@HOMEΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Τέλειες συνταγές για μαρμελάδες

Η μαρμελάδα είναι ένα γλυκό που φτιάχνεται πολύ εύκολα, όλοι το λατρεύουν και αντέχει για πολύ καιρό. Άρα, γιατί να μην μάθουμε να φτιάχνουμε;

Τέλειες συνταγές για μαρμελάδες

Οι μαρμελάδες είναι μία τέλεια λύση κάθε φορά που θέλουμε να φάμε κάτι γλυκό, ή για ένα πρόχειρο απογευματινό ή πρωινό σνακ. Και επειδή αντέχουν πολύ καιρό στο ψυγείο, και δεν χρειαζόμαστε μεγάλες ποσότητες για να μας ικανοποιήσει, αυτό τις καθιστά και σούπερ οικονομική λύση. Άρα λέμε ναι στην μαρμελάδα, και ακολουθούμε μια από αυτές τις τέλειες συνταγές, για να φτιάξουμε την δική μας.

Μαρμελάδα με κεράσι
Υλικά: 2 κιλά κεράσια μικρά ροζ ή άσπρα γαλλικά (Το βάρος είναι για κεράσια με κουκούτσι: 2 κιλά με κουκούτσια= 1 1/3 κιλό χωρίς κουκούτσια), 6 ½ φλ. (1 1/3 κιλό) ζεστή ζάχαρη, 1 (όχι γεμάτο) φλ. νερό, 1 κουταλιά χυμό λεμονιού

Εκτέλεση: Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα κεράσια με το ειδικό εργαλείο, πάνω από ένα μπολ για να μαζεύουμε το χυμό τους. Τα βάζουμε σε στρώσεις σε μια κατσαρόλα (πρέπει να είναι πολύ μεγάλη, γιατί πιτσιλίζουν στο βράσιμο και εμαγιέ ή ανοξείδωτη ή με αντικολλητική επένδυση- ποτέ όμως αλουμίνιο) και πασπαλίζουμε κάθε στρώση με ζάχαρη. Τα περιχύνουμε με το νερό και το χυμό που μαζέψαμε (όσος και να είναι) και τα βράζουμε για 15 λεπτά. Όσο βράζουν αφαιρούμε τον αφρό από την επιφάνεια, με τρυπητή κουτάλα. Ύστερα, τα αφήνουμε στην κατσαρόλα, σκεπασμένα, για 24 ώρες. Την επόμενη μέρα τα ξαναβράζουμε για ½ περίπου ώρα, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα, προσθέτουμε το λεμόνι και την αφήνουμε να πάρει μια βράση, 3-4 λεπτά. Όταν κρυώσει λίγο τη μοιράζουμε σε ζεστά, αποστειρωμένα βάζα. Κλείνουμε τα βάζα όταν κρυώσει τελείως η μαρμελάδα.
Η συνταγή από εδώ

Μαρμελάδα σταφύλι χωρίς ζάχαρη
Υλικά: 2 κιλά μαύρο σταφύλι, φλούδα από λεμόνι και λάιμ, 1 κλωνάρι αρμπαρόριζα, λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι

Εκτέλεση: Πλένουμε καλά τα σταφύλια και αφαιρούμε τα κουκούτσια, πιέζοντας μία μία ρόγα ανάμεσα στα δάχτυλα. Βάζουμε τα σταφύλια σε κατσαρόλα με χοντρή βάση. Σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε να σιγοβράσουν στο δικό τους ζουμί. Ανακατεύουμε τακτικά τα σταφύλια. Σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους στο μισό. Προς το τέλος του βρασμού, αρωματίζουμε τα σταφύλια με ένα κλωνάρι αρμπαρόριζα, φλούδα λεμόνι και φλούδα λάιμ. Στον τελευταίο βρασμό προσθέτουμε λίγες σταγόνες λεμόνι. Περνάμε τα σταφύλια σε μύλο του πουρέ και αλέθουμε τη σάρκα τους πάνω από κατσαρόλα. Εναλλακτικά, τα σουρώνουμε σε ψιλή σίτα, πιέζοντας καλά με την κουτάλα να βγαίνει ή πούλπα από κάτω. Οι φλούδες και η αρμπαρόριζα μένουν στο μύλο. Σε αυτό το στάδιο η μαρμελάδα είναι αρκετά αραιή, γι΄αυτό την ξαναβάζουμε στη φωτιά μέχρι η σύστασή της να θυμίζει μαρμελάδα ζελέ.
Η συνταγή από εδώ

Μαρμελάδα φράουλα με σπόρους τσία
Υλικά: 500 γρ. φρέσκες φράουλες, 80 γρ. μέλι, 100 γρ. νερό, 20 γρ. σπόροι τσία

Εκτέλεση: Πλένουμε τις φράουλες, αφαιρούμε το κοτσάνι τους και τις στεγνώνουμε πολύ καλά. Βάζουμε τις φράουλες, το μέλι και το νερό σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και αφήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Προσθέτουμε τους σπόρους τσία και σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτά ανακατεύοντας ανά διαστήματα με μία ξύλινη κουτάλα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει. Όσο κρυώνει τόσο γίνεται παχύρευστη η μαρμελάδα. Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια στο ψυγείο για 1 μήνα.
Η συνταγή από εδώ

Μαρμελάδα με πεπόνι και τσίπουρο
Υλικά: 800 γρ. πεπόνι (καθαρό βάρος), 200 γρ. ζάχαρη, 2 τεμ. λεμόνια (χυμός), 4 τεμ. αστεροειδή γλυκάνισα, 20 γρ. τσίπουρο ή βότκα

Εκτέλεση: Κόβουμε το πεπόνι σε μικρούς κύβους και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το χυμό από τα λεμόνια και τα γλυκάνισα και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Βράζουμε, ανακατεύοντας συχνά, έως ότου διαλυθεί το πεπόνι και δέσει η μαρμελάδα. Ρίχνουμε το τσίπουρο και αφήνουμε για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να δέσει ξανά η μαρμελάδα (έχετε υπόψη πάντως ότι η συγκεκριμένη δεν δένει πολύ). Αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα.
Η συνταγή από εδώ

Μαρμελάδα αχλάδι
Υλικά: 1 κιλό ώριμα αχλάδια βάρος καθαρισμένων, 100 ml λευκό κρασί, 300 γρ ζάχαρη, 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ τριμμένο στον τρίφτη, χυμός από 1 λεμόνι

Εκτέλεση: Πλένουμε και καθαρίζουμε τα αχλάδια (φλούδα κουκούτσια). Τα κόβουμε σε μικρούς κύβους 1,5 -2 εκατοστά. Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα αχλάδια με το κρασί και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Μόλις το κρασί εξατμιστεί προσθέτουμε τη ζάχαρη το χυμό λεμονιού και το τζίντζερ. Συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Με κουτάλα του πουρέ λιώνουμε τα αχλάδια που τώρα θα έχουν μαλακώσει. Δυναμώνουμε την ένταση της φωτιάς και βράζουμε ανακατεύοντας μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
Η συνταγή από εδώ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Όταν πρόκειται για λεφτά, όλοι έχουν την ίδια θρησκεία."

Βολταίρος, 1694-1778, Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας

  • 622 - Ολοκληρώνεται η φυγή του Μωάμεθ από τη Μέκκα στη Μεδίνα («Εγίρα»).
    787 - Ξεκινά τις εργασίες της η 7η Οικουμενική Σύνοδος (2η της Νίκαιας). Η Ειρήνη η Αθηναία αναστηλώνει τις εικόνες.
    1493 - Ο Χριστόφορος Κολόμβος αναχωρεί για το δεύτερο ταξίδι του στο Νέο Κόσμο.
    1664 - Η Ολλανδία παραδίδει το Νέο Άμστερνταμ στην Αγγλία. Το Νέο Άμστερνταμ μετονομάζεται σε Νέα Υόρκη.
    1706 - Σαξονία και Σουηδία υπογράφουν τη Συνθήκη του Άλτρανσταντ (άρθρο: Μεγάλος Βόρειος Πόλεμος).
    1828 - Ο Ιωάννης Καποδίστριας οργανώνει τα ταχυδρομεία.
    1852 - Παρουσιάζεται σε πτήση από το Παρίσι στην Τραπ το πρώτο αερόπλοιο από τον Ανρί Γκιφάρ .
    1908- Κηρύσσεται η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
    1908- Κυκλοφορεί στην αγορά το μοντέλο Τ της Φορντ γνωστό και ως Tin Lizzie.
    1927- Ιδρύεται αυτόνομος οργανισμός διοίκησης του Λιμένα Πειραιώς, ο γνωστός ΟΛΠ.
    1948- Ίδρυση της αυτοκινητοβιομηχανίας Χόντα, στην Ιαπωνία.

© 2002-2018 MEDIA2DAY