ο πουρές γίνεται κολλώδης. Τον μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο (ή το βούτυρο), αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Συνταγή από εδώ. 

Ρύζι φουρνιστό με γιαούρτι και τυριά

Συνοδεύει: Κρεατικά και πουλερικά φούρνου, σούβλας και σχάρας αλλά και τα μαγειρευτά της κατσαρόλας

Υλικά: 3 φλιτζ. τσαγιού ρύζι «νυχάκι», 2½ φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι, 1½ φλιτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι, τριμμένο, 1½ φλιτζ. τσαγιού γραβιέρα, τριμμένη, 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα μέχρι να αφρίσουν, ½ φλιτζ. τσαγιού φύλλα δυόσμου, πολύ ψιλοκομμένα (ή 2 κουτ. σούπας δυόσμος ξερός, τριμμένος), 1 κουτ. σούπας βούτυρο (ή μαργαρίνη), αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Βράζουμε το ρύζι σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του. Το στραγγίζουμε καλά, και το αδειάζουμε σε μια λεκανίτσα και προσθέτουμε το γιαούρτι, τα τυριά, τα αυγά, το δυόσμο (φρέσκο ή ξερό), αλάτι και πιπέρι. Αλείφουμε με το βούτυρο ένα μέτριο, βαθύ ταψί, αδειάζουμε το ρύζι και ισιώνουμε την επιφάνειά του με ένα κουτάλι.

Ψήνουμε το ρύζι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-35 λεπτά. Όταν το ρύζι αποκτήσει μια χρυσαφένια κρούστα στην επιφάνεια το βγάζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ.

Τσάτνεϊ ντομάτας

Συνοδεύει: τυριά και αλλαντικά αλλά και ψητά κρεατικά και πουλερικά, χοτ ντογκ και μπέργκερ

Υλικά: 800 γρ. αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες ντομάτες, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο λειωμένη, 1 πιπεριά (τσίλι) καυτερή ψιλοκομμένη (κόκκινη ή πράσινη), 200 ml ξίδι από κόκκινο κρασί, 200 γρ. ζάχαρη, 30 γρ. κάπαρη ξεβγαλμένη, 30 γρ. αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο, 3-4 κλωνάρια φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το λάδι σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν σε 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες και ανακατεύουμε καλά να αναμιχθούν. Ρίχνουμε το ξίδι και τη ζάχαρη και αφήνουμε το μίγμα να σιγοβράσει για περίπου μισή ώρα, μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Το τσάτνεϊ θα πρέπει σ’ αυτό το σημείο να έχει την πυκνότητα της μαρμελάδας. Προσθέτουμε την κάπαρη, το αγγουράκι και ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο. Το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να το σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ

Κριθαρώτο με σταφίδες

Συνοδεύει: Κυρίως πιάτα με ψάρι

Υλικά: Σε ένα μπολ βάζουμε το ζεστό νερό και τις σταφίδες και τις αφήνουμε να μουσκέψουν, μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε. Βάζουμε το ζωμό σε μια μέτρια κατσαρόλα και τον ζεσταίνουμε μέχρι να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, τον αφήνουμε να σιγοβράζει σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι που μόλις να ανακινείται και προσθέτουμε το σαφράν για να τον αρωματίσει και να του δώσει χρώμα.

Σε μια άλλη, φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κριθαράκι για 1 λεπτό, μέχρι να αρχίσει να γυαλίζει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τον πελτέ και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει το μείγμα. Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε για 1 λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια με το χυμό τους, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνουμε μια δόση βραστού ζωμού και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Σιγομαγειρεύουμε, μέχρι το κριθαράκι να απορροφήσει όλο το ζωμό. Προσθέτουμε την επόμενη δόση και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθεί και αυτή. Με άλλα λόγια, μαγειρεύουμε το κριθαράκι με την τεχνική του ριζότο, δηλαδή ρίχνοντας μια δόση ζωμού, κάθε φορά που απορροφάται η προηγούμενη. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20 – 25 λεπτά, μέχρι το κριθαράκι να μαλακώσει και να χυλώσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μια γενναία δόση πάπρικας και το επιπλέον ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Στραγγίζουμε τις σταφίδες, τις ρίχνουμε στο κριθαρότο, προσθέτουμε και το μαϊντανό και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε αμέσως.

Συνταγή από εδώ. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Η εξίσωση της θρησκείας με την πίστη είναι μάλλον πρόσφατη."

Arnold J. Toynbee, 1889-1975, Βρετανός ιστορικός

  • 963 - Πέθανε ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ρωμανός Β'.
    1884 - Γεννήθηκε ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός.
    1945 - Στα τέλη του Β΄ Παγκόσμιου Πόλεμου, απελευθερώνονται τα Δωδεκάνησα από την Ιταλία και ζητούν να ενωθούν με την Ελλάδα.

© 2002-2019 MEDIA2DAY