@HOMEΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Τέλειες συνταγές με πορτοκάλι

Το μυρωδάτο εσπεριδοειδές πρωταγωνιστεί σε τέσσερις γλυκές και αλμυρές συνταγές που θα σας ενθουσιάσουν.

Τέλειες συνταγές με πορτοκάλι

Μπάρες με ξηρούς καρπούς και πορτοκάλι

Υλικά: 250 γρ. μαργαρίνη 100 γρ. ζάχαρη καστανή, 4 κ.σ. μέλι, 350 γρ. βρόμη, 50 γρ. ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς, ξύσμα από 2 πορτοκάλια και έξτρα ξύσμα για γαρνίρισμα

Εκτέλεση: Βάζουμε τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη και το μέλι σε ένα μεσαίο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι τα υλικά να λιώσουν . Αφαιρούμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα τη βρώμη, τους ξηρούς καρπούς και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά και με ένα κουτάλι ρίχνουμε το μειγμα μας σε μία φόρμα τετράγωνη μήκους 20 εκ. που την έχουμε στρώσει με βρεμένη λαδόκολλα που την έχουμε λαδώσει , και πιέζουμε λιγάκι με το χέρι μας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει , με ένα κουτάλι ξεκολλάμε το κέικ από τα τοιχώματα της φόρμας. Μόλις κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με λίγο ξύσμα πορτοκαλιού από πάνω αν θέλουμε.

Συνταγή από εδώ

Χταπόδι με σάλτσα πορτοκάλι

Υλικά: 3 κρεμμύδια, 100 ml λευκό κρασί, 5-6 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο, λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα, 1 κιλό χταπόδι (πλοκάμια)

Για τη σάλτσα: 450 γρ. χυμό πορτοκάλι, 200 γρ. κρέμα γάλακτος, 60 γρ. ζάχαρη, 3 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο

Εκτέλεση: Βράζουμε το χταπόδι με το κρασί, το ξίδι και τα κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα για 35 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Δεν προσθέτουμε αλάτι. Όταν είναι έτοιμο σουρώνουμε κρατώντας τον ζωμό σε ένα μπολ και το χταπόδι μόνο του ξεχωριστά. Κόβουμε το χταπόδι σε μεγάλες λεπτές φέτες και τα περνάμε σε καλαμάκια (σουβλάκι).

Καίμε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το χταπόδι σε πολύ υψηλή θερμοκρασία μέχρι να κάνει κρούστα και από τις 2 πλευρές. Ρίχνουμε τον ζωμό από το βράσιμο και αφήνουμε να καραμελώσει το χταπόδι. Σερβίρουμε με τη σάλτσα πορτοκάλι.

Για τη σάλτσα πορτοκάλι: Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τον χυμό πορτοκάλι με τη ζάχαρη σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί και να κατέβει στο μισό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα βαλσάμικου και την κρέμα γάλακτος σιγά σιγά ανακατεύοντας συνέχεια με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Σερβίρουμε ζεστή μαζί με τα καλαμάκια χταποδιού.

Συνταγή από εδώ

Χοιρινό μπούτι με μέλι, μουστάρδα, πορτοκάλι και μελωμένες πατάτες

Υλικά: 1 μπούτι χοιρινό ολόκληρο με πέτσα (περίπου 3 κιλά), 2 κ.σ. μέλι, 1 κ.σ. μπαλσάμικο, 3 κ.σ. μουστάρδα, 2 πορτοκάλια χυμό και πορτοκαλόκουπες, 1 λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, 2 κλωνάρια δεντρολίβανο

Για τις πατάτες: 1½ κιλό μικρές πατάτες, 2 σκ. σκόρδο με τη φλούδα, 2 πορτοκάλια (το χυμό), 1 λεμόνι (το χυμό), 1/2 φλ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Βγάζουμε το μπούτι από το ψυγείο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα τουλάχιστον. Το βάζουμε σε ταψί και χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια του λίπους σε ρόμβους.

Περιχύνουμε με το πορτοκάλι και το λεμόνι. Αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά το μπούτι. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και τις πορτοκαλόκουπες στο ταψί. Το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 1 ώρα και 30′.

Βάζουμε σε μπολ τις ολόκληρες καθαρισμένες πατάτες. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Ξεσκεπάζουμε το μπούτι και προσθέτουμε τις πατάτες ,το σκόρδο με τη φλούδα και όλα τα υγρά.

Ανακατεύουμε το μέλι με το μπαλσάμικο και τη μουστάρδα. Αλείφουμε το μπούτι με πινέλο, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 30′ μέχρι να ξεροψηθεί η πέτσα και να μελώσουν οι πατάτες.

Συνταγή από εδώ.

