@HOMEΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Πώς θα φτιάξεις τέλειες σούπες βελουτέ

Κρύο, καιρός για… σούπα βελουτέ. Έχουμε πέντε λαχταριστές συνταγές για να την πετύχεις πανεύκολα.

Πώς θα φτιάξεις τέλειες σούπες βελουτέ

Σούπα κολοκύθας με κάστανα

Υλικά:
2 μέτρια λευκά κρεμμύδια, 2 σκ. Σκόρδο, 500 γρ. κολοκύθα, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 260 γρ. κάστανα βρασμένα, ξεφλουδισμένα, ½ κ.γ. τζίντζερ, ½ κ.γ. κανέλα, ¼ κ.γ. γαρίφαλο, 10 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα, 1 κύβο κοτόπουλο, 1 λίτρο καυτό νερό, 125 γρ. καπνιστό μπέικον, σε κομμάτι, 250 γρ. κρέμα γάλακτος, 1 κ.σ. μέλι
Για το σερβίρισμα: κρουτόν, φρέσκο θυμάρι, κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα. Κόβουμε τα κρεμμύδια στα 4, χοντροκόβουμε το σκόρδο και τα βάζουμε μέσα σε ένα ταψί με λαδόκολλα αρκετά μεγάλο ώστε να χωράνε άνετα σε μία στρώση. Αφαιρούμε τη φλούδα προσεκτικά από την κολοκύθα, κόβουμε τη σάρκα σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε και αυτά μέσα στο ταψί. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά.

Στην συνέχεια αφαιρούμε από τον φούρνο και βάζουμε σε μία κατσαρόλα όλο το περιεχόμενο του ταψιού. Προσθέτουμε τα κάστανα, το τζίντζερ, την κανέλα, το γαρίφαλο, το θυμάρι και τον κύβο. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το καυτό νερό, και σιγοβράζουμε και ανακατεύουμε συχνά για 20-30 λεπτά. Παράλληλα, βάζουμε ένα τηγάνι να κάψει σε δυνατή φωτιά.

Κόβουμε το μπέικον σε μικρά κομμάτια και το προσθέτουμε στο τηγάνι. Ψήνουμε για 10 λεπτά περίπου ώστε να γίνει τραγανό. Αφαιρούμε από το τηγάνι και το κρατάμε σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουμε τα πολλά υγρά. Όταν ετοιμαστεί η σούπα την πολτοποιούμε με το μπίμερ και σιγά σιγά, ενώ παράλληλα χτυπάμε, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε το μέλι, αλάτι, πιπέρι και χτυπάμε για λίγο ακόμα. Η υφή της σούπας πρέπει να είναι αρκετά ρευστή. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ζωμό ακόμα ή νερό.

Για να σερβίρουμε την σούπα μας γαρνίρουμε με κομματάκια μπέικον και κρουτόν, πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι και περιχύνουμε με λίγες σταγόνες κρέμα γάλακτος στην κάθε μερίδα.

Η συνταγή είναι από τον Άκη Πετρετζίκη

Βελουτέ σούπα λαχανικών

Υλικά:
3 κ.σ. ελαιόλαδο, 3 πράσα τρυφερά, 4 καρότα, 1 κρεμμύδι, 1 μικρή σελινόριζα, 1 μικρό κεφάλι μπρόκολο, 2 φλ. ζωμός κότας, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 200 γραμ. μικρά φρέσκα άσπρα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι, λίγο σχοινόπρασο ή άνηθο, λίγο γιαούρτι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Κόβουμε τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και την σελινόριζα για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τα καρότα και το ζωμό. Σκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15′, προσθέτουμε το μπρόκολο σε μικρές φούντες και βράζουμε για 5′ επιπλέον.

Χτυπάμε τα λαχανικά στο μπλέντερ προσθέτοντας λίγο ζωμό ή λίγο γάλα. Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και ελέγχουμε την πυκνότητα της σούπας. Ισομοιράζουμε τη βελουτέ λαχανικών σε ζεστά μπολ και γαρνίρουμε με λίγο γιαούρτι, λίγα μανιτάρια σοτέ και λίγο σχοινόπρασο ή άνηθο. Σερβίρουμε αμέσως.

