@HOMEΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Οι πιο πρωτότυπες συνταγές με γαρίδες

Όχι, οι γαρίδες δεν είναι απολαυστικές μόνο στο τηγάνι. Γίνονται… σουβλάκι και γιουβέτσι, και ταιριάζουν τέλεια με λιγκουίνι ή τηγανιτό ρύζι.

Οι πιο πρωτότυπες συνταγές με γαρίδες

Γαρίδες σουβλάκι

Υλικά:
12 γαρίδες Νο 1, καθαρισμένες
Για τη μαρινάδα: 1 σκ. Σκόρδο, 2 πρέζες μπούκοβο, 1 κ.σ. κοφτή ρίγανη ξερή, 50 γρ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ξύσμα από 1 lime, χυμό από ½ lime
Για τη σάλτσα: 2 αβοκάντο ώριμα, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, χυμό από 1 lime, 1 κ.γ. ρίγανη, αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα: 4 πίτες για σουβλάκι, ρίγανη φρέσκια, πιπέρι, αλάτι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, φέτες από 1 lime

Εκτέλεση:
Για τις γαρίδες: Τοποθετούμε μία ψηστιέρα σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει καλά. Κόβουμε το σκόρδο σε φέτες και το βάζουμε σε ένα γουδί. Προσθέτουμε το μπούκοβο, τη ρίγανη, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, το ξύσμα από το lime και χτυπάμε καλά μέχρι να πολτοποιηθούν. Βάζουμε τις γαρίδες σε ένα μπολ και περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Ανακατεύουμε ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια από τις γαρίδες.

Παίρνουμε 4 καλαμάκια για σουβλάκι και περνάμε 3 γαρίδες σε κάθε καλαμάκι φροντίζοντας να τρυπήσουμε και τις δύο άκρες από τις γαρίδες. Βάζουμε στην καυτή ψηστιέρα. Ψήνουμε για 3 λεπτά και από τις 2 πλευρές. Μεταφέρουμε σε ένα πιάτο και προσθέτουμε τον χυμό από το lime.

Για τη σάλτσα: Κόβουμε τα αβοκάντο στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι και τα τοποθετούμε με τη σάρκα στη γκριλιέρα για 1 λεπτό για να πάρουν χρώμα. Χαράσσουμε με ένα μαχαίρι τα αβοκάντο, σταυρωτά, και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τη σάρκα τους. Τη βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο το 1/3 από το ξερό κρεμμύδι, τον χυμό από το lime, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

Για το σερβίρισμα: Σε ένα ξύλο κοπής βάζουμε τη σάλτσα, τα καλαμάκια με τις γαρίδες και τις πίτες. Προσθέτουμε ρίγανη, πιπέρι, αλάτι, ελαιόλαδο, φέτες από lime και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Γιουβέτσι με γαρίδες

Υλικά:
500 γρ. γαρίδες, 1/4 φλ. Ελαιόλαδο, 1 καρότο, 1 κολοκύθι, 1/2 σελινόριζα, 1 φινόκιο, 1 κρεμμύδι, 1 σκ. Σκόρδο, 1/2 φλ. λευκό κρασί, 1 συσκευασία ψιλοκομμένες ντομάτες, 1 συσκευασία κριθαράκι χωρίς γλουτένη, λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος, αλάτι, πιπέρι

Για το Bisque γαρίδας: τα κεφάλια από τις γαρίδες, 1/4 φλ. Ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, 1 καρότο, 1 κλωνάρι σέλερι, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 2-3 κλωνάρια μαϊντανό, λίγους κόκκους πιπέρι, 1 φλ. κρασί λευκό

Εκτέλεση:
Για το γιουβέτσι με γαρίδες, καθαρίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε τα κεφάλια. Αφαιρούμε το έντερο της γαρίδας από τη ράχη. Ψιλοκόβουμε σε μικρά καρέ όλα τα λαχανικά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και το σκόρδο. Προσθέτουμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε για 2 λεπτά να αλλάξουν χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το κρασί και να κρατήσουμε μόνο το άρωμα του. Αφαιρούμε τις γαρίδες και τις διατηρούμε ζεστές και σκεπασμένες.

Προσθέτουμε το κριθαράκι και την ζεστή bisque γαρίδας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Προς το τέλος του βρασμού, αλατοπιπερώνουμε. Ξαναβάζουμε τις γαρίδες με τα ζουμιά τους στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε τακτικά το γιουβέτσι. Τέλος, πασπαλίζουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.

Αν βράζουμε σε δυνατή φωτιά εξατμίζονται τα υγρά οπότε ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό για να βράσει σωστά το ζυμαρικό. Όταν θα σερβίρουμε το κριθαράκι θα πρέπει να έχει αρκετή υγρασία γιατί όσο μένει ρουφάει τα υγρά του και στεγνώνει.

