@HOMEΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Τέλειες συνταγές με θαλασσινά

Πέντε συνταγές για να απολαύσουμε όσο δεν πάει γαρίδες, μύδια και καλαμαράκια αυτό το καλοκαίρι. Εύκολα και πεντανόστιμα!

Τέλειες συνταγές με θαλασσινά

Τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους το καλοκαίρι, και έχουμε την ευκαιρία να τα απολαύσουμε σε πιάτα κλασικά, αλλά και πιο πειραματικά. Εμείς βρήκαμε μερικές που μας έκαναν τα σάλια να τρέχουν, και – πάνω απ’ όλα – είναι σούπερ εύκολες στην προετοιμασία. Για να δούμε πώς θα τις φτιάξουμε, για να εντυπωσιάσουμε φίλους και οικογένεια…

Μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας και καλαμάρια
Υλικά: 50 γρ. μακαρόνια spaghetti, 250 γρ. καλαμάρια κομμένα σε ροδέλες και ζεματισμένα, 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο, 1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη, 20 γρ. ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη, 250 γρ. φρέσκια ντομάτα (χυμός), 1 κ. καφέ πελτέ, 1 ποτηράκι κόκκινο ξηρό κρασί, Αλάτι, Πιπέρι
Εκτέλεση: Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε την πιπεριά και το σκόρδο. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμυδάκι, αφήνουμε λίγο να σοταριστεί και σβήνουμε με το κρασί. Περιμένουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και τον πελτέ. Αλατοπιπερώνουμε και στο τέλος προσθέτουμε τα καλαμάρια. Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά έως ότου δέσει η σάλτσα. Σε μία κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια al dente, σουρώνουμε και σε ένα χαμηλό τηγάνι σε μέτρια φωτιά τα δένουμε με τη σάλτσα.
Την συνταγή βρήκαμε εδώ

Καλαμαράκια τηγανητά με πικάντικη σάλτσα
Υλικά: Για το καλαμάρι: 500 γρ. καλαμάρι, αλεύρι, για το πανάρισμα, αλάτι, πιπέρι, σπορέλαιο, για το τηγάνισμα, μαϊντανός ψιλοκομμένος, για το σερβίρισμα. Για τη σάλτσα: 80 γρ. γλυκιά σάλτσα τσίλι, 100 γρ. μέλι, ½ κ.γ. σησαμέλαιο, λίγο θυμάρι, ψιλοκομμένο, ξύσμα από ένα λεμόνι, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση: Καθαρίζουμε το καλαμάρι και το κόβουμε σε ροδέλες.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα άλλο μπολ αναμιγνύουμε τη σάλτσα τσίλι, το μέλι, το σησαμέλαιο, το θυμάρι, το ξύσμα από το λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε τα δαχτυλίδια από τα καλαμάρια (1 τη φορά) μέσα στο μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε ελαφρά με ένα πιρούνι ώστε να καλυφθούν με το μείγμα. Ζεσταίνουμε λίγο σπορέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τα δαχτυλίδια για 1-2 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τα αφαιρούμε και τα τοποθετούμε πάνω σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε ρίχνοντας τη σάλτσα πάνω από τα καλαμάρια ή μέσα σε ένα μπολ στο κέντρο του πιάτου. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Την συνταγή βρήκαμε εδώ

Γαύρος μαρινάτος
Υλικά: 1 κιλό γαύρο, 150 γραμ. αλάτι χοντρό, 700 ml ξύδι από κρασί, ηλιέλαιο όσο χρειαστεί, καυτερή πιπερίτσα, πολύχρωμα πιπέρια χοντροσπασμένα, βότανα
Εκτέλεση: Καθαρίζουμε πρώτα τα ψάρια. Τραβάμε το κεφάλι με μια κίνηση και αφαιρούμε μαζί και τα εντόσθια. Πλένουμε και στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Σε ένα μπολ, βάζουμε σειρά σειρά μια στρώση γαύρο, πασπαλίζουμε αλάτι και ξανά γαύρο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Στο τέλος περιχύνουμε το γαύρο με το ξύδι, φροντίζοντας να καλυφθούν όλα τα ψάρια καλά. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε για 8 ώρες στον πάγκο της κουζίνας σε δροσερό σημείο. Όταν περάσουν οι 8 ώρες, πιάνουμε ένα-ένα γαύρο και με τα δάχτυλα ανοίγουμε το ψάρι πεταλούδα. Δηλαδή χωρίζουμε τα δυο φιλέτα φροντίζοντας να κρατηθούν ενωμένα. Τραβάμε και αφαιρούμε το κόκκαλο. Βάζουμε τα ενωμένα φιλέτα γαύρου μαρινάτου σε ένα γυάλινο κατά προτίμηση μπολ, σε σειρές και δημιουργούμε στρώσεις από φιλέτα. Αφού στρώσουμε όλα τα φιλέτα γαύρου, περιχύνουμε με ηλιέλαιο φροντίζοντας να καλυφθούν καλά όλα τα φιλέτα γαύρου. Σκεπάζουμε και διατηρούμε το γαύρο στο ψυγείο για 2 περίπου μήνες.
Την συνταγή βρήκαμε εδώ

