@HOMEΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Πώς θα φτιάξω προφιτερόλ στο σπίτι

Τρεις τέλειες συνταγές για να φτιάξετε το κολασμένο γλυκό στην κουζίνα του σπιτιού σας.

Πώς θα φτιάξω προφιτερόλ στο σπίτι

Το προφιτερόλ είναι από τα αγαπημένα μας γλυκά όταν κάνουμε απόβαση στα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας. 

Αν θέλουμε όμως, μπορούμε να δοκιμάσουμε να το φτιάξουμε μόνοι μας. Πώς; Με τις παρακάτω συνταγές.

Προφιτερόλ του Παρλιάρου

Υλικά: 36 έτοιμα σου (βρίσκουμε σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ, αλλά μπορούμε να παραγγείλουμε και από ζαχαροπλαστεία)

Γέμιση: 350 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες, 150 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά, 80 γρ. ζάχαρη, 40 γρ. κορν φλάουρ, 1 τεμ. Αυγό, 3 κρόκοι αυγών, 1 κλωναράκι βανίλιας, σχισμένο κατά μήκος στα δύο με ένα μαχαίρι

Σος: 250 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, ψιλοκομμένη, 200 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες, 50 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά, 60 γρ. βούτυρο αγελάδας

Εκτέλεση:

Γέμιση: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το κλωναράκι βανίλιας. Τα βάζουμε στη φωτιά. Στο μεταξύ ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, το αυγό και τους κρόκους. Λίγο πριν βράσει το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε και αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, κατεβάζουμε από τη φωτιά. Την αδειάζουμε σ’ ένα καθαρό σκεύος και σκεπάζουμε με μια μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της για να μην πιάσει κρούστα. Όταν η κρέμα χλιαρύνει, τη βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά για 2 ώρες.

Βγάζουμε την κρέμα, αφαιρούμε το κλωναράκι βανίλιας και την ανακατεύουμε καλά με τον αβγοδάρτη ή στο μίξερ για να γίνει λεία και απαλή. Κόβουμε τα σου στα δύο και τα γεμίζουμε με την κρέμα με τη βοήθεια ενός κουταλιού ή με ένα κορνέ.

Σος: Βράζουμε το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος και τα αδειάζουμε πάνω από την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε συνεχώς με μία κουτάλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα μπλέντερ χειρός. Στο τέλος προσθέτουμε και το βούτυρο. Αφήνουμε τη σος κατά μέρος να κρυώσει ελαφρώς και να αρχίσει να γίνεται παχύρρευστη.

Σερβίρισμα: Βάζουμε από 2-3 σου σε κάθε μερίδα και τα και περιχύνουμε με σος. Αν η σος κρυώσει, τη ζεσταίνουμε ξανά σε μπεν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων.

Συνταγή από εδώ.

Προφιτερόλ του Άκη

Υλικά:

Για την κρέμα σοκολάτας: 60 γρ. κορν φλάουρ, 600 γρ. γάλα πλήρες, 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 100 γρ. κακάο κοσκινισμένο , 1 κ.σ. μέλι, 2 βανίλιες , 100 γρ. βούτυρο σε κύβους

Για την κρέμα: 6 κρόκους, 200 γρ. ζάχαρη, 1 λίτρο γάλα, 100 γρ. κορν φλάουρ, 100 γρ. βούτυρο, 2 βανίλιες, 1 κ.σ. μέλι

Για τα σου: 125 ml γάλα , 125 ml νερό , 125 γρ. βούτυρο , 4 γρ. αλάτι , 150 γρ. αλεύρι , 4-5 αυγά μεσαία

Εκτέλεση:

Για την κρέμα σοκολάτας: Ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με περίπου το 1/3 από το γάλα σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε μια κατσαρόλα να βράσει μαζί με τη ζάχαρη και το κακάο, ανακατεύοντας συνεχώς.  Βάζουμε μέσα και το μείγμα με το κορν φλάουρ, ανακατεύοντας δυνατά για να μην κάνει το μείγμα μας γρομπαλάκια. Πρέπει να πήξει και να γίνει μια κρέμα πηχτή και νόστιμη.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, το βούτυρο, τις βανίλιες και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.  Σε περίπτωση που δεν γίνει το μείγμα μας λείο τότε μπορούμε να το περάσουμε από το μπλέντερ για να σπάσουν όσα μικρά γρομπαλάκια υπάρχουν.  Αδειάζουμε το μείγμα μας σε ένα σκεύος, καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Ανακατεύουμε καλά πριν τη χρησιμοποιήσουμε.

Για την κρέμα: Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα χειρός τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε 2 κ.σ από το γάλα και το κορν φλάουρ και χτυπάμε ξανά με το σύρμα για να ανακατευτούν καλά.  Παράλληλα σε μία κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη χωρίς να την ανακατέψουμε και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Όταν βράσει το μείγμα του γάλακτος – ζάχαρης, αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο από αυτό στο μπολ με τα αυγά με μία κουτάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα ώστε τα αυγά να αρχίζουν να θερμαίνονται αλλά να μην ψηθούν σαν ομελέτα όπως αν τα βάζαμε όλα μέσα.