Σαλάτα με πορτοκάλια και μανούρι

Υλικά: 3 μεγάλα ζουμερά πορτοκάλια, 2 ντομάτες, 1 μεγάλο κόκκινο ξερό κρεμμύδι, 1/2 φλ. ελιές, 2 αβοκάντο ώριμα, 1 φλ. θρυμματισμένο μανούρι

Για τη σως: 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου, 2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κ.σ. φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένο

Εκτέλεση: Πρώτα αφαιρούμε γύρω τη φλούδα του πορτοκαλιού παίρνοντας με το μαχαίρι όλο το λευκό. Καθαρίζουμε τα φιλέτα πορτοκαλιού κόβοντας ανάμεσα στις μεμβράνες (κρατάμε 2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού).

Τα βάζουμε όλα στη σαλατιέρα που θα σερβίρουμε τη σαλάτα με πορτοκάλι και μανούρι. Ύστερα κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες και καθαρίζουμε τα αβοκάντο και τα κόβουμε σε καρέ. Τα προσθέτουμε και κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες και τις ρίχνουμε στη σαλάτα. Τέλος, προσθέτουμε τις ελιές και το θρυμματισμένο μανούρι. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη σως. Τα χτυπάμε με σύρμα ή πιρούνι να ενωθούν.

Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σος, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ.

Φρουί γλασέ πορτοκάλι με σοκολάτα

Υλικά: 6 πορτοκάλια με χοντρή φλούδα, 6 φλ. ζάχαρη, 2 φλ. νερό

Για την επικάλυψη: 300 γραμ. σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο

Εκτέλεση: Διαλέγουμε πορτοκάλια με φλούδα σφιχτή και χοντρή χωρίς χτυπήματα. Πλένουμε τα πορτοκάλια. Ελαφρά ξύνουμε την εξωτερική φλούδα στο τρίφτη. Αφαιρούμε λεπτή φέτα στην κορυφή  και στην βάση του πορτοκαλιού.  Χαράζουμε κάθετα το πορτοκάλι σε 4-6 σημεία. Με προσοχή αποκολλάμε τη φλούδα από το φρούτο.  Κάθε φλούδα την κόβουμε σε μπαστουνάκι κατά μήκος με πάχος όχι μεγαλύτερο του ενός εκατοστού.

Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 5′. Αν θέλετε να φύγει τελείως η πίκρα του πορτοκαλιού επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία με καθαρό νερό. Εμένα μου αρέσει να τα ξεπικρίζω μόνο μια φορά γιατί κρατάνε όλο το άρωμα και την ένταση που έχει η γεύση της φλούδας. Τα βγάζουμε σε μπολ με κρύο νερό να κοπεί ο βρασμός. Τα ακουμπάμε πάνω σε πετσέτα καθαρή να στραγγίσουν.

Σε κατσαρόλα με χοντρή βάση ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τα ανακατεύουμε 2-3 φορές μέχρι να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το σιρόπι για 10′. Τότε προσθέτουμε τα μπαστουνάκια πορτοκαλιού ανακατεύουμε μια φορά και σιγοβράζουμε για περίπου 50′ μέχρι να γλασάρουν οι φλούδες πορτοκαλιού.

Αφαιρούμε τα μπαστουνάκια πορτοκαλιού με τρυπητή κουτάλα. Φυλάμε το σιρόπι για άλλες χρήσεις, λικέρ, κέικ, πορτοκαλόπιτα κλπ. Ακουμπάμε τα μπαστουνάκια πάνω σε σχάρα να στραγγίσουν.

Τα μισά μπαστουνάκια τα κυλάμε αμέσως όσο ακόμα είναι λίγο υγρά σε κρυσταλλική ζάχαρη και τα σερβίρουμε σαν φρουί γλασε. Τα άλλα μισά τα αφήνουμε  μια ολόκληρη νύχτα, ίσως και λίγο παραπάνω, αν τα αγγίζουμε και βλέπουμε ότι οι φλούδες είναι ακόμα υγρές. Οι φλούδες πρέπει να στεγνώσουν τελείως.

Μπορείτε να ακουμπήσετε τη σχάρα σε ταψί και να τα αφήσετε στον φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία στον αέρα να στεγνώσουν καλά. Λιώνουμε πικρή σοκολάτα σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά και βουτάμε μέσα ένα ένα μπαστουνάκι πορτοκαλιού. Τα ντύνουμε με σοκολάτα και τα ακουμπάμε σε αντικολλητικό χαρτί να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.

Συνταγή από εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Αυτό που θεωρούμε τάξη είναι η επικρατούσα μορφή χάους."

Kerry Thornley

  • 1964 - Ανεξαρτησία της Μάλτας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

    1991 - Ανεξαρτησία της Αρμενίας από την ΕΣΣΔ.

© 2002-2019 MEDIA2DAY