@HOMEΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

5 λεμονάτες συνταγές

Είτε για να αναδείξει γεύσεις, είτε ως πρωταγωνιστής, το λεμόνι είναι νόστιμο, υγιεινό και σούπερ εύκολο να το βάλεις σε κάθε συνταγή. Κι εμείς μαζέψαμε τις αγαπημένες μας…

5 λεμονάτες συνταγές

Λεμονάτες πατάτες με λαδορίγανη και μουστάρδα

Υλικά:
1½ κιλό πατάτες μικρές, φρέσκες, με τη φλούδα τους, 1 κ.σ. ρίγανη, 1 κ.σ. θρούμπι ή θυμάρι, 1/2 φλ. τσαγιού μουστάρδα, 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο, χυμό από 2 ζουμερά λεμόνια και 1 πορτοκάλι, 1 φλ. τσαγιού ζωμό κότας ή κρέατος ή νερό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 σκελίδα σκόρδο

Εκτέλεση:
Διαλέγουμε μικρές πατατούλες νέας σοδειάς. Θα τις πλύνουμε σχολαστικά και θα τρίψουμε καλά τη φλούδα τους γιατί θα μαγειρευτούν με αυτή. Τις κόβουμε στη μέση και τις αραδιάζουμε στο ταψί. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού, το ζωμό (ή νερό), ολόκληρο το σκόρδο, τη μουστάρδα και το αλατοπίπερο. Τις ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το κλείνουμε γύρω από το χείλος του ταψιού. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C για 1 ώρα. Στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ανακατεύουμε τις πατάτες και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30΄ μέχρι να μελώσουν μέχρι μέσα και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους.
Η συνταγή από εδώ

Σούπα με καρότο και λεμόνι

Υλικά:

25 γρ. βούτυρο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 πράσο, 300 γρ. καρότα, ξύσμα και χυμό από μισό λεμόνι, 1 λίτρο ζωμό κότας, 100 γρ. κόκκινες φακές ή φάβα, μια χούφτα φρέσκο μαϊντανό ή ακόμα καλύτερα φρέσκο κόλιανδρο, αλάτι, πιπέρι, λίγο κύμινο (1/2 κ.γ.)

Εκτέλεση:
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα λαχανικά μας ψιλοκομμένα και το ξύσμα λεμονιού. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά περίπου 20 λεπτά. Προσθέτουμε τις φακές και τον ζωμό, φέρνουμε σε βρασμό και στη συνέχεια σιγοβράζουμε για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το μισό από τα αρωματικά μας. Περνάμε από το μπλέντερ και κάνουμε πουρέ τη σούπα. Αν θέλουμε να την κάνουμε ακόμα πιο ραφινάτη την περνάμε από μία σίτα. Διορθώνουμε τη γεύση με τον χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, κύμινο και ψιλοκομμένο το υπόλοιπο μυρωδικό μας.
Η συνταγή από εδώ

Μαρμελάδα πορτοκάλι-λεμόνι

Υλικά:
2 πορτοκάλια μεγάλα, 1 λεμόνι μέτριο, 250 γρ. χυμό πορτοκάλι, 700 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 500 γρ. νερό, 3 σπόρους κάρδαμο, 20 γρ. τζίντζερ φρέσκο

Εκτέλεση:
Κόβουμε σε 4 κομμάτια τα πορτοκάλια και το λεμόνι. Αφαιρούμε τα κουκούτσια, τις γωνίες με τη χοντρή φλούδα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τις φέτες από τα πορτοκάλια και το λεμόνι, 1 λίτρο βραστό νερό και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει μία βράση. Αφαιρούμε από τη φωτιά, τα σουρώνουμε και πετάμε το νερό. Με αυτόν τον τρόπο αφαιρούμε όλη την πικρή γεύση. Τοποθετούμε πάλι την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά με τις φέτες, τον χυμό, τη ζάχαρη, το νερό, το τζίντζερ και το κάρδαμο. Βράζουμε 30 λεπτά μέχρι να πήξει η μαρμελάδα και αφαιρούμε από τη φωτιά. Όση ώρα κρυώνει θα πήζει περισσότερο. Αποθηκεύουμε σε βάζο.
Η συνταγή από εδώ

Κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες στο φούρνο

Υλικά:
1 κοτόπουλο κομμένο στα 4, 1,5 kg πατάτες, 2 κ.γ. ρίγανη ξερή, 2 κ.γ. αλάτι χοντρό, 1 κ.γ. πιπέρι, 1,5 κ.σ. μουστάρδα dijon, 2 λεμόνια (Από το ένα το χυμό και το ξύσμα, το δεύτερο κομμένο σε φέτες), 10 κ.σ. ελαιόλαδο χωρισμένες σε 5 και 5, 1 σκ. σκόρδο σπασμένη, 1,5 κ.γ. εστραγκόν ξερό, 1 κυβο ζωμό κοτόπουλο, 200 ML χλιαρό νερό, 1 κ.σ. μέλι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες, τις απλώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί φούρνου, και τις πασπαλίζουμε με 1 κγ αλάτι χοντρό,1/2 κγ πιπέρι, 1 κγ ρίγανη ξερή, 5 κσ ελαιόλαδο, και τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας. Παίρνουμε τα κοτόπουλα, τα βάζουμε μέσα στο ταψί ενδιάμεσα από τις πατάτες και τα πασπαλίζουμε με 1 κγ ρίγανη ξερή, 1 κγ αλάτι χοντρό, 1/2 κγ πιπέρι, το εστραγκόν και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Τρίβουμε καλά με τα χέρια μας το κοτόπουλο, ώστε να πάνε παντού όλα τα υλικά.
Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε το μέλι, το χυμό από το ένα λεμόνι, τον ζωμό κοτόπουλο, τη μουστάρδα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί ο κύβος.
Ρίχνουμε το μείγμα αυτό πάνω από τις πατάτες και το κοτόπουλο και ανακατεύουμε ξανά με τα χέρια. Ρίχνουμε το νερό, κόβουμε το δεύτερο λεμόνι σε κάθετες φέτες και το τοποθετούμε διάσπαρτο στο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 1,5 ώρα. (Σε περίπτωση που κατά το ψήσιμο το φαγητό χρειάζεται και άλλη υγρασία προσθέτουμε άλλα 100 ml νερό.)
Η συνταγή από εδώ

Σαρδέλες λεμονάτες στον φούρνο

Υλικά:
1 1/4 κιλό φρέσκιες µέτριες σαρδέλες, καθαρισµένες. 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκοµµένες, 6 κουταλιές ελαιόλαδο και 2 κουταλιές για άλειµµα, ½ φλ. χυµό λεµονιού και 1 κουταλάκι ψιλό ξύσµα, 1/3 φλ. άσπρο ξηρό κρασί, 2 κουταλιές πολύ ψιλοκοµµένο µαϊντανό, αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι.

Εκτέλεση:
Προθερµαίνετε το φούρνο στους 180°C και βάζετε µέσα να ζεσταθεί καλά ένα µεγάλο ταψί, που να παίρνει τις σαρδέλες σε µια στρώση. Στο µεταξύ, ανακατεύετε µε πιρούνι σε ένα µπολ τα σκόρδα µε το λάδι, το χυµό και το ξύσµα λεµονιού, το κρασί, το µαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Μετά από 10 λεπτά, βγάζετε το ταψί (προσεκτικά, µε γάντι) και το λαδώνετε µε 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο. Βάζετε µέσα τις σαρδέλες σε µια στρώση και ρίχνετε από πάνω οµοιόµορφα το µίγµα του λεµονιού. Τις ψήνετε στο φούρνο για 20-25 περίπου λεπτά.
Η συνταγή από εδώ


σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Από τα εφτά θανάσιμα αμαρτήματα, η τεμπελιά είναι το μόνο για το οποίο έχω ακόμα δυνάμεις."

Robert Brault, σύγχρονος Αμερικανός γνωμικογράφος

  • 1895 - Αρχίζουν οι μεγάλες σφαγές των Αρμενίων στη Κωνσταντινούπολη και γενικότερα στη Τουρκία
    1914 - Ενώ μαίνεται ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, οι γερμανικές δυνάμεις νικούν τους Ρώσους στη μάχη του Σταλουπόνεν
    1949 - Ο Ελληνικός στρατός καταλαμβάνει πλήρως το ορεινό συγκρότημα του Βίτσι, απωθώντας τα τελευταία υπολείμματα του Δημοκρατικού Στρατού προς την Αλβανία. Τερματίζεται ουσιαστικά ο από του 1946 μαινόμενος Εμφύλιος Πόλεμος
    1962 - Ο 18χρονος Πέτερ Φέχτερ σκοτώνεται από ένοπλο φρουρό στο τείχος του Βερολίνου, όταν προσπαθεί να περάσει από το ανατολικό στο δυτικό τμήμα της πόλης

© 2002-2018 MEDIA2DAY