Για τη bisque (μπισκ) γαρίδας
Ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε τα κεφάλια γαρίδας. Τα αφήνουμε να ψηθούν πολύ καλά ανακατεύοντας για 7-8 λεπτά. Χοντροκόβουμε τα λαχανικά. Τα σοτάρουμε με τα κεφάλια γαρίδας για 5-6 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τον πελτέ. Τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί για 1-2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί.

Ντεγκλασάρουμε, ανακατεύοντας τα υλικά. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ. Προσθέτουμε το νερό, τα κλωνάρια μαϊντανό και το πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 30 λεπτά. Σουρώνουμε την bisque σε ψιλή σίτα, πιέζοντας με κουτάλα τα υλικά να πάρουμε όσο περισσότερο ζωμό μπορούμε. Πετάμε τα πολτοποιημένα υλικά.

Χρησιμοποιούμε τη bisque σαν ζωμό ή σαν βάση για σούπες, σάλτσες και ριζότο. Διατηρείται 2 ημέρες στο ψυγείο.
Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου 

Τηγανιτό ρύζι με γαρίδες

Υλικά:
3 κ.σ. σάλτσα σόγιας, 1 κ.σ. σησαμέλαιο, ½ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη, ½ κ.γ. λευκό πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 450 γρ. μεσαίες γαρίδες, καθαρισμένες, χοντρό αλάτι, κατά βούληση, πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση, 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες, 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 2 καρότα, καθαρισμένα και τριμμένα, 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε κύβους, ½ φλ. καλαμπόκι, κατεψυγμένο, ½ φλ. αρακά, κατεψυγμένο, 3 φλ. ρύζι, μαγειρεμένο, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση:
Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τη σάλτσα σόγιας, το σησαμέλαιο, το τζίντζερ και το λευκό πιπέρι, χτυπάμε με σύρμα και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Προσθέτουμε τις γαρίδες και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να πάρουν ροζ χρώμα. Αλατοπιπερώνουμε τις γαρίδες, τις μεταφέρουμε σε ένα πιάτο και τις αφήνουμε στην άκρη.

Προσθέτουμε στο τηγάνι το σκόρδο και το κρεμμύδι, μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει ημιδιάφανο. Ρίχνουμε και τα καρότα, την πιπεριά, το καλαμπόκι, τον αρακά και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το ρύζι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το μείγμα της σάλτσας σόγιας, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ζεσταθεί καλά το ρύζι. Προσθέτουμε στο τηγάνι τις γαρίδες και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και σερβίρουμε το ρύζι με τα λαχανικά και τις γαρίδες ζεστό.
Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 

Λιγκουίνι με γαρίδες

Υλικά:
500 γρ. λιγκουίνι, αλάτι, πιπέρι, γραβιέρα τριμμένη για το σερβίρισμα, 400 γρ. κρέμα γάλακτος, 500 γρ. γαρίδες καθαρισμένες κατεψυγμένες, 1/2 ματσάκι μαϊντανό, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 κούπα ούζο

Εκτέλεση:
Βράζουμε τα λιγκουίνι και με 1 κουταλιά αλάτι και 2 κουταλιές ελαιόλαδο.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την σάλτσα: Σε ένα μεγάλο τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο και τις γαρίδες. Σκεπάζουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε να βράσουν για περίπου 10 λεπτά. Οι γαρίδες θα βγάλουν ζουμί καθώς θα βράζουν. Αφαιρούμε τις γαρίδες απο το τηγάνι και τις βάζουμε σε ένα πιάτο. Ρίχνουμε στο τηγάνι το ούζο και βράζουμε μέχρι να μείνει το μισό ζουμί. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, πιπέρι και τον μαιντανό. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 5 λεπτά ακόμα.

Κατεβάζουμε απο την φωτιά την σάλτσα, και προσθέτουμε τις γαρίδες. Ανακατεύουμε καλά. Ανακατεύουμε την σάλτσα με τις γαρίδες με τα μακαρόνια αφου τα έχουμε σουρώσει, και σερβίρουμε με πασπαλισμένη γραβιέρα.
Η συνταγή είναι από εδώ


σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ένα από τα τελευταία προνόμια των αντρών είναι που δεν χρειάζεται να είναι ωραίοι για να γοητεύσουν."

Βολίνσκι, 1934-2015, Γάλλος σκιτσογράφος

  • Ημέρα γιορτής στο ρωμαϊκό ημερολόγιο της Επόνα θεότητας προστάτιδας των αλόγων και γενικότερα των υποζυγίων, η οποία ενσωματώθηκε στην επίσημη θρησκεία της Αρχαίας Ρώμης αποκαλούμενη Epona Augusta και Epona Regina
    218 π.Χ. - Μάχη του ποταμού Τρεβία, η πρώτη μεγάλη μάχη του Β' Καρχηδονιακού Πολέμου μεταξύ των Καρχηδονιακών δυνάμεων του Αννίβα και της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας
    1918 - Εκστρατεία της Κριμαίας: Απόβαση της 156η γαλλικής μεραρχίας στην Οδησσό

© 2002-2018 MEDIA2DAY