@HOMEΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Τέλειες συνταγές για σπιτικό sushi και nigiri

Δείτε πώς θα φτιάξετε μόνοι σας τέλειο sushi και nigiri στο σπίτι, μέσα από τέσσερις απλές συνταγές.

Τέλειες συνταγές για σπιτικό sushi και nigiri

Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, είναι όμως φουλ παρεΐστικο και γευστικά ενδιαφέρον. Αν δεν έχετε αποπειραθεί να φτιάξετε ποτέ sushi στο σπίτι, ήρθε η ώρα να το επιχειρήσετε.

Μην απογοητευτείτε αν η πρώτη φορά δεν είναι η τελειότερη. Θέλει εξάσκηση, όμως με τις παρακάτω συνταγές θα κάνετε την καλύτερη αρχή.

Sushi σε τρεις παραλλαγές

Υλικά (για 18 τεμάχια):

Για το ρύζι: 230 γρ. ρύζι για sushi, 420 γρ. νερό, 50 γρ. mirin , 2 κ.σ. ρυζόξιδο,  2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

Για το σούσι: 1 φιλέτο σολομό, 1 φέτα τόνο, 100 γρ. σουρίμι, 1 αγγούρι, 1 αβοκάντο, 3 φύκια nori, 1-2 κ.γ. μαγιονέζα ή τυρί κρέμα, 1 κ.σ. άσπρο σουσάμι, 1 κ.σ. μαύρο σουσάμι, ½ κ.γ. πάστα wasabi ή tabasco

Για το σερβίρισμα: γουασάμπι, τζίντζερ, σόγια σως

Εκτέλεση:

Για το ρύζι

Βάζουμε μία κατσαρόλα με νερό να βράζει σε δυνατή φωτιά. Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και τοποθετούμε μέσα ένα σουρωτήρι. Ρίχνουμε μέσα το ρύζι και το ξεπλένουμε πολύ καλά για 2-3 λεπτά ώστε να φύγει όλο το άμυλο. Το νερό πρέπει να γίνει άσπρο. Μεταφέρουμε το ρύζι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ρυζόξιδο, τη ζάχαρη, το νερό, το mirin και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ώστε να λιώσει η ζάχαρη. Σκεπάζουμε πολύ καλά με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε πάνω στην κατσαρόλα με το νερό που βράζει δημιουργώντας μπεν μαρί. Βράζουμε για 30 λεπτά.

Για τη σύνθεση

Ανακατεύουμε λίγο το ρύζι με ένα κουτάλι και τυλίγουμε το sushi mat (ειδικό σουπλά για να τυλίγουμε το σούσι) με διάφανη μεμβράνη για λόγους υγιεινής.

Αvocado salmon

Στρώνουμε ένα φύκι nori στο sushi mat. Απλώνουμε με τα χέρια μας μία στρώση από το ρύζι ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του αφήνοντας 1 εκ. κενό στη μία πλευρά για να μπορέσουμε να το τυλίξουμε. Κόβουμε το λεπτό κομμάτι του σολομού (το μέρος της κοιλιάς) που είναι πιο λιπαρό, το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες 0,5 εκ. και το βάζουμε πάνω στο το ρύζι. Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι από το αβοκάντο, αφαιρούμε τη φλούδα και το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες 0,5 εκ. Το τοποθετούμε πάνω από τον σολομό. Τυλίγουμε με το ειδικό σουπλά και το πιέζουμε πολύ καλά για να σχηματιστεί το σούσι μας. Βάζουμε στην άκρη του nori λίγο σόγια σως ή νερό για να κολλήσει και να μην ανοίξει. Κόβουμε τις άκρες με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι και στη συνέχεια κόβουμε σε 6 ίσια κομμάτια.