Ρίχνουμε άλλες 3-4 κουτάλες από το γάλα στα αυγά και ανακατεύουμε συνεχώς. Ύστερα αδειάζουμε όλο το μείγμα με τα αυγά πίσω στην κατσαρόλα με το γάλα, μεταφέρουμε πάλι στη φωτιά και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα μας. Θέλει καλό ανακάτεμα και σε χαμηλή φωτιά για μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας και καεί η κρέμα μας.

Ελέγχουμε που και που δοκιμάζοντας αν έχει ψηθεί. Δεν πρέπει να καταλαβαίνουμε το κορν φλάουρ στη γεύση. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, το μέλι, τις βανίλιες και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.  Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα μπολ, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά. Φροντίζουμε η μεμβράνη να ακουμπάει στην επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει κρούστα.

Για τα σου: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Βάζουμε το νερό, το γάλα και το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Όταν λιώσει το βούτυρο και το μείγμα με το νερό και το γάλα ξεκινήσει να βράζει ρίχνουμε μέσα το αλεύρι με το αλάτι. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη σπάτουλα πολύ καλά μέχρι να εξατμιστεί η υγρασία από το μείγμα. Ανακατεύουμε δυνατά για 2-3 λεπτά ξύνοντας με τη σπάτουλα τη βάση της κατσαρόλας και αφαιρώντας κομματάκια ζύμης που τυχόν έχουν κολλήσει στον πάτο. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα και βάζουμε τη ζύμη στο μίξερ . Έχουμε σπάσει τα αυγά σε ένα μπολ και τα κρατάμε στην άκρη.

Χτυπάμε για λίγο τη ζύμη μόνη της για να κρυώσει. Ένα δυο λεπτά είναι αρκετά και στη συνέχεια αρχίζουμε να προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά περιμένοντας να ενσωματωθεί το πρώτο πριν βάλουμε το επόμενο. Τα 4 αυγά θα τα πάρει σίγουρα. Το πέμπτο το σπάμε με ένα πιρούνι, ανακατεύουμε καλά και το ρίχνουμε σιγά σιγά αν χρειαστεί όλο. Ο στόχος μας είναι να πάρουμε μια ζύμη ελαστική και μαλακή που να τραβιέται σαν τσίχλα και να μην σπάει όταν τραβάμε ένα κομμάτι της.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα κορνέ και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα σουδάκια μας και να τα ψήσουμε. Προαιρετικά με ένα πινέλο απλώνουμε από πάνω χτυπημένο αυγό για να πάρουν ακόμα καλύτερο χρώμα. Ψήνουμε στους 200ο C για 10 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε στους 180ο C και ψήνουμε περίπου 10 λεπτά μέχρι να είναι έτοιμα, χρυσαφένια από έξω και τραγανά. Ετοιμάζουμε τα σου βάζοντας την κρέμα βανίλιας με ένα κορνέ μέσα στα σου, γεμίζοντάς τα. Γαρνίρουμε με την κρέμα σοκολάτας.

Συνταγή από εδώ.

Προφιτερόλ με λίγες θερμίδες για τους fit τύπους

Υλικά: 36 έτοιμα σου (βρίσκουμε σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ, αλλά μπορούμε να παραγγείλουμε και από ζαχαροπλαστεία)

Κρέμα: 500 γρ. φρέσκο γάλα με 1,5% λιπαρά, 1 τεμ. πορτοκάλι το ξύσμα (ακέρωτο), 80 γρ. ζάχαρη, 60 γρ. κορν φλάουρ, 2 τεμ. αυγά

Σος: 300 γρ. φρέσκο γάλα με 1,5% λιπαρά, 250 γρ. κουβερτούρα με 66%-70% κακάο, τεμαχισμένη

Εκτέλεση

Κρέμα: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με το ξύσμα και την τοποθετούμε στη φωτιά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τα αυγά. Λίγο πριν πάρει βράση το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα αυτό μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα πάνω στη φωτιά μέχρι να γίνει μια πηχτή κρέμα που αρχίσει να κοχλάζει. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Την αδειάζουμε σ’ ένα καθαρό σκεύος και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη, που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, ώστε να μην σχηματιστεί κρούστα. Αφήνουμε να χλιαρύνει και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, να κρυώσει καλά. Επειδή η υφή της θα γίνει σκληρή σαν ζελέ, πριν τη χρησιμοποιήσουμε την μαλακώνουμε χτυπώντας την με τον αυγοδάρτη ή με το μίξερ. Τέλος την μεταφέρουμε σε μια σακούλα κορνέ και γεμίζουμε με αυτή τα σου τρυπώντας τα στο κάτω μέρος. Σερβίρουμε τα σου ανά τρία-τέσσερα μέσα σε μπολ.

Σος: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και την τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, το αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Αφήνουμε να πέσει ελαφρώς η θερμοκρασία του μείγματος και περιχύνουμε με αυτό τα σου, όσο είναι χλιαρό. Η σος διατηρείται στο ψυγείο για 4-5 ημέρες. Όταν θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε ξανά, την ζεσταίνουμε στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί.

Συνταγή από εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ας αφήσουμε τις όμορφες γυναίκες για τους άντρες που δεν έχουν φαντασία."

Μαρσέλ Προυστ

  • 1940 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η Επιχείρηση Δυναμό, η εκκένωση της Δουνκέρκης από τα αγγλο-γαλλικά στρατεύματα.

© 2002-2019 MEDIA2DAY