@HOMEΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Τέλειες συνταγές για γέμιση γαλοπούλας

Επειδή η γαλοπούλα είναι το ένα συστατικό του γιορτινού τραπεζιού. Το άλλο είναι μια τέλεια γέμιση, και βρήκαμε πώς θα την φτιάξεις.

Τέλειες συνταγές για γέμιση γαλοπούλας

Η γέμιση της χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας οφείλει να είναι πεντανόστιμη, γι’ αυτό κι εμείς ψάξαμε και βρήκαμε πέντε τέλειες συνταγές – παραδοσιακές ή και πιο πειραματικές – για να καταπλήξετε τους πάντες στο τραπέζι.

Γέμιση για γαλοπούλα με κιμά, κάστανα, σταφίδες και κουκουνάρι

Υλικά: 700 γρ κιμά, 50 γρ βούτυρο, 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, 500 γρ κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα, 1 ποτηρι λευκό κρασί ή μπράντυ, 50 γρ σταφίδες, 50 γρ από δαμασκηνα ξερα, βερύκοκα και χουρμαδες (ψιλοκομμένα), 50 γρ κουκουνάρι καβουρδισμένο ελαφρά, τα συκωτάκια της γαλοπούλας ψιλοκομμένα, ένα ξινόμηλο τριμμένο, 200 ml ζωμό κότας, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμενο

Εκτέλεση: Σωτάρουμε στο βούτυρο το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τον κιμά, τα συκωτάκια και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τα κάστανα και τα υπόλοιπα ξερά φρούτα, τις σταφίδες και το κουκουνάρι,το ξινόμηλο, τα μπαχαρικά, τον ζωμό, κι αφήνουμε να σιγοβράσει και να μελώσει η γέμιση για τουλάχιστον μιάμιση ωρα. Μόλις είναι έτοιμη, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και γεμίζουμε την γαλοπούλα.
Η συνταγή από εδώ

Ιτς πιλάφ (πολίτικη γέμιση γαλοπούλας)

Υλικά: 1,5 φλ. ρύζι (τύπου καρολίνα), 3 φλ. φρέσκο ζωμό κοτόπουλου (ή 3 φλ. νερό + 1 κύβο ζωμού), 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 3 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, 300 γρ. συκωτάκια πουλιών ψιλοκομμένα, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 3 κ.σ. σταφίδες μαύρες (μουλιασμένες στο νερό), 3 κ.σ. κουκουνάρια, ψίχα από 8 κάστανα, 2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο, 1 κοφτή κ.γλ. κανέλα, 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Βράζουμε τα κάστανα για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Τα κόβουμε στην μέση κι αδειάζουμε με ένα μικρό κουταλάκι την ψίχα. Αχνίζουμε τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα) μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις πιούν το νερό τους προσθέτουμε το λάδι και τα ψιλοκομμένα συκωτάκια. Τα γυρνάμε για 5-7′ (σε μέτρια προς δυνατή φωτιά) μέχρι να πιούν και τα συκωτάκια τα υγρά τους και να ψηθούν.

Στο τέλος, κλείνουμε την φωτιά και προσθέτουμε τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, τον άνηθο, την κανέλα, τα βρασμένα κάστανα, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε τα έτοιμα υλικά στην άκρη για να ετοιμάσουμε το ρύζι. Σε μία κατσαρόλα, αφού βράσουμε τον ζωμό, προσθέτουμε το βούτυρο, το ρύζι, αλάτι και πιπέρι και τα υπόλοιπα έτοιμα υλικά. Κλείνουμε το καπάκι και δίχως ν’ ανακατεύουμε, αφήνουμε το ρύζι να ψηθεί και να πιεί το νερό του κατεβάζοντας την θερμοκρασία. Όποτε χρειάζεται ταρακουνάμε τα κατσαρόλα για να μετακινηθούν τα υλικά, χωρίς ν’ ανοίξουμε το καπάκι. Μετά από τα πρώτα 10’, σβήνουμε την φωτιά κι αφήνουμε το ρύζι ν’ απορροφήσει και τα υπόλοιπα υγρά του διατηρώντας το καπάκι κλειστό. Σερβίρουμε μετά από είκοσι λεπτά.
Η συνταγή από εδώ