Spicy Tuna

Στρώνουμε ένα φύκι nori στο sushi mat. Απλώνουμε με τα χέρια μας μία στρώση από το ρύζι ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του αφήνοντας 1 εκ. κενό στη μία πλευρά για να μπορέσουμε να το τυλίξουμε. Πάνω στο ρύζι, κατά μήκος της μεγάλης πλευράς, απλώνουμε ½ κ.γ. wasabi. Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι από τον τόνο και το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες 0,5 εκ. Τον βάζουμε στη μέση του nori κατά μήκος της μεγάλης πλευράς πάνω από το wasabi. Κόβουμε το 1/3 από το αγγούρι σε λεπτές λωρίδες 1 εκ. και με ένα μαχαίρι κόβουμε το μέρος με τα σπόρια. Το τοποθετούμε πάνω από τον τόνο. Τυλίγουμε και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με τα προηγούμενα.

California

Ανοίγουμε με τα χέρια μας 5-6 κομμάτια από το σουρίμι ώστε να γίνει λεπτές λωρίδες και το βάζουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε 1-2 κ.γ. μαγιονέζα και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Στο μπολ με το ρύζι βάζουμε 1 κ.σ. άσπρο σουσάμι, 1 κ.σ. μαύρο σουσάμι και τα ανακατεύουμε.  Στρώνουμε ένα φύκι nori στο sushi mat. Απλώνουμε με τα χέρια μας μία στρώση από το ρύζι ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του χωρίς να αφήσουμε κενό. Αναποδογυρίζουμε το nori με το ρύζι ώστε το ρύζι να είναι από κάτω. Όταν το τυλίξουμε, το ρύζι θα είναι στη εξωτερική πλευρά. Τυλίγουμε με την ίδια διαδικασία αλλά με μεγαλύτερη προσοχή γιατί στην εξωτερική πλευρά είναι το ρύζι. Απλώνουμε από πάνω το σουρίμι που περίσσεψε στο μπολ και πασπαλίζουμε με το μαύρο σουσάμι.

Σερβίρουμε με γουασάμπι σόγια σως και τζίντζερ.

Συνταγή από εδώ.

Nigiri με γαρίδες

Υλικά (για 12 nigiri): 1 φλ. ρύζι για σούσι, 2 κουταλιές ξίδι ρυζιού, 1 κουταλάκι ζάχαρη, 12 μεγάλες, ωμές γαρίδες, ½ φλ. λευκό κρασί, πάστα γουασάμπι, στραγγισμένα φετάκια ροζ τζίντζερ τουρσί, από βαζάκι, σόγια σος, αλάτι, πιπέρι.

Ετοιμάζουμε το ρύζι όπως αναφέρεται στην προηγούμενη συνταγή.

Ξεφλουδίζουμε τις γαρίδες, αφήνοντας την ουρίτσα στη θέση της. Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το κρασί, με 1 φλ. νερό και λίγο αλατοπίπερο και όταν κοχλάσει προσθέτουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα, να γίνουν ροζ και μόλις να αρχίσουν να κουλουριάζονται. Τις στραγγίζουμε αμέσως και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Χαράζουμε τις γαρίδες κατά μήκος, με ένα κοφτερό μαχαιράκι, στο μέρος της κοιλιάς (όπως ανοίγουμε ένα ψωμάκι για σάντουιτς, προσεχτικά για να μην τις κόψετε στα δυο). Τις βάζουμε πάνω σε μια σανίδα και τις πιέζουμε γερά με την παλάμη μας να γίνουν επίπεδες. Πλάθουμε 12 οβάλ μπάλες ρυζιού με τις παλάμες μας  (σαν κεφτέδες), απλώνουμε πάνω λίγο γουασάμπι και ύστερα κολλάμε πάνω από μια γαρίδα.

Σερβίρουμε με γουασάμπι σόγια σως και τζίντζερ.

Συνταγή από εδώ

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Πίσω από κάθε μεγάλη περιουσία κρύβεται ένα έγκλημα."

Honoré de Balzac

  • 1719- Το Λιχτενστάιν κηρύττει ανεξαρτησία από την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους.

© 2002-2019 MEDIA2DAY