Ψητά μύδια με κρούστα
Υλικά: 1 κιλό μύδια µε το κέλυφος, ψίχουλα ψωμιού, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο, 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη, Αλάτι, πιπέρι. Για τα ψίχουλα ψωμιού: 2 φέτες ψωμί (χωρίς την κόρα), 1 πρέζα ρίγανη, 1 κ.γλ μπούκοβο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 πρέζα αλάτι, 1 πρέζα πιπέρι
Εκτέλεση: Ετοιμάζουμε πρώτα το ψωμί για τα ψητά μύδια. Το βάζουμε σε μία λαμαρίνα και το αλείφουμε με το ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με ρίγανη, μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι και στη συνέχεια το ψήνουμε να ροδίσει καλά στους 200 βαθμούς C για 15 λεπτά. Αφού κρυώσει, το αλέθουμε στο μίξερ ή το τρίβουμε με τα χέρια σε χοντρά ψίχουλα. Πλένουμε τα μύδια, αφαιρούμε τα μουστάκια τους και τα τρίβουμε (το κέλυφος εξωτερικά με σφουγγάρι) να καθαρίσουν. Όσα είναι ανοιχτά τα πετάμε. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο, ρίχνουμε μέσα τα μύδια και σκεπάζουμε. Ανακινούμε την κατσαρόλα για 2-3 λεπτά μέχρι να δούμε τα μύδια να ανοίγουν. Πετάμε όσα δεν ανοίξουν και αφήνουμε τα υπόλοιπα να κρυώσουν. Αφαιρούμε το πάνω τους κέλυφος και τα στήνουμε στη σειρά μέσα σε ένα ταψάκι. Σε μπολ ενώνουμε τα ψίχουλα, το μαϊντανό, το σκόρδο, την πιπεριά, το αλάτι και το πιπέρι και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τα ανακατεύουμε καλά. Γεμίζουμε κάθε μύδι με λίγη από τη γέμιση. Βάζουμε το ταψάκι σε δυνατό γκριλ για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσει η κρούστα και σερβίρουμε αμέσως.
Την συνταγή βρήκαμε εδώ

Σουπιές με σπανάκι
Υλικά: 1 κιλό σουπιές, 1 κιλό σπανάκι, 15 κρεμμυδάκια φρέσκα, 1 ματσάκι άνηθος, 1 ματσάκι μάραθος, λίγα φυλλαράκια δυόσμο, 300 γρ. λάδι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, κύμινο, χυμό από 1 λεμόνι
Εκτέλεση: Ζεματίζετε τις σουπιές και τις κόβετε κομμάτια κατά την αρέσκεια μας. Κατόπιν καθαρίζετε, κόβετε και πλένετε καλά τα σπανάκια. Τα ζεματίζετε κι αυτά, ίσα που τα βουτάτε στο ζεστό νερό. Τα βγάζετε και τα στραγγίζετε. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον μάραθο. Ρίχνετε το λαδί σε μια κατσαρόλα η ταβά και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια και τις σουπιές. Έπειτα ρίχνετε το σπανάκι. Προσθέτετε και μια κουταλιά ζωμό από τις σουπιές καθώς και το αλάτι. Μόλις πάρει βράση το περιεχόμενο της κατσαρόλας, προσθέτετε τον άνηθο και τον μάραθο. Δεν βάζετε πολύ ζωμό ή νερό γιατί τα σπανάκια βγάζουν το δικό τους και βράζουν και γρήγορα. Ρίχνετε τα μπαχαρικά και χαμηλώνετε τη φωτιά. Περιμένετε ώσπου να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει με το λάδι. Το λεμόνι το ρίχνετε 1 λεπτό πριν κατεβάσετε το λάδι από τη φωτιά. Αν Θέλετε προσθέτετε κι άλλο λεμόνι, ανάλογα με το πόσο ξινό το θέλετε.
Την συνταγή βρήκαμε εδώ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Η ύψιστη μορφή άγνοιας είναι όταν απορρίπτεις κάτι που δεν ξέρεις τίποτε γι’ αυτό."

Wayne W. Dyer, 1940-2015, Αμερικανός συγγραφέας

  • 1440 - Μάχη της Βάρνας.
    1484 - Γεννιέται ο Μαρτίνος Λούθηρος, μοναχός, ηγέτης της Εκκλησιαστικής Μεταρρύθμισης.
    1938 - Πεθαίνει ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

© 2002-2019 MEDIA2DAY