Τέλεια χριστουγεννιάτικη γέμιση

Υλικά: 1/4 φλ. Ελαιόλαδο, τα εντόσθια της γαλοπούλας ψιλοκομμένα, 2 φέτες μπέικον, 300 γραμ. μοσχαρίσιο κιμά, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 φλ. Κονιάκ, 15 δαμάσκηνα (κομμένα στα δύο), 15 κάστανα βρασμένα (κομμένα στα δύο), 2 μήλα (καθαρισμένα και κομμένα σε καρέ), 1/2 φλ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη, 1/2 φλ. κουκουνάρι καβουρντισμένο, 1/2 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού και χυμό από 1 πορτοκάλι, 2 φλ. κυβάκια από μπαγιάτικο ψωμί, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο τα καρεδάκια ψωμιού και τα ψήνουμε για 6΄-7΄ στους 200ºC, να ροδίσουν. Καθαρίζουμε τις μεμβράνες από τα εντόσθια. Τα πλένουμε και τα ψιλοκόβουμε. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά, το μπέικον και τα εντόσθια για 6΄-7΄. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4΄-5΄. Σβήνουμε με το κονιάκ. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι και αφήνουμε να γλασάρει η γέμιση. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δαμάσκηνα, κάστανα, ψωμί, μήλα, καρύδι, κουκουνάρι, ξύσμα, και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Η συνταγή από εδώ

Γέμιση με μήλο και κάστανο

Υλικά: 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, 1 κ.σ. θυμάρι, 2 στικ σέλερι, 200 γρ. μπέικον, 1 κόκκινο μήλο, 1 σκ. Σκόρδο, 200 γρ. κάστανα βρασμένα, 1 κύβο μανιταριού, 200 γρ. νερό, 1 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση: Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε θυμάρι και σοτάρουμε. Ψιλοκόβουμε το σέλερι και το βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το μπέικον και το μήλο σε κυβάκια, το σκόρδο κομμένο σε φέτες, τα κάστανα και σοτάρουμε. Ρίχνουμε τον κύβο μανιταριού, το νερό, το βούτυρο και βράζουμε για 5 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Η συνταγή από εδώ

Γέμιση γαλοπούλας με μπέικον

Υλικά: 2 φλιτζάνια ρύζι, 400 γρ. μπέικον, 1/2 φλιτζάνι λάδι, 5 κρεμμυδάκια φρέσκα, 1 ματσάκι σέλινο, 1 ματσάκι μαϊντανό, 1 σκαφάκι μανιτάρια, 80 γρ. κουκουνάρι, 1 φλιτζάνι σταφίδες, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, 2-3 φλυτζάνια ζωμό κότας, 500 γρ. ψωμί (από την προηγούμενη μέρα)

Εκτέλεση: Κόβουμε το ψωμί σε φέτες και κατόπιν κόβουμε τις άκρες γύρω-γύρω. Τέλος το κόβουμε σε κύβους, τους βάζουμε σε ταψί και τους ψήνουμε στους 140 για 20 λεπτά περίπου ανακατεύοντας συχνά. Τους αφήνουμε να κρυώσουν. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, το σέλινο με το μαϊντανό και τέλος τα μανιτάρια. Κόβουμε το μπέικον σε κυβάκια. Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα φαρδιά, ροδίζουμε το μπέικον με λίγο λάδι. Το αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.

Ρίχνουμε πάλι μέσα το μπέικον, και συνεχίζουμε με το σέλινο, το μαϊντανό και τα μανιτάρια. Προσθέτουμε λίγο ζωμό και τέλος το φρυγανισμένο ψωμί, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε και το μεταφέρουμε σε ταψάκι. Το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μία ώρα περίπου. Κάθε τόσο το ελέγχουμε αν χρειάζεται ζωμό και ανακατεύουμε.
Η συνταγή από εδώ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Να αλλάζεις και να βελτιώνεσαι είναι δυο διαφορετικά πράγματα."

Γερμανική παροιμία

  • 532 — Καταστέλλεται η Στάση του Νίκα.
    1823 — Το Ναύπλιο ορίζεται έδρα της ελληνικής κυβέρνησης.
    1896 — Γίνεται η παρουσίαση της πρώτης μηχανής ακτινών Χ στη Νέα Υόρκη.
    1923 — Η Ελλάδα γίνεται η τελευταία χώρα που υιοθετεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Τίθεται σε ισχύ την 16η Φεβρουαρίου, η οποία γίνεται η 1η Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο.
    1965 — Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύονται στους Δελφούς.
    1996 — Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται πρωθυπουργός, με 86 έναντι 75 ψήφους του Άκη Τσοχατζόπουλου, στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

© 2002-2019 MEDIA2DAY