@HOMEΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Υγιεινές συνταγές με σολομό

Ο σολομός είναι από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης αλλά και ω-3 λιπαρών οξέων. Και κάπως έτσι θα τον απολαύσουμε όπως του αξίζει…

Υγιεινές συνταγές με σολομό

Ψητός σολομός με μουστάρδα και μέλι

Υλικά: ½ με 2 κιλά (680 έως 900 γρ.) φιλέτο σολομού, 3 κ.σ. μουστάρδα μέλι, 3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες, περίπου 3 κ.γ.), 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. χυμό λεμονιού, 1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο, μια πρέζα αλάτι

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάμε ελαφρώς τη μουστάρδα μέλι, το σκόρδο, τις 2 κ.σ. ελαιόλαδου, το χυμό λεμονιού, τον άνηθο και το αλάτι. Στρώνουμε σε ένα ταψί αλουμινόχαρτο. Αλείφουμε τα φιλέτα σολομού και στις δύο πλευρές με ελαιόλαδο. Τα τοποθετούμε στο ταψί, και χρησιμοποιούμε ένα πινέλο για να επικαλύψουμε την πάνω πλευρά των φιλέτων με το μίγμα μελιού μουστάρδας. Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 8 με 10 λεπτά, μέχρι τα φιλέτα μας να πάρουν ένα πρώτο ψήσιμο. Μην σας αποτρέψει αν τα φιλέτα μας κρατάνε λίγο στο κέντρο, όταν τα βγάλουμε από το φούρνο. Η υπολειπόμενη θερμότητα, θα τα μαγειρέψει σωστά.
Η συνταγή από εδώ

Γλυκοπατάτες γεμιστές με σολομό

Υλικά: 2 γλυκοπατάτες, 50 γρ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, ξύσμα από 1 λάιμ, χυμό από 1 λάιμ, ½ ματσάκι άνηθο, 1-2 κ.σ. μέλι, 200 γρ. τυρί κρέμα, 200 γρ. καπνιστό σολομό
Για το σερβίρισμα: ρόκα, φέτες λάιμ, άνηθο, πιπέρι, ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C στον αέρα. Κόβουμε με ένα μαχαίρι τις γλυκοπατάτες στη μέση οριζόντια. Τις βάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο, πιπέρι, αλάτι και θυμάρι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμες αφαιρούμε με ένα κουτάλι λίγη από τη σάρκα της κάθε γλυκοπατάτας και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε πιπέρι, αλάτι, ελαιόλαδο, ξύσμα και χυμό από ένα λάιμ, άνηθο, μέλι και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε τη γέμιση στις γλυκοπατάτες και προσθέτουμε από πάνω τυρί κρέμα και σολομό. Μεταφέρουμε σε ξύλο κοπής, πάνω σε σαλάτα ρόκας, προσθέτουμε φέτες λάιμ, άνηθο, πιπέρι, ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Η συνταγή από εδώ

Σολομός σοτέ με σπανάκι και τοματίνια

Υλικά: 600 γρ. σολομό χωρίς κόκκαλα, ελαιόλαδο, 6-8 κ.σ. χυμό λεμονιού (χωρισμένο), αλάτι, πιπέρι, 4 κολοκυθάκια, 200 γρ. τοματίνια κομμένα στη μέση, 300 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο-αποψυγμένο ή φρέσκο, 2 κ.γ. θυμάρι φρέσκο (μόνο τα φύλλα), κρέμα βαλσάμικο, τριμμένο φουντούκι