Για τα μανιτάρια: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα μανιτάρια για λίγα λεπτά να πιουν τα υγρά τους. Αλατοπιπερώνουμε.

Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Σούπα βελουτέ Πατάτα & καρότο

Υλικά:
2 κρεμμύδια, 2 μεγάλες πατάτες, 2 πράσα, 10-12 μεσαία καρότα, 1 1/2 λίτρο ζωμό κοτόπουλο ή νερό, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, 2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό, 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
Για το σερβίρισμα: Κρουτόνς ή flakes παρμεζάνας ή γιαούρτι στραγγιστό ή χοντροτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μεγάλους κύβους και τα σωτάρουμε για 5-6 λεπτά σε μια μεγάλη κατσαρόλα με το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ζωμό και αφήνουμε να βράσει για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και τα καρότα.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιούμε τη σούπα με το blender χειρός. Ξαναβάζουμε τη σούπα στη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και την κρέμα και ξαναβράζουμε άλλα 2-3 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή είναι από την Madame Ginger

Σούπα βελουτέ ντομάτα – σπανάκι με κρέμα βαλσαμικού

Υλικά:
1 κ.σ.κρέμα βαλσαμικού (και επιπλέον για γαρνίρισμα), 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 μέτριο κρεμμύδι, τεμαχισμένο, 1 μέτριο καρότο, τεμαχισμένο, 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες, 800 γρ. ντομάτα κονκασέ, 3 φλ. ζωμό κότας ή λαχανικών, 1 κ.σ. σάλτσα πέστο βασιλικού, 1 κ.γ. θυμάρι, αποξηραμένο, ½ κ.γ. αλάτι, ¼ κ.γ. πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο, ½ φλ. κρέμα γάλακτος, βαριά, 3 φλ. baby σπανάκι, φρέσκο, φύλλα βασιλικού, για γαρνίρισμα, αμύγδαλα, ψημένα, τεμαχισμένα, για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:
Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το καρότο και το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμη. Προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ, το ζωμό κότας ή λαχανικών, την πέστο βασιλικού, την κρέμα βαλσαμικού, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά.

Μεταφέρουμε τη σούπα στον κάδο του μπλέντερ σε δόσεις και πολτοποιούμε, μέχρι να γίνει λεία. Επιστρέφουμε τη σούπα στην κατσαρόλα, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το σπανάκι και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.

Αφαιρούμε τη σούπα από τη φωτιά, τη μοιράζουμε σε μπολ, ραντίζουμε με λίγες σταγόνες κρέμα βαλσαμικού, γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού και λίγα ψημένα αμύγδαλα και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο

Σούπα βελουτέ με σπανάκι

Υλικά:
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 πράσα ψιλοκομμένα, 1 μεγάλο καρότο σε ροδέλες, 2 μεγάλες πατάτες σε κύβους, 2 φλ. Σπανάκι, 6 φλ. ζωμός κοτόπουλου, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και τα πράσα έως ότου μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις πατάτες και το καρότο και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε το ζωμό ζεστό και σιγοβράζουμε για 35 λεπτά. Στα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε το σπανάκι καλά πλυμένο. Κάνουμε την σούπα μας πουρέ με τη βοήθεια ραβδομπλέντερ και σερβίρουμε. Στο σερβίρισμα προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Η συνταγή είναι από εδώ 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Η τύχη ευνοεί τα προετοιμασμένα μυαλά."

Louis Pasteur, 1822-1895, Γάλλος επιστήμονας

  • 480 π.Χ. - Σκοτώνεται ο Λεωνίδας στη μάχη των Θερμοπυλών, μαζί με τους 300 του και τους 700 Θεσπιείς
    1882 - Ακούγεται για πρώτη φορά στη Μόσχα, στον Καθεδρικό του Σωτήρα, η Οβερτούρα του 1812, του Τσαϊκόφσκι
    1968 - Η Σοβιετική Ένωση καταλύει την Άνοιξη της Πράγας
    1991 - Το Κοινοβούλιο της Βαλτικής δημοκρατίας της Εσθονίας κηρύσσει πλήρη ανεξαρτησία από την ΕΣΣΔ

© 2002-2019 MEDIA2DAY