@HOMEΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Πώς θα φτιάξεις μόνος σου υγιεινές μπάρες δημητριακών

Είναι χορταστικές, είναι πρακτικές, μπορούν να γίνουν και υγιεινές. Τέσσερις σούπερ συνταγές για να φτιάξετε μόνοι σας μπάρες δημητριακών.

Πώς θα φτιάξεις μόνος σου υγιεινές μπάρες δημητριακών

Μπάρες βρώμης χωρίς ζάχαρη

Υλικά:
2 ώριμες μπανάνες, 480 γρ. πλήρες αγελαδινό γάλα, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 2 κ.σ. μέλι, 200 γρ. βρώμη, 160 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα, 1 πρέζα αλάτι, 1 κ.σ. κοφτή κανέλα, 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ, ξύσμα από 1 λεμόνι
Για το σερβίρισμα: μέλι, φρέσκα φρούτα, πεκάν

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Σε ένα μπολ πολτοποιούμε τις μπανάνες με ένα πιρούνι, μέχρι να γίνουν πουρές. Προσθέτουμε το γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας, το μέλι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε ακόμα τη βρόμη, τα καρύδια, το αλάτι, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα από το λεμόνι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί (20x30 εκ.) που έχουμε λαδώσει και αφήνουμε για 30 λεπτά να σφίξει. Ψήνουμε στον φούρνο για 35-45 λεπτά.

Το αφήνουμε για 15 λεπτά να κρυώσει, το αφαιρούμε από το ταψί και το κόβουμε σε κομμάτια. Σερβίρουμε με έξτρα μέλι, φρέσκα φρούτα της επιλογής μας και πεκάν.
Η συνταγή είναι από τον Άκη Πετρετζίκη

Μπάρες με φιστικοβούτυρο και μέλι

Υλικά:
75 γρ νιφάδες βρώμης, 40 γρ φυστίκια αράπικα, καβουρδισμένα, αποφλοιωμένα, 2 κ.σ. ηλιόσπορους, 130 γρ φυστικοβούτυρο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. μέλι

Εκτέλεση:
Σε ένα ταψί απλώνουμε τις νιφάδες βρώμης και τις ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά, να καβουρδιστούν. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε πρώτα τα στερεά υλικά, τις καβουρδισμένες νιφάδες βρώμης, τα χοντροκομμένα φυστίκια και τους ηλιόσπορους. Σε ένα άλλο μικρό μπολ ανακατεύουμε να ενωθούν το φυστικοβούτυρο με το μέλι και το ελαιόλαδο (αν είναι σκληρή η υφή τους, τα ζεσταίνουμε πρώτα λίγο να μαλακώσουν). Τα προσθέτουμε στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε καλά.

Σε μια ορθογώνια φόρμα 14x10 εκ, καλυμμένη με λαδόκολλα απλώνουμε το μείγμα. Με τη ράχη του κουταλιού πιέζουμε καλά την βάση να συμπιεστούν τα υλικά. Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά. Κόβουμε σε κομμάτια και αποθηκεύουμε για μία εβδομάδα στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο.
Η συνταγή είναι από εδώ 

Μπάρες με μέλι και ταχίνι

Υλικά:
130 γρ. ταχίνι, 100 γρ. μέλι, 50 γρ. καρύδια ή αμύγδαλα ή φυστίκια (ανάλογα με την προτίμηση σας), 50 γρ. σταφίδες ή αποξηραμένα βερύκοκα (ή και τα δύο), 150 γρ. δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, 100 γρ. νιφάδες βρώμης

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Στη συνέχεια ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μπολ και στρώνουμε το μείγμα σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Αφήνουμε από 5-9 λεπτά στον φούρνο ανάλογα με το πόσο μαλακή θέλουμε την μπάρα. Αφού το βγάλουμε από τον φούρνο, κόβουμε σε κομμάτια ορθογώνια.
Η συνταγή είναι από εδώ

Μπάρες καρότου με πρωτεΐνη

Υλικά:
300 γρ. βρώμη, 100 γρ. πρωτεΐνη με γεύση βανίλιας, 1 πρέζα αλάτι, 1 κ.γ. κανέλα, 30 γρ. στέβια, 80 γρ. σάλτσα μήλου, 100 γρ. τριμμένα καρότα, 170 γρ. φιστικοβούτυρο απαλό, 50 γρ. σιρόπι σφενδάμου, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 120 γρ. γάλα σόγιας
Για το σερβίρισμα: 250 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά, 1 πρέζα κανέλα, 20 γρ. στέβια

Εκτέλεση:
Καλύπτουμε μια φόρμα 20x30 εκ. με λαδόκολλα και αφήνουμε στην άκρη. Στον κάδο του μίξερ με το φτερό χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα στη χαμηλή ταχύτητα τη βρώμη, την πρωτεΐνη, το αλάτι, την κανέλα και τη στέβια. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σάλτσα μήλου και τα τριμμένα καρότα. Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.

Βάζουμε το φιστικοβούτυρο σε ένα πυρίμαχο σκεύος μαζί με το σιρόπι σφενδάμου και το εκχύλισμα βανίλιας. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα στα 800 watt μέχρι να μαλακώσει το φιστικοβούτυρο. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους και τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ με τα στερεά υλικά μας. Ανακατεύουμε για 3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους. Τέλος, ρίχνουμε το γάλα σόγιας για γίνει πιο εύπλαστο το μείγμα μας. Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και πιέζουμε την επιφάνεια του ομοιόμορφα με μια λαδόκολλα από πάνω. Βάζουμε για 15 λεπτά στο ψυγείο να σφίξει εντελώς.

Για το σερβίρισμα: Στον κάδο του μίξερ αφρατεύουμε με το φτερό το τυρί κρέμα για 3-5 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κανέλα και τη στέβια. Χτυπάμε στο μίξερ για 1 λεπτό ακόμα.
Βγάζουμε τη φόρμα από το ψυγείο και κόβουμε το μείγμα σε τετράγωνα κομμάτια 4 εκ. και απλώνουμε με ένα κουτάλι το frosting στην επιφάνεια του. Πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από τον Άκη Πετρετζίκη 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Τα βιβλία είναι καθρέφτες. Βλέπεις μέσα τους μόνο αυτά που ήδη έχεις μέσα σου."

Carlos Ruiz Zafón, 1964 -, Ισπανός συγγραφέας

  • 1797 - Συνθήκη του Καμποφόρμιο, με την οποία οι Ιόνιοι Νήσοι προσαρτήθηκαν στη Γαλλία.
    1912 - Ο Ελληνικός Στρατός (IV Μεραρχία) απελευθερώνει τη Νάουσα.

© 2002-2019 MEDIA2DAY