@HOMEΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

3 λαχταριστές συνταγές για γλυκόξινο κοτόπουλο

Δείτε τρεις νοστιμότατες παραλλαγές για να φτιάξετε γλυκόξινο κοτόπουλο, εύκολα και γρήγορα.

3 λαχταριστές συνταγές για γλυκόξινο κοτόπουλο

Γλυκόξινο κοτόπουλο με ρύζι μπασμάτι

Υλικά: 2 κ.σ. σουσαμέλαιο, 1 κρεμμύδι, 2 χρωματιστές πιπεριές, 10 μικρά καλαμπόκια, 1 καρότο, 1 συσκευασία ανανά (400 γρ.), 400 γραμ. ντομάτες κοσκασέ, 1½ φλ. ζάχαρη, 1½ φλ. λευκό ξίδι, 2 κ.σ. σόγια, 1 κ.γλ. φρέσκο τζίντζερ, 1 κ.σ. κορν φλάουρ, 3 φιλέτα στήθος κοτόπουλου, ½ φλ. Αλεύρι, ½ φλ. κορν φλάουρ, 1 κ.γλ. μπέικινκ πάουντερ, ½ κ.γλ. σόδα μαγειρικής, 1 κ.γλ. ζάχαρη, 1 φλ. κρύο νερό, ρύζι μπασμάτι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο. Προσθέτουμε τις πιπεριές κομμένες σε μέγεθος μπουκιάς, καθώς και όλα τα λαχανικά. Στραγγίζουμε τον ανανά και τον κόβουμε σε μπουκιές. Τον προσθέτουμε μαζί με τις ντομάτες.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη το ξίδι, τη σόγια και το τζίντζερ. Σιγοβράζουμε για 25 λεπτά.

Διαλύουμε το κορν φλάουρ στον χυμό ανανά. Τα προσθέτουμε στη γλυκόξινη σάλτσα και βράζουμε για 2-3 λεπτά να πυκνώσει ελαφρά.

Κόβουμε το κοτόπουλο σε μπουκιές. Ανακατεύουμε με σύρμα όλα τα υλικά για το κουρκούτι να γίνει λείο. (Αν το βάλουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο είναι το ιδανικό).

Βουτάμε το κοτόπουλο,το στραγγίζουμε και το τηγανίζουμε σε λάδι 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά  μέχρι να ροδίσει. Σερβίρουμε αμέσως με την γλυκόξινη σάλτσα και ρύζι μπασμάτι.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς

Κοτόπουλο γλυκόξινο με noodles

Υλικά: 700 γρ. φιλέτο κοτόπουλου, 2 μεγάλα κρεμμύδια, 3 πολύχρωμες πιπεριές (κόκκινη, κίτρινη, πορτοκαλί), 3 φέτες μπέικον, 150 γρ. μανιτάρια, 50 γρ. ανανάς, 1/ 1/2 κ.σ. σόγια σως, 1 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού (κατά προτίμηση λευκή με γεύση πορτοκάλι και λεμόνι), 1 κ.σ. μέλι, 1 κ.σ. ζάχαρη, 2 κούπες ζεστό νερό, 1 ζωμός, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, λίγο θυμάρι, noodles

Εκτέλεση: Αρχίζουμε κόβοντας τα λαχανικά μας: το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε μπαστουνάκια, τα μανιτάρια σε χοντρά σχετικά κομμάτια και τον ανανά σε μικρά κομμάτια. Κόβουμε και το μπέικον σε κομματάκια και στο τέλος το κοτόπουλο σε κυβάκια. Σε ένα γουόκ ή σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και θωρακίζουμε το κοτόπουλο σε δυνατή φωτιά.

Αποσύρουμε το κοτόπουλο σε ένα σουρωτήρι (για να αποφύγουμε τα περιττά ζουμιά) και προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο στο ίδιο σκεύος, για να τσιγαρίσουμε το κρεμμύδι. Τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη, προκειμένου να το βοηθήσουμε να καραμελώσει.

Έπειτα, προσθέτουμε τις πιπεριές και το μπέικον και μόλις μαλακώσουν οι πιπεριές, ρίχνουμε τα μανιτάρια και τον ανανά. Σε αυτό το σημείο ανεβάζουμε τη φωτιά, για να μην αρχίσει το φαγητό να βράζει λόγω της υγρασίας των μανιταριών και του ανανά. Μόλις σοταριστούν όλα τα υλικά, προσθέτουμε το κοτόπουλο και μετά από λίγο σβήνουμε με τη σόγια σως και την κρέμα βαλσαμικού.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το νερό (στο οποίο εάν θέλουμε έχουμε διαλύσει 1 ζωμό), το μέλι, ελάχιστο αλάτι, πιπέρι και λίγο θυμάρι.

Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά περίπου, μέχρι το κοτόπουλο να μαλακώσει και να δέσει η σάλτσα. Ελέγχουμε μήπως το φαγητό χρειάζεται περισσότερο αλάτι ή πιπέρι και σερβίρουμε με noodles.

Η συνταγή είναι του Άκη

Γλυκόξινο κοτόπουλο με Μοσχάτο

Υλικά: 2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, χωρίς δέρμα 3 κ.σ. σάλτσα σόγιας, 3 κ.σ.  βαλσαμικό ξίδι, 2 κ.σ.  ξίδι από λευκό κρασί, 2 κ.σ.  κέτσαπ, 3 κ.σ.  ελαιόλαδο, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες, 1 μεγάλο καρότο κομμένο σε μπαστουνάκια (ή 2 μέτρια), 1 κ.γλ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο (ή ½ κουτ. γλυκού τζίντζερ ξερό, σε σκόνη), 1 φλ. τσαγιού (200 ml) γλυκό κρασί Μοσχάτο Σάμου, 1 γεμάτη κ.σ.  μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο

Εκτέλεση: Κόβουμε φιλέτα κοτόπουλου σε λωρίδες με πάχος 1cm Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε τη σάλτσα σόγιας, τα δύο είδη ξιδιού, την κέτσαπ (ή τον πελτέ) και τα χτυπάμε καλά με ένα πιρούνι. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι (ή σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις λωρίδες κοτόπουλου, το κρεμμύδι και το καρότο για 4 – 5 λεπτά, μέχρι τα κομμάτια του κοτόπουλου να ροδίσουν ομοιόμορφα.

Προσθέτουμε το τζίντζερ (φρέσκο ή ξερό), ανακατεύουμε απαλά και σβήνουμε με το Μοσχάτο. Μαγειρεύουμε για περίπου 4 λεπτά, μέχρι το αλκοόλ να εξατμιστεί, ανακατεύοντας συνέχεια.

Ρίχνουμε το μείγμα ξιδιών και σόγιας, χαμηλώνουμε ελαφρώς τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, ώσπου η σάλτσα να σκουρύνει και να σιροπιάσει. Τέλος, ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε απαλά για να διαλυθεί και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά. Σερβίρουμε το φαγητό αμέσως και το συνοδεύουμε με απλό ρύζι μπασμάτι.

Συνταγή από εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η καλύτερη χρήση της ζωής είναι να την αφιερώσεις σε κάτι που θα διαρκέσει περισσότερο απ’ αυτήν."

William James, 1842-1910, Αμερικανός φιλόσοφος

  • 1806 - Στη Μάχη της Ιένας ο Αυτοκράτορας Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης εκμηδενίζει τον πρωσσικό στρατό.
    1888 - Ο Γάλλος κινηματογραφιστής Λουί Λε Πρενς γυρίζει το φιλμ Roundhay Garden Scene, την αρχαιότερη σωζόμενη ταινία.
    1915 - Η Βουλγαρία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Σερβίας (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος).

© 2002-2019 MEDIA2DAY