@HOMEΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

4 απολαυστικά πιάτα χωρίς κρέας

Απαρνηθείτε για λίγο το κρέας και δοκιμάστε τέσσερις νόστιμες και θρεπτικές συνταγές με μανιτάρια, γλυκοπατάτα, ρεβίθια και αβοκάντο.

4 απολαυστικά πιάτα χωρίς κρέας

Στρούντελ Μανιταριών

Υλικά: 300 γρ μανιτάρια τύπου portobello, 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη, 50 ml κρασί κόκκινο, 1 κ.σ. δενδρολίβανο ψιλοκομμένο, 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα με το πράσινο μέρος, 100 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη, Αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι, 6 φύλλα κρούστας, Ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο, μόλις ζεσταθούν προσθέτουμε τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2-3 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί και συνεχίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστεί εντελώς και να μην υπάρχουν υγρά. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε την κεφαλογραβιέρα. Αλατοπιπερώνουμε. Σε μια επιφάνεια στρωμένη με λαδόκολλα απλώνουμε ένα φύλλο το αλείφουμε με ελαιόλαδο με τη βοήθεια ενός πινέλου. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία προσθέτοντας τα υπόλοιπα φύλλα. Μοιράζουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια αφήνοντας ένα κενό 3 περίπου εκατοστών γύρω γύρω Διπλώνουμε προς τα μέσα τα δύο άκρα του φύλλου και κάνουμε ρολό. Τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος το ρολό μας με την ένωση προς τα κάτω. Αλείφουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC και αέρα για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ.

Σούπα με γλυκοπατάτα και καρότα

Υλικά: 500 γρ. γλυκοπατάτες, 300 γρ. καρότα, 3 κ.σ ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 2 κρεμμύδια, 2 σκ. Σκόρδο, 1 λίτρο νερό, 1 κύβο λαχανικών, 1 αστεροειδής γλυκάνισος, 100 γρ. γάλα καρύδας

Για το σερβίρισμα: γάλα καρύδας, εστραγκόν

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις γλυκοπατάτες και τα καρότα σε κομμάτια περίπου 2-3 εκ. Αλείφουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Μεταφέρουμε σε ένα ταψί και ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν τα λαχανικά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Παράλληλα, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν για 3-5 λεπτά. Προσθέτουμε τα κομμάτια γλυκοπατάτας και καρότου στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το νερό, τον κύβο λαχανικών και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Σιγοβράζουμε για 5-10 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρούμε τον αστεροειδή γλυκάνισο. Με ένα ραβδομπλέντερ χτυπάμε τα υλικά μέχρι να έχουμε μία λεία σούπα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γάλα καρύδας και σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτά. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ελέγχουμε τα καρυκεύματα. Σερβίρουμε με έξτρα γάλα καρύδας και εστραγκόν.

Συνταγή από εδώ

Πικάντικα ρεβύθια παντρεμένα

Υλικά: 500 γραμ. ρεβίθια (μουλιασμένα και βρασμένα), 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες και 1 κόκκινη πιπεριά, 2-3 σκ. σκόρδο σπασμένες, 1 κ.γλ. σπόρους κύμινο, ½ κ.γλ. κιτρινόριζα (κουρκουμά), ½ κ.γλ. πιπέρι καγέν, ½ κ.γλ. κάρυ σκόνη, 1/2 φλ. ελαιόλαδο, 1 φλ. ντομάτες ψιλοκομμένες, 1 φλ. καστανό ρύζι βρασμένο, 2 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο, λεμόνι κομμένο σε τέταρτα για το σερβίρισμα, ταχίνι για το σερβίρισμα, 1 ώριμο αβοκάντο

Εκτέλεση: Μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ  τα ρεβύθια σε νερό με λίγη σόδα μαγειρικής και την επομένη τα ξεπλένουμε καλά και τα βράζουμε να μισομαλακώσουν.

Βράζουμε το ρύζι για 10′ και το στραγγίζουμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι ή πλασοτέ κατσαρόλα. Προσθέτουμε τους σπόρους κύμινο και αφήνουμε για μερικά δευτερόλεπτα να βγάλουν το άρωμά τους. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 8’ περίπου να μαραθούν. Προσθέτουμε την πιπεριά και  το σκόρδο, την κιτρινόριζα, το κοκκινοπίπερο και το κάρυ και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τα βρασμένα ρεβύθια, το ρύζι και τις ντομάτες και αλατίζουμε. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και βράζουμε για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά να χυλώσει η σάλτσα. Καθαρίζουμε το αβοκάντο το ψιλοκόβουμε και το ραντίζουμε με χυμό λεμονιού. Σερβίρουμε σε πιάτο και πασπαλίζουμε τα ρεβύθια με φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιανδρο και σερβίρουμε με φέτες λεμονιού, λίγο  ταχίνι και ψιλοκομμένο αβοκάντο.

Συνταγή από εδώ.

Ζυμαρικά με αβοκάντο και καρυδάτη σάλτσα

Υλικά: 2 φλ. καρύδια, 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, 1 σκ. Σκόρδο, 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, 1 ώριμο αβοκάντο κομμένο σε κομματάκια και ραντισμένο με λίγο λεμόνι να μη μαυρίσει, 2 κ.σ ψιλοκομμένο καρύδι για το σερβίρισμα, 500 γραμ. βίδες

Για το σερβίρισμα: ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπερι

Εκτέλεση: Ξεκινάμε να φτιάξουμε τα ζυμαρικά με αβοκάντο, μουσκεύοντας πρώτα το ψωμί σε νερό. Το στύβουμε και το κάνουμε ψίχουλα στο μούλτι. Προσθέτουμε τα καρύδια, το σκόρδο και το λάδι. Τα αλέθουμε όλα. Συμπληρώνουμε λίγο νερό από τα ζυμαρικά που βράζουν, έτσι ώστε να γίνει μια πυκνή σάλτσα. Αντί για λάδι μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ταχίνι.

Στο μεταξύ έχουμε βράσει τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζουμε και τα μοιράζουμε στα πιάτα. Περιχύνουμε με την καρυδάτη σάλτσα και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο αβοκάντο και ψιλοτριμμένο καρύδι. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και τρίβουμε πιπέρι.

Συνταγή από εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Τίποτα δεν κάνει έναν άνθρωπο τόσο ξεπερασμένο όσο το να επικρίνει τη νεότερη γενιά."

Adlai Stevenson, 1900-1965, Αμερικανός πολιτικός

  • 1656 - Η Αγγλία και η Γαλλία υπογράφουν ειρηνευτική συμφωνία.
    1789 - Ιδρύεται το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
    1919 - Η ημερήσια εφημερίδα «Καθημερινή» εκδίδεται στην Αθήνα.

© 2002-2019 MEDIA2DAY