Εκτέλεση: Κόβουμε το φιλέτο του σολομού σε κάθετες μερίδες (100-150 γρ.) και το χαράζουμε με ένα μαχαίρι διαγώνια από τη μεριά της πέτσας 2 φορές για να ψηθεί καλύτερα το ψάρι. Πασπαλίζουμε με λάδι, αλάτι και πιπέρι. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και δίνουμε χρώμα στο σολομό πρώτα από τη μεριά της πέτσας, πιέζοντας ελαφρά με μία σπάτουλα. Το ψάρι θα καταλάβουμε ότι έχει πάρει χρώμα όταν με τη σπάτουλα πάμε να το γυρίσουμε από την άλλη πλευρά και ξεκολλάει εύκολα από το τηγάνι. Στη συνέχεια, δίνουμε χρώμα και από τις υπόλοιπες πλευρές και σβήνουμε με κρέμα βαλσαμικού και λεμόνι. Μόλις δέσουν τα υγρά, αποσύρουμε από τη φωτιά.
Για το σπανάκι: Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε χοντρές ροδέλες πάχους 1 εκ. Ρίχνουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα κολοκυθάκια. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το σπανάκι και το σοτάρουμε και αυτό για 2 λεπτά για να χάσει τον όγκο του. Προσθέτουμε και τα τοματίνια και λίγο φρέσκο θυμάρι και τα σοτάρουμε και αυτά για 2 λεπτά. Σβήνουμε με κρέμα βαλσαμικού και λεμόνι και σερβίρουμε με τα φουντούκια επιπλέον φρέσκο θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
Η συνταγή από εδώ

Ψητός σολοµός µε λαχανικά

Υλικά: 4 φιλέτα φρέσκου σολομού, 4 μέτριες πατάτες κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες, 4 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε φέτες, 1 λεμόνι (χυμός), 4 κ.σ. ελαιόλαδο, λίγο θυμάρι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Σε λαδωμένο ταψάκι απλώνουμε τις φέτες πατάτας. Περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο και ραντίζουμε με λίγο νερό. Αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 25΄ στους 220 βαθμούς Κελσίου. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και απλώνουμε ομοιόμορφα τα κρεμμύδια πάνω στις πατάτες. Ακουμπάμε επάνω τους τα φιλετάκια του σολομού. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε για 10 επιπλέον λεπτά στο φούρνο.
Η συνταγή από εδώ

Σολομός με φακές και κινόα

Υλικά: 2 φλ. Φακές, 1 φλ. Κινόα, 6 φλ. ζωμό κότας, 3 κ.σ ελαιόλαδο, 3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη, 1½ κ.σ. κάρυ σε σκόνη, 1/2 κ.σ κουρκουμάς, 2 κ.σ ψιλοκομμένο μαϊντανό, όσος σολομός έχει περισσέψει ψιλοκομμένος χωρίς το δέρμα, μισή λεμονόκουπα, 1 φλ. Αρακά, 1 κρεμμύδι ξηρό ψιλοκομμένο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Για τον σολομό με φακές και κινόα, ξεπλένουμε πρώτα την κινόα τη στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Πλένουμε τις φακές και τις βάζουμε σε κατσαρόλα. Ρίχνουμε 6 φλιτζάνια νερού ζωμό κότας και αφήνουμε να βράσουν για 10′. Προσθέτουμε την κινόα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 12′. Στραγγίζουμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμύδια και το ξερό για λίγα λεπτά να μαραθούν. Προσθέτουμε το κάρυ, το σκόρδο, την πιπεριά και τον κουρκουμά και ανακατεύουμε. Βάζουμε τον αρακά και την κινόα με τις φακές και αλατοπιπερώνουμε. Στύβουμε το λεμόνι. Προσθέτουμε το σολομό και το μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή από εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Το ταλέντο δεν υπάρχει. Ταλέντο είναι να έχεις τη λαχτάρα να κάνεις κάτι."

Jacques Brel

  • 1943 - Πρώτη εκτέλεση στο Στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου. Νεκρός πέφτει από τα πυρά ο έφεδρος υπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού Λεβί από τα Ιωάννινα «επειδή αποπειράθηκε να δραπετεύσει την ημέρα της σύλληψής του»

© 2002-2019 MEDIA2DAY