@HOMEΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Τα μυστικά για μια τέλεια φασολάδα!

Ο σεφ Αλέξανδρος Πανδής μοιράζεται μαζί σου τα μυστικά και τη συνταγή για την πιο τέλεια, χυλωμένη και μυρωδάτη φασολάδα.

Τα μυστικά για μια τέλεια φασολάδα!

Ένα από τα πιο κλασικά ελληνικά πιάτα, η ξακουστή φασολάδα είναι ένα οικονομικό, νόστιμο και θρεπτικό φαγητό που αξίζει να μάθεις να φτιάχνεις σωστά.

Βασική πηγή τροφής από τα προϊστορικά χρόνια, τα όσπρια, λόγω της εύκολης καλλιέργειας και της δυνατότητας αποθήκευσης για μεγάλο χρονικό διάστημα, έδωσαν μεγάλη γκάμα πιάτων και συνταγών ανά τον κόσμο.

Στην Ελλάδα, τα όσπρια και κατά κύριο λόγο τα φασόλια αποτέλεσαν λύση σε περιόδους φτώχειας και έθρεψαν γενιές ολόκληρες με πηχτή και νόστιμη σούπα φασολάδα, η οποία μάλιστα κατά την αρχαιότητα προσφερόταν στους θεούς και υπήρχε ειδική ημέρα αφιερωμένη στην παρασκευή της.

Ας δούμε λοιπόν πώς μπορείς να τη φτιάξεις κι εσύ, τώρα που ο κρύος χειμώνας πλησιάζει.

Για αρχή, τα φασόλια

Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες και όλες φτιάχνουν μια πηχτή σούπα, αλλά αφού μιλάμε για φασολάδα, διαλέγεις αποξηραμένα λευκά φασόλια, μετρίου μεγέθους και τελευταίας σοδειάς. Το τελευταίο παίζει ρόλο αν θες να πάρεις και τα θρεπτικά συστατικά τους, πλην της γεύσης.

Αφού μιλάμε για ξερά φασόλια, τα μουλιάζεις. Κρύο νερό, μεγάλο μπολ και τα φασόλια να καλύπτονται αρκετά, γιατί θες να απορροφήσουν πολύ νερό. Πρόσθεσε και 1 κουταλιά αλάτι ανά λίτρο νερού, για να τα βοηθήσεις να κρατήσουν το σχήμα τους και να μην ξεφλουδίσουν στο μαγείρεμα.

Τα αφήνεις στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 με 24 ώρες και όχι στον πάγκο, γιατί λόγω θερμοκρασίας μπορεί να αναπτύξουν βακτήρια. Τα ξεπλένεις, τα στραγγίζεις και τα βάζεις στην άκρη μέχρι να ετοιμάσεις τα υπόλοιπα υλικά.

«Μα, Αλέξανδρε, δουλεύω και δεν έχω πάντα χρόνο για να προετοιμάσω και να μουλιάσω τα φασόλια!»

Επένδυσε τότε τα ωραία σου λεφτουδάκια σε μια χύτρα ταχύτητας. Η υψηλή της πίεση αναπτύσσει υψηλότερη θερμοκρασία οπότε θα βράσουν πιο γρήγορα και πιο ομοιόμορφα τα φασόλια, ακόμα και χωρίς μούλιασμα.

Οι λοιπές προσθήκες και η τελική αναμέτρηση

Κόψε το κρεμμύδι σε μεγάλες φέτες, το σκόρδο σε πολύ μικρά κομμάτια, το καρότο σε κυβάκια ή ροδέλες, αλλά σχετικά χοντρές και σωτάρισέ τα με πολύ ελαιόλαδο στην κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Αν χρησιμοποιείς σέλερι, κόψε και πρόσθεσε και τα κοτσάνια, αλλά εγώ θα σου πρότεινα να βάλεις σελινόριζα, τριμμένη στον τρίφτη, για να έχεις το απόλυτο χύλωμα. Όταν μαραθούν τα λαχανικά σου, προσθέτεις πελτέ, ανακατεύεις και γεμίζεις την κατσαρόλα (ή την χύτρα) με κρύο νερό. Ρίχνεις αμέσως τα φασόλια και την ντομάτα, ανεβάζεις τη θερμοκρασία στο μέγιστο και προσθέτεις μπαχαρικά: φύλλο δάφνης, αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι και πάπρικα.

Η υψηλή θερμοκρασία θα βοηθήσει τα φασόλια να βράσουν και να απελευθερώσουν το άμυλό τους στη σούπα, με αποτέλεσμα να χυλώσει σωστά. Στη χύτρα όμως, λόγω της πίεσης, αυτό θα συμβεί έτσι κι αλλιώς, οπότε μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνεις τη θερμοκρασία στο μέτριο. Και στις δύο περιπτώσεις, προτείνω βράσιμο για τουλάχιστον 45 λεπτά και ως 1 ½ ώρα, ανάλογα την ποσότητα και την ποιότητα των φασολιών.

Για να ολοκληρώσεις το γαστρονομικό θαύμα, πρόσθεσε ψιλοκομμένα φύλλα σέλινου (ή σέλερι), δενδρολίβανο ή θυμάρι.

Για μερακλήδες…

Αν θες να είσαι από αυτούς, μπορείς να προσθέσεις μοσχαρίσιο λουκάκινο, μπέικον ή και κομμάτια μοσχαριού πριν σωτάρεις τα λαχανικά.

Αν δεν σου αρέσουν αυτές οι υπερβολές, μπορείς να συνοδεύσεις με καπνιστή πέστροφα, η οποία ταιριάζει εξαιρετικά, ή ακόμα και με ένα αυγό ποσέ. Θα δώσουν διαφορετικό αέρα στο πιάτο σου, πέρα από τα συνηθισμένα.

Δική μου προτίμηση είναι να περιχύσω με ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι και να συνοδεύσω στο πλάι με μερικές φέτες φρυγανισμένο ψωμί και λίγο ξινοτύρι.

Η συνταγή που προτείνω είναι:

300 γρ. άσπρα φασόλια, 200 ml ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι μέτριο, 1 καρότο, 4 κλαράκια σέλερι (ή μισή, μικρή σελινόριζα), 1 φύλλο δάφνη, 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 1 λίτρο νερό

Καλή επιτυχία και καλό χειμώνα!

Αλέξανδρος Πανδής

Private Chef / Private Events / Workshop Instructor

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Αρέσεις στους ανθρώπους όταν είσαι κάτι, κατά προτίμησιν αυτό που είναι οι ίδιοι."

Τζων Στάινμπεκ

  • 1968 - Ο Αλέκος Παναγούλης καταδικάζεται εις θάνατο για την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου.

    1973 - Εξέγερση του Πολυτεχνείου.

© 2002-2018 MEDIA2DAY