@HOMEΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Γιορτινά γεύματα στο… πι και φι

Νόστιμες, σύντομες και απλές συνταγές για τα γιορτινά τραπεζώματα για να χορτάσετε τους καλεσμένους χωρίς να «πήξετε» στην κουζίνα.

Γιορτινά γεύματα στο… πι και φι

Γρήγορη Πίτσα

Υλικά: 8 φέτες ψωμί για τοστ, 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, πιπέρι, 4 φέτες τυρί για τοστ, 4 φέτες ζαμπόν, 150 γρ. σάλτσα ντομάτας, 200 γρ. mix τυριών, ½ πράσινη πιπεριά, 4-5 ντοματίνια, 4 φέτες μπέικον

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Απλώνουμε τις φέτες από το ψωμί στον πάγκο εργασίας μας και πασπαλίζουμε με 3 κ.σ. ελαιόλαδο και το πιπέρι. Βάζουμε τις φέτες από το τυρί και το ζαμπόν στα 4 ψωμάκια και καλύπτουμε με τις άλλες 4 φτιάχνοντας 4 τοστ. Κόβουμε διαγώνια και τοποθετούμε το ένα κομμάτι δίπλα στο άλλο ώστε να κάνουμε μία στρογγυλή βάση για πίτσα. Απλώνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, βάζουμε τη σάλτσα ντομάτας και απλώνουμε με ένα κουτάλι σε όλη την επιφάνεια της βάσης. Προσθέτουμε το μείγμα των τυριών, την πιπεριά κομμένη σε ροδέλες, τα ντοματίνια στη μέση και το μπέικον κομμένο στη μέση. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Αφαιρούμε και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ

Ταλιάτα τόνου με σάλτσα ρόδι

Υλικά:

Για τη μαρινάδα: 30 γρ. τζίντζερ, ξύσμα και χυμό από 2 λάιμ, 1 πιπεριά τσίλι, 40 γρ. κρέμα βαλσάμικο με ρόδι , αλάτι, πιπέρι

Για τον τόνο: 800 γρ. φιλέτα τόνου, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, 50 γρ. νερό, 150 γρ. φρέσκο σπανάκι, 150 γρ. φακές βρασμένες, αλάτι, πιπέρι, 2 φρέσκα κρεμμύδια, 50 γρ. λιαστές ντομάτες

Για το σερβίρισμα: 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 10 γρ. κρέμα βαλσάμικο με ρόδι , θυμάρι

Εκτέλεση:

Για τη μαρινάδα: Σε ένα μπολ τρίβουμε το τζίντζερ, βάζουμε το ξύσμα και τον χυμό από τα λάιμ, την πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη, την κρέμα βαλσάμικο με ρόδι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

Για τον τόνο: Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Βάζουμε τα φιλέτα τόνου στο μπολ με τη μαρινάδα. Αν θέλουμε μπορούμε να το βάλουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Βάζουμε στο τηγάνι 2 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε τον τόνο. Ψήνουμε για 2-3 λεπτά και από τις 2 πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα. Στο μπολ με τη μαρινάδα βάζουμε το νερό και αφήνουμε στην άκρη. Μόλις ψηθεί ο τόνος βάζουμε τη μαρινάδα στο τηγάνι και αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό. Αφαιρούμε τον τόνο με τη μισή σάλτσα και αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε ξανά στη φωτιά το τηγάνι με την άλλη μισή σάλτσα και προσθέτουμε το σπανάκι, τις φακές, αλάτι, πιπέρι, το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, τις λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες, 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Αφαιρούμε από τη φωτιά και κόβουμε τον τόνο ταλιάτα. Σερβίρουμε με το ελαιόλαδο, κρέμα ρόδι και θυμάρι.

Συνταγή από εδώ

Σαλάτα πανδαισία με κατσικίσιο τυρί

Υλικά: 2 σαλάτες έτοιμες τύπου «πανδαισία», 1 έτοιμη σαλάτα ρόκα, 1 ρόδι καθαρισμένο, 6 λευκά αποξηραμένα σύκα Κύμης (κομμένα σε φέτες), 1/2 φλ. κόκκινο κρασί, 150 γραµ. κατσικίσιο φρέσκο τυρί (κομμένο σε κομμάτια)

Για το ντρέσινγκ: 1/3 φλ. ελαιόλαδο,3 κ.σ βαλσάμικο ξίδι, 1 κ.σ σιρόπι από τα βρασμένα σύκα με κρασί, λίγο αλάτι

Εκτέλεση: Ετοιμάζουμε τα αποξηραμένα σύκα. Τα βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα, περιχύνουμε με το κρασί, αφήνουμε να πάρουν βράση και βράζουμε 2′. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Κρατάμε το σιρόπι τους. Σε μια σαλατιέρα ανοιχτή ή βαθύ δίσκο, βάζουμε τη σαλάτα πανδαισία και τη ρόκα και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ρόδι τα σύκα και το κατσικίσιο τυρί σε χοντρά τρίμματα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ και περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Συνταγή από εδώ.

Πράσα στο φούρνο με ζαμπόν και τυριά

Υλικά: 8 πράσα (το λευκό μέρος μόνο), 8 μεγάλες φέτες ζαμπόν, 4 φρέσκα κρεμμυδάκια (κομμένα σε φέτες), 2 καρότα τριμμένα σε χοντρό τρίφτη

Για την κρέμα: 2 φλ. γάλα, 2 κ.σ κορν φλάουρ, 1 κ.σ βούτυρο, λίγο μοσχοκάρυδο, αλάτι, 150 γραµ. πικάντικη γραβιέρα (τριμμένη)

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε πρώτα τα πράσα. Θα χρησιμοποιήσουμε μόνο το άσπρο μέρος. Το υπόλοιπο το κρατάμε για σούπα και ζωμό σε άλλη παρασκευή. Βράζουμε ολόκληρα τα πράσα για 5-6 ΄σε αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζουμε από το καυτό νερό και τα κρυώνουμε με κρύο νερό. Τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν καλά.

Ωστόσο ετοιμάζουμε την κρέμα. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά με σύρμα, σε μέτρια φωτιά. Ελέγχουμε το αλάτι και το μοσχοκάρυδο αν χρειάζεται λίγο επιπλέον. Μόλις πάρει βράση η κρέμα, την αποσύρουμε. Ρίχνουμε μέσα τη γραβιέρα κι ανακατεύουμε να λιώσει.

Σε πυρίμαχο σκεύος, μεγέθους ίσα που να χωράει τα πράσα, βάζουμε στη βάση 2-3 κουταλιές κρέμα. Πασπαλίζουμε με τα κρεμμυδάκια και το τριμμένο καρότο σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Τυλίγουμε ένα ένα πράσο με μια φέτα ζαμπόν. Το ακουμπάμε στο ταψί. Όμοια φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα πράσα με ζαμπόν στην σειρά και κολλητά. Το ένα να μπει κοντά στο άλλο μέχρι να γεμίσει το ταψί. Περιχύνουμε με την κρέμα γραβιέρας και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 20-25′ περίπου, μέχρι ελαφρά να ροδίσει η επιφάνεια και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Ποτέ δεν σκέφτομαι το μέλλον. Έρχεται αρκετά σύντομα."

Άλμπερτ Αϊνστάιν

  • 1929 - Αρχίζει το μεγάλο Κραχ του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και ακολουθεί η κατάρρευση της δυτικής οικονομίας.

© 2002-2019 MEDIA2DAY