@HOMEΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Εύκολα ορεκτικά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σου

Θα καλέσεις την παρέα ή/και το σόι για χριστουγεννιάτικο φαγοπότι στο σπίτι; Έχουμε πέντε εύκολα ορεκτικά, για να συνοδεύσεις την γαλοπούλα ή το γουρουνάκι σας.

Εύκολα ορεκτικά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σου

Φρυγανισμένο ψωμί με φρέσκο τυρί και ρόδι

Υλικά:
1 μπαγκέτα, 1/2 φλ. κρέμα βαλσάμικου με ρόδι και βανίλια, 1 φλ. κατίκι ή άλλο τυρί κρέμα, σπόρους ροδιού για το γαρνίρισμα, λίγα φύλλα φρέσκου δυόσμου ή βασιλικού, 1/4 φλ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ βαλσάμικο ξύδι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Κόβουμε την μπαγκέτα σε διαγώνιες φέτες. Τις αραδιάζουμε σε λαμαρίνα. Ψήνουμε για 10′ σε δυνατό προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς να ροδίσουν. Αφήνουμε για λίγο την μπαγκέτα να κρυώσει.

Χτυπάμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το βαλσάμικο και το αλατοπίπερο. Ραντίζουμε ελαφρά το φρυγανισμένο ψωμί. Αλείφουμε κάθε φέτα με λίγο τυρί κρέμα. Ραντίζουμε με κρέμα βαλσάμικου ρόδι και βανίλια. Γαρνίρουμε με φρέσκα βότανα και σπόρους ροδιού.

Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Σουβλάκι με 3 λαχανικά

Υλικά:
3 κ.σ. ελαιόλαδο, 100 γρ. μανιτάρια λευκά, 2 κολοκύθια, 2 μελιτζάνες, αλάτι, πιπέρι, φύλλα ρόκας, για το σερβίρισμα, λίγα ντοματίνια κομμένα, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τα μανιτάρια. Ρίχνουμε τα μανιτάρια στο τηγάνι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αλατοπιπερώνουμε.

Κόβουμε τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες σε ροδέλες πάχους 2 εκ. Αν η μελιτζάνα είναι παχιά κόβουμε την κάθε ροδέλα στη μέση. Σοτάρουμε τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες για 1-2 λεπτά σε δύο δόσεις συμπληρώνοντας το ελαιόλαδο στο τηγάνι. Μεταφέρουμε στο μπολ, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

Καρφώνουμε σε ξυλάκια για σουβλάκια εναλλάξ τα λαχανικά και σερβίρουμε πάνω από φύλλα ρόκας μαζί με λίγα ντοματίνια κομμένα.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Χουρμάδες και δαμάσκηνα με μπέικον

Υλικά:
6 φέτες μπέικον, κομμένες στα δύο κατά μήκος, 12 αποξηραμένοι καρποί πχ. ξερά δαμάσκηνα, χουρμάδες, βερίκοκα, σύκα, πιπέρι, 6 καρύδια κομμένα στα 2 ή 12 αμύγδαλα άσπρα ή μισά-μισά, μικρά κομμάτια τυριού της αρεσκείας σας (ροκφόρ, κατσικίσιο, καμαμπέρ, μαντσέγκο, παρμεζάνα κλπ)

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόβουμε τις φέτες του μπέικον κατά μήκος στα δύο. Ανοίγουμε τους χουρμάδες και τα δαμάσκηνα κάθετα και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Αν χρησιμοποιήσουμε βερίκοκα ή σύκα, τα χαράζουμε βαθιά στη μέση. Γεμίζουμε τα ξερά φρούτα με μισά καρύδια ή ολόκληρα αμύγδαλα χωρίς φλούδια, ή/ και κομματάκια τυριού, και τυλίγουμε κάθε κομμάτι με το μπέικον. Τοποθετούμε τα ρολάκια σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο, προσθέτοντας προαιρετικά λίγο πιπέρι. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 8-9 λεπτά, γυρίζουμε και ψήνουμε για άλλα 5-6 λεπτά.

Η συνταγή είναι από εδώ

Χούμους από παντζάρι

Υλικά:
300 γρ. ψημένα παντζάρια, κομμένα σε τέταρτα, 45 γρ. καρύδια, καβουρδισμένα και τριμμένα, 45 γρ. καρύδια, καβουρδισμένα και κομμένα σε κομμάτια με μαχαίρι, 15 γρ. χυμός λεμόνι, 50 γρ. ταχίνι, 2 γρ. κύμινο σκόνη, 8 γρ. σκελίδα σκόρδο, 25 γρ. ελαιόλαδο, 1 γρ. σησαμέλαιο, 6 γρ. μπαλσάμικο ξίδι, λευκό, αλάτι

Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια απαλή πάστα. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε με αλάτι τη γεύση αν χρειάζεται. Σερβίρουμε αμέσως ή καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο.

Η συνταγή είναι από τον Γιάννη Λουκάκο 

Καναπεδάκια με μους σολομού

Υλικά:
70 γρ. καπνιστός σολομός, 150 γρ. τυρί κρέμα. 20 γρ. κρέμα γάλακτος, 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, 1 κ.σ. χυμό από λεμόνι, 1 κ.σ. άνηθο (συν λίγα φυλλαράκια για το σερβίρισμα), 1/8 κ.γ. φρέσκοτριμμένο πιπέρι, 1 μικρό αγγούρι κομμένο σε λεπτές φέτες, τα κράκερ ή το ψωμί της αρεσκείας σας (ταιριάζει πολύ και με μαύρο ψωμί) αρκεί να είναι λεπτοκομμένες οι φέτες

Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μίξερ και τα χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα. Βάζουμε στα καναπεδάκια μια φέτα αγγουράκι από κάτω για τραγανότητα και δροσιά. Απλώνουμε το μίγμα σε καναπεδάκια είτε με το κουτάλι, είτε ιδανικά με κορνέ. Προσθέτουμε λίγο άνηθο από πάνω και αυτό ήταν.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Παπαζυμούρη 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Βλέπω τη ζωή σαν ένα χορό. Είναι ανάγκη ο χορός να έχει κάποιο νόημα; Χορεύεις επειδή το ευχαριστιέσαι."

Jackie Mason, Αμερικανός κωμικός

  • 1878 - Η Κύπρος προσαρτάται στην Μεγάλη Βρετανία, μετά από μυστική συμφωνία με την Τουρκία.

    1911 - Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας.

© 2002-2019 MEDIA